Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Az új békepartner

Kim Dzsong Il, Észak-Korea vezetője és Madeleine Albright amerikai külügyminiszter a két ország közötti ötvenéves hadiállapot után folytatott tárgyalásokat Phenjanban. Albright látogatásának fő célja az amerikai elnök november közepére tervezett vizitjének előkészítése volt. Észak-Korea a jelek szerint igyekszik felgyorsítani nyugati közeledését, ugyanakkor nem sok hajlandóságot mutat sztálinista rendszerének megváltoztatására. Clinton bízik abban, hogy elnöksége utolsó közvetítési kísérlete még javíthat az ír, illetve a közel-keleti békefolyamat sikertelensége miatt kedvezőtlen diplomáciai mérlegén.


Észak-koreai katonák fogadják az amerikai külügyminisztert. A rezsim nem változik     Fotó: Reuters

Phenjan továbbra is folytatja hatalmas hadi gépezetének fejlesztését, miközben az ország nemzetközi adományokkal próbál segíteni a pusztító éhínségen. A kritikusok máris jelezték: az észak-koreai nyitás a tönk szélére jutott rezsim változása nélkül zajlik. Ugyanakkor Albrightnak nem kellett eredmény nélkül elhagynia Észak-Koreát, hiszen ígéretet kapott Kim Dzsong Iltől, hogy Phenjan beszünteti ballisztikus rakétákkal végzett kísérleteit. Az észak-koreaiak két éve bocsátották fel Taepo Dong-1 közép-hatótávolságú rakétájukat, amely átrepült Japán felett, és az óceánba zuhant, miközben azt állították, hogy műholdat lőttek fel. Az amerikaiak szerint a Taepo Dong-2 képes lenne csapást mérni az amerikai szárazföldre is. Ez volt a fő oka az amerikai rakétavédelmi rendszer (NMD) kifejlesztésének. Az észak-koreai vezető mostani ígérete kétségesnek látszik, hiszen nemrégiben Putyin orosz elnöknek is tett hasonló utalást, amit később így kommentált: „csak tréfáltam”. A Nyugat mindenesetre hitelt ad Kim szavainak: Nagy-Britannia jelezte, hogy tárgyalásokat akar indítani a diplomáciai kapcsolatok felvételéről. Észak-Korea rakétaprogramjának jelentősége messze túlmutat az ország határain: feltételezések szerint alkatrészeket szállít Pakisztánnak és több közel-keleti országnak, köztük Iránnak. Bár az észak-koreai rakéta nem éppen finoman kimunkált, a Pentagon szerint 2005-re képes lenne elérni és atombombát ledobni amerikai városokra. Bill Clinton állítólag évi 300 millió dollár gazdasági segélyt ajánlana a rakéta- és nukleáris programokról való lemondásért cserébe.
Albright az első amerikai elnök, akivel az észak-koreai vezető találkozott. Nagy befolyású apja, Kim Ir Szen többször találkozott Billy Graham baptista prédikátorral, és nem sokkal halála előtt jachtkirándulást tett Jimmy Carter egykori amerikai elnökkel. A mostani látogatás során bebizonyosodott, hogy a nyitás még éppen csak az elején tart. Az egyik magas rangú észak-koreai politikust sikerült ugyanis megdöbbenteni, amikor az amerikai küldöttség tagjai a tudomására hozták: Kim De Dzsung dél-koreai köztársasági elnök nemrégiben béke Nobel-díjat kapott.