Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Töltsön egy órát kedvenceivel

„Itt a földkerekség legfinomabb kolbászait készítik… Aki mást állít, nagyobb mesélő, mint Andersen” - mondta dr. Torgyán József a fesztivál megnyitóján pénteken a Városi Sportcsarnokban. Az immár negyedik alkalommal megrendezett kolbásznapok idejére még a kerítést is kolbászból készítették Csabán. A háromnapos rendezvényre az ország minden részéről özönlöttek a kolbászszakértők, illetve kevésbé hozzáértő, lelkes amatőrök. A fesztiválnak azért voltak kárvallottjai is - elsősorban az a seregnyi disznó, amelyeket ezen a napon likvidáltak. Kétségkívül a vasárnap délelőtt vonzotta a legtöbb látogatót, hiszen 147 csapat indult a legjobb kolbászkészítő címért. Valóságos „sztárparádét” rendeztek a csapatok, hiszen Orbán Viktor miniszterelnök, Kovács „Kokó” István és Erdei Zsolt mellett minden politikai párt színeiből indultak ezen a nem hagyományos vetélkedésen.


„Kevés beszéd, hosszú kolbász”

Péntek délután Balázs Péter kisbíró - civilben színész - sűrű dobpergés közepette hirdette ki a fesztivál kezdetét: „Kedves vendégek, figyeljenek ide… hívom kendteket egy kis mulatságra… nincs a magyarnak egy ízes falatja, ha komáját maga mellett nem láthatja… hívatik mindenki este hat órára a kolbászfesztivál nagysátrába.” A jó kolbászhoz jó sertés kell - állítják a szakértők -, hiszen hitvány jószágból nem lehet finom kolbászt gyúrni. Szóval, igazi házi tengerin hizlalt, vegyszer nélküli takarmánnyal etetett, másfél mázsás, egyéves koca az igazi alapanyag.
Torgyán József épp ezért a verseny megnyitása után Kiváló Sertéstenyészet címet adott át, amelyet a Goldfood Kft. érdemelt ki, illetve a legjobb tenyésztő Ancsin János lett. A miniszter ismét remek mondattal zárta a díjátadás perceit: „A »csabai« kolbász olyan hungarikum, amelynek méltó helye van a világban.”
A fesztivál ideje alatt szakmai bemutató illetve kiállítás is zajlott, igaz, a népünnepélytől távolabb, ahol komoly üzletek is köttettek. Azonban a prímet mégiscsak a nagysátorban vitték. Minden kilátogató megkóstolhatta a csabai friss kolbászt sülve, igaz elég borsos áron. A „Cirkuszt, kenyeret” mondás elavult jelen esetben, hiszen kolbászért és kenyérért kiáltoztak a legtöbben.
A vasárnapi attrakció előkészületei eközben sebesen zajlottak. Egy komoly kolbászfesztiválon még a bíróknak is meg kell mutatniuk hozzáértésüket, hiszen a délután folyamán le kellett ölniük és feldolgozniuk egy malacot, amit a hozzáértő szemek előtt kellett bemutatniuk. Közben kitérhettek arra is, hogy mi lenne, ha őket választanák meg bíráknak. Fölmerült, hogy a szökőkutakból ezután bor és pálinka folyjék, az iskolatej mintájára be kellene vezetni az iskolakolbász akciót, 3000-ben pedig Békéscsabán kell megrendezni az olimpiát.
A legnagyobb érdeklődéssel kísért frisskolbász-készítő versenyen kívül idén is megrendezték a szárazkolbász-versenyt, melyben a fődíjat, s egyben életműdíjat Krajcsó Pál vehette át. A 78 évesen is jó erőnlétben lévő hentesmester szerint 10 kilogramm disznóhúshoz 20 deka édes paprika szükségeltetik, az erős ízlés szerint, sóból pedig elég 2 deka, de lehet egy féllel több is. A füstre csak 2 nap elteltével lehet feltenni, úgy 4-5 napra, de 12 foknál ne legyen melegebb. Utána egy fél évig kell érlelni, ha addig el nem fogy. A négynapos rendezvény második napján nagyapák-unokák mutathatták be generációik kolbászkészítési tudományát, úgyhogy nyilvánvaló, hogy lesz utánpótlása a „csabainak”.
Vasárnap reggelre aztán „teletöltődött” a csarnok küzdőtere és lelátója egyaránt. A küzdőtéren 147 csapat helyezkedett el, és végezte a reggeli bemelegítést sokféle lélekmelegítővel. Volt, aki harmonikaszóra ivott, de a legtöbben csak úgy ŕ la nature gyűrték le a feleseket. El is hangzott egy népi bölcsesség: a jó kolbászhoz a négy alapfűszer mellett (só, kömény, fokhagyma, paprika) a legfontosabb, hogy formába hozzuk a legényeket.
Közben megérkezett a miniszterelnök, aki mellől elmaradt szlovák kollégája, Mikulas Dzurinda szlovák miniszterelnök, viszont még korábban megtanította Orbán Viktort, hogy Szlovákiában az első számú bölcsesség a következő: „Kevés beszéd, hosszú kolbász.” A 61-es asztalnál rövid idő múlva tumultuózus jelenetek zajlottak le, hiszen Végh László fideszes alpolgármester és Prisztavok Mátyás mellett harmadikként Orbán Viktor fogott hozzá a kolbászkészítéshez. A tömegjelenetek okaként több szakértő is azt jelölte meg, hogy ezen a vasárnap délelőttön a kormányfő hozott magával egy demizson alcsúti szilvapálinkát is, és nyilván mindenki ezt akarta megkóstolni. Sokan koccintottak a miniszterelnökkel, aki a lelátón állók felé emelve poharát, mindenki egészségére ivott. „Szépek a lányok, és jó a kolbász” - hangzott a köszöntő. Egyébként Orbán Viktor már törzsvendég a fesztiválon, hiszen negyedszer vesz részt a megmérettetésen. Véleménye van a jó kolbászkészítés fortélyairól, hisz a nagyapja őt is megtanította. Szakmai kérdésekbe ez idáig egyszer bonyolódott, miszerint bors is kellene a jó kolbászba, de hamar lehűtötték a kedélyét, hogy attól ugyan nem lesz jobb. Azóta csak némán teszi a dolgát, és mindenben engedelmeskedik Prisztavok kapitánynak. Az esélyekről szólva azt mondta: tudja, hogy jó kolbászt készítenek, de ha ők nyernének, mindenki bundát kiáltana.
A hangulat egyre emelkedettebbé vált, amikor hirtelen felhangzottak a Carmina Burana ismerős, „lélekemelő” hangjai, mire minden szó megszakadt, hiszen minden magyar jól tudja, megérkezett ennek a kis nemzetnek a nagy embere, Kokó. Megérkeztével a hangsúly áthelyeződött az Adidas csapat köré, hiszen Erdei Zsolttal együtt először látogattak a fesztiválra. Egyes (nemzeti) vélemények szerint Kokót azért hívták meg, hogy minden tekintetben kiegyenlített legyen a mezőny. Minden idők legnagyobb bajnoka bevallása szerint három éve csabaikolbász-függő, ugyanis azóta kapja folyamatosan Békéscsabáról e nemes finomságot. „Meg is látszik rajtad, azért vagy ilyen jó formában” - jött a válasz a lelátóról üvöltés formájában. Kokó azonban bevallotta, ő a csípőset nemigen kedveli, az édes-ropogóst szereti. Hozzátette: most már nemcsak enni, hanem gyártani is megtanulja. Bevallotta, eddig még soha nem merészkedett addig, hogy belekontárkodjon a profik munkájába.
Időközben a többi parlamenti párt is rájött, hogy a magyar választókat a gyomrukon keresztül is el lehet érni, ezért mára már mindnyájan delegáltak kolbászgyúrókat a küzdőtérre. Ki a „Vastaghot”, ki a „Véghet”, ki az „Orbánt”, itt volt minden eddigi kormány - hangzott fel a népies rigmus az emelkedett hangulatban. A miniszterelnök ki is jelentette, hogy Békéscsabát nyugodtan ki lehetne kiáltani kolbászköztársaságnak, de akkor a polgármesternek útleveleket kellene kiadnia. „Csak akkor az a probléma, hogy mindenfajta jöttment, mint amilyen én is vagyok, nem tehetné be csak úgy a lábát egy ilyen kolbászköztársaságba.”
Gyúrtak a versenyzők, tekeredett a kolbász, és délre el is készült 73,5 méter zsűrizhető áru, ugyanis csapatonként fél métert kellett produkálniuk a versenyzőknek. A tiszteletre méltó zsűri aztán estére ki is derítette, hogy ki készítette el a legjobb finomságokat. A Prekop János, Baji Lajos és Varga Tibor alkotta csapat nyerte meg, akik a teljes ismeretlenségből „gyúrták magukat” az élre.
A fesztivál hétfőn is tovább zajlott, és egy mondatban talán így foglalható össze: ebben az országban mindenki nagyon jól ért a kolbászkészítéshez. De nem mindegy, hogy milyen lesz az íze.