Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Torpedólövés a lakáskasszáknak

Bizonytalanságba taszította a kormány keddi döntése a lakás-takarékpénztárakat. Mint ismeretes, a megtakarításokhoz eddig 30 százalékkal járult hozzá az állam. Ez az arány jövőre 15 százalékra csökken. A kabinet a drasztikus - és a szakma számára váratlan - lépést az infláció és a kamatok jelentős csökkenésével indokolta. Az új feltételek csak a jövő januártól életbe lépő szerződésekre vonatkoznak.

A változás azt jelenti, hogy a kasszák jövőre jóval kisebb hozamra számíthatnak, mint az idén. Jelenleg ugyanis a 3 százalékos betéti kamat és az állami támogatás révén 14 százalékos hozamot érnek el a kaszszák. Az említett változás miatt azonban a hozam 10 százalékra vagy ez alá csökken, s így a jövő évi 8-9 százalékos várható infláció mellett reálhozam gyakorlatilag nem várható. A társaságok többségét ugyan nem érinti, de a kicsiknek esetleg gondot jelent egy másik módosítás is, miszerint 1,5 milliárd forintra fel kell emelniük az alaptőkét.
A módosítás érinti a kölcsön felvételének időkorlátját is. Eddig négyévnyi gyűjtögetésre volt ugyanis szükség ahhoz, hogy a kedvezményes - 6 százalékos - kamatozású hitelt a tagok felvehessék, a jövőre belépők viszont 3 év után már részesülhetnek a hitelben.
Bár a társaságok a kormányzati döntést hivatalosan nem kommentálták, a szakma átmenetileg bizonytalansággal küzd: nehéz kiszámítani, hogy a változás (a lerövidült várakozási idő kontra kisebb állami támogatás) visszafogja, vagy éppen ellenkezőleg, meglódítja a belépők számát. Az elmúlt, veszteséget termelő évek után nem közömbös ez a kérdés, már csak azért sem, mert a keddi döntés nyilvánvalóvá tette, hogy a kormány - szemben az előző éra lakáskassza-rendszerével - a saját lakástámogatási rendszerét helyezte előtérbe. (K. K.)