Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Ismét terítéken a jegybank elnöke

Egy Amerikában folyó bírósági perben százmillió dolláros büntetést és húszmillió dolláros kártérítést követel külön-külön Surányi Györgytől, a Magyar Nemzeti Banktól (MNB) és az osztrák-német Waltham GmbH-tól egy svájci vállalkozó - adta a világ tudtára szerdai számában a Magyar Nemzet, nem meglepően az egykori Napi Magyarország című lap stílusában. Az újságírói etikát alaposan figyelmen kívül hagyva a cikk meglehetősen nagy terjedelemben részletezi a CW Bankkal - és áttételesen a jegybankkal, illetve annak elnökével - kapcsolatos vádakat, anélkül, hogy a megvádolt félnek reagálási lehetőséget biztosított volna. A lap Surányit ültette a vádlottak padjára egy 1992-ben létrejött, az amerikai törvényeket kijátszó kaszinóügylet későbbi fejleményei miatt.


Surányi György jegybankelnök. Sokak szemét szúrja    Fotó: S. L.

Az ügy meglehetősen szövevényes: a pert egy orosz üzletember képviseletében a svájci Urs Hensel indította, aki korábban üzlettársa volt a kilencvenes években befolyásos nagyvállalkozónak számító Hargitai Györgynek, aki közel 800 millió schillinggel tartozik a CW Banknak. Hargitai irányítása alatt állt az a Waltham GmbH, amely egy jogi kiskaput kihasználva úgynevezett indián kaszinók üzemeltetésébe kezdett Kaliforniában - ahol egyébként tilos a pénzalapú szerencsejáték - a Great Western Casinos Inc. (GWC) cégen keresztül. A GWC az első években dollármilliókat fektetett be - elsősorban a CW Banktól felvett hitelekből -, a beruházások fejében pedig a jövedelem 30 százalékára tartott igényt. A problémák akkor kezdődtek, amikor az indiánok jogvitára hivatkozva kivitték a kaszinókat a GWC-ből, s azokat a vállalkozás jogi úton sem tudta újra ellenőrzése alá vonni. A hitelkövetelések fejében a CW Bankhoz került a Waltham többségi részvénycsomagja, amely természetesen a tőle telhető összes eszközzel próbálta behajtani követeléseit. Hensel időhúzással vádolja a CW Bankot, valamint azzal, hogy annak mérlegében a követelések a reálisnál magasabb értéken voltak nyilvántartva, és ezért nem volt érdeke a per mihamarabbi lezárása és az igazság napvilágra kerülése. Hensel állítása szerint a GWC ügyében minden fontosabb döntést a CW Bank vezetése hozott meg, több esetben Surányi személyes instrukciói alapján.
Az MNB közleményben reagált a vádakra, melyben leszögezi, hogy a vele szemben támasztott követelések megalapozatlanok. Nehezményezik továbbá, hogy a korábban már a törvénynyel többször összeütközésbe került felperesek véleményét tényként állították be, miközben a másik felet nem hallgatták meg. Láng László, a CW Bank végelszámolója úgy vélekedett: Surányi György MNB-elnök nevének bevonása a kaszinóperbe egyértelműen taktikai célokat szolgál, ugyanis Surányi éppúgy nem rendelkezik információval erről az ügyről, mint a CW Bank egyéb konkrét üzleti ügyeiről sem.