Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szendvics és bomba

Az egy hónapja a Palesztin Hatóság által ellenőrzött területekről kiindult erőszakhullám elérte Jeruzsálem határát is. Az izraeli főváros egyik közelmúltban benépesült és a terület ősi bibliai nevét viselő negyede, Gilo lakosai számára - mint egy ott lakó megfogalmazta - „nappal élet, éjszaka félelem” jellemzi a mindennapokat, mióta a közeli arab faluból rendszeresen lövések érik lakásaikat. „A szomszédos Beit Jala falut középosztálybeli, túlnyomórészt keresztény vallású arabok lakják, akik közé az utóbbi napokban Jasszer Arafat fegyveres milíciája, a Tanzim mesterlövészei szivárogtak be, akik innen lövik Gilo házait. Arafat így akarja a konfliktusba bevonni a keresztény arabokat is, arra számítva, hogy az elrettentésül a falu köré felvonuló izraeli tankok látványa felhergeli az egyébként békés Beit Jala-iakat” - nyilatkozta a konfliktus új forrásáról lapunknak Jichák Herzog, Ehud Barak kabinetfőnöke.

Herzog - aki az egykori izraeli államelnök, Chaim Herzog fia - úgy véli: az elhúzódó összetűzésekért a teljes felelősség Jasszer Arafatot és a hozzá hű palesztin „régi gárdát”, valamint a fiatal arab nemzedéket fanatizáló iszlám fundamentalista mozgalmakat, a Hamaszt és az Iszlám Dzsihádot terheli. A kabinetfőnök idézte Barak kormányfő megjegyzését, aki Jacques Chirac francia államfőtől azt kérte: véleményét ne a CNN által mutatott képekből alakítsa ki, mivel „a terepen a valódi helyzet egész másként fest. Amikor a kamera az izraeli katonákra köveket dobáló palesztin fiatalokat mutatja, nem látszik, hogy az esetek nagy többségében a katonák inkább elvonulnak az őket provokáló tömeg elől, mintsem hogy fegyvereiket használják.” A héten Budapesten járt izraeli kabinetfőnök szerint a lakosság többsége erélyesebb fellépést és védelmet igényelne az erőszakkal és terrorfenyegetésekkel szemben.„Egész nap félek, de különösen rettegek éjszaka, amikor lefekszem” - nyilatkozta egy gilói lakos, Sima Cemah a Jerusalem Post című lap riporterének. Cemah elmondta: a néhány napja véget ért zsidó ünnep, a szukkót idején a hagyomány szerint a szabadban felállított lombsátrukat géppisztolysorozat lyuggatta át. „Épp kimentünk a házból, és amikor visszajöttünk, golyónyomokat találtunk. A lövedékek végigszórták az egyik hálószobánknak a falát is. Hála Istennek, hogy épp nem voltunk ott, de mi lesz legközelebb?” A gilóiak elégedetlenek Barak intézkedéseivel, aki szerintük „többet törődik azzal, hogy külföldön ne alakuljon ki rossz kép róla, mint hogy megfelelő védelmet adjon a leginkább fenyegetett frontvonalban lakó civileknek.”
Az izraeli közvélemény elégedetlenségét jelzik a közvélemény-kutatások is, amelyek alapján a lakosság 70 százaléka erőteljesebb válaszlépéseket sürget. A felmérések ugyanakkor azt is jelzik, hogy az izraeliek hasonló arányban támogatnának továbbra is egy olyan békeszerződést a palesztinokkal, amely növelné Izrael biztonságát.
„Ez utóbbi egyike az izraeli élet látszólagos paradoxonjainak” - állapította meg Jichák Herzog. További hasonló példaként említette a libanoni Hezbollah terroristái által hetekkel ezelőtt elrabolt három izraeli katona egyikét, aki izraeli állampolgárságú arab. „Néhány napja egy iskolásokat szállító busz elleni merényletet pedig éppen a konfliktus egyik tűzfészkének számító Názáretből származó arab férfi hiúsított meg. Ez is mutatja, hogy nem két egymással összebékíthetetlen népről van szó, hanem az olyan vezetőket terheli a felelősség, akik szabad utat engednek az erőszaknak.”
A Herzog budapesti útjának utolsó napján tett bejelentés ezt aggasztó módon látszik megerősíteni. Az izraeli hadsereg értesülései szerint a Palesztin Hatóság „zöld utat adott a Hamasz és az Iszlám Dzsihád harcosai számára, hogy az Izrael által ellenőrzött területen lévő katonai állások és zsidó telepesek ellen akciókat hajtsanak végre”. Egy 24 éves gázai egyetemista ugyanezen a napon iskolai hátizsákba csomagolt hat kiló robbanóanyaggal együtt biciklivel nekihajtott a Kfar Darom melletti izraeli katonai állásnak, és ott felrobbantotta magát. Az öngyilkos merényletnek más áldozata nem volt. A terroristát az Iszlám Dzsihád közleményben nyilvánította mártírjává, és egyben jelezte, hogy ez csak az első volt „sok hasonló támadás sorában”. Jov-Tom Samia tábornok szerint az akcióval a terrorszervezet 1995-ben Máltán meggyilkolt vezetője, Fathi Skaki emléke előtt „tisztelgett”. Megdöbbentőnek és cinikusnak nevezte ugyanakkor a tábornok, hogy a palesztin szervezet iskolásokat küld pusztulásba: az iskolatáskába a szendvics mellé bombát csomagolnak. Időközben új diplomáciai erőfeszítések kezdődtek, hogy a konfliktust tárgyalásos mederbe tereljék. Bill Clinton amerikai elnök november közepére Washingtonba várja külön-külön Jasszer Arafatot és Ehud Barakot. A tárgyalásokba az eddiginél intenzívebben szeretne bekapcsolódni az Európai Unió is, amelynek vezetői biarritzi találkozójukon a nyáron Camp Davidben felvázolt egyezménytervezet alapul- vételét javasolják. Izraeli részről hangoztatják, hogy a tárgyalások újrafelvételének előfeltétele a fegyveres erőszak beszüntetése. Bár Clinton nyilatkozatában megdicsérte Arafatot, hogy „különleges erőfeszítéseket tett a konfliktus beszüntetésére”, ez eddig kevésnek bizonyult.
Az arab világ vezetői részvételével Kairóban megtartott arab csúcstalálkozó az értékelések szerint a harcias retorika ellenére - köszönhetően a megfontolt egyiptomi és jordán fellépésnek - nem szólított fel sem az Izrael elleni bojkott megújítására, sem az olajfegyver „bevetésére” a közel-keleti konfliktus befolyásolása céljából. A kemény fellépést sürgető arab országok - Líbia, Irak és Szíria - elítélték a „megalkuvást”, amely szerintük az Egyesült Államok nyomásgyakorlása eredményeként született. Az Arab Liga döntött a Palesztin Autonómiának nyújtott támogatásokról, és létrehozott egy 800 millió dolláros alapot, hogy támogassa „Jeruzsálem arab-moszlim jellegének” megőrzését. A korábbi csúcstalálkozók tapasztalata ugyanakkor, hogy az ígéretek kis hányada valósul csak meg, így kérdés, hogy az „Al-Aksza megmentésére” született felajánlásoknak mi lesz a sorsuk.


Jeruzsálem teteje, Gilo

Gilo három dombon épült, 840 méteres tengerszint feletti magasságával Jeruzsálem legmagasabban fekvő területe, ezért topográfiai és stratégiai szempontból is nagy jelentőségű.
A Biblia több helyen is említést tesz egy Gilo nevű városról, amely Júda törzséhez tartozott. Akhitófel, Dávid király tanácsadója szintén Gilóból származott.
1948-ban, a függetlenségi háború idején az egyiptomi hadsereg Gilóban állította fel a tüzérségét, és onnan ágyúzták Jeruzsálemet. A város védői heves harcok árán tudták megakadályozni, hogy Gilóból Jeruzsálembe nyomuljanak tovább. A Gilo felett fekvő Ramat Rahel kibuc háromszor cserélt gazdát, végül is izraeli kezekben maradt, miközben Gilóban a tűzszünet után megmaradt a jordán fennhatóság.
1948 és 1967 között a jordán hadsereg előretolt hadállásai voltak ezeken a dombokon. A hatnapos háború ideje alatt az izraeli hadsereg elfoglalta a területet, és röviddel később a kormány úgy határozott, hogy a korábbi csatamezőt egy új városrésszé alakítja át. Jeruzsálem más, újonnan épített negyedeihez hasonlóan Gilo létrehozásával is az volt a cél, hogy kitűzzék a város új határait, és lehetetlenné tegyék az 1967-es vonalak előtti állapothoz való visszatérést.
Gilo 1973 és 1979 között épült, az eredeti utcákat azokról az illatos növényekről nevezték el, amelyeket a hajdani Templomban áldozati szernek használtak fel.
(Forrás: Jerusalem Post)