Vissza a tartalomjegyzékhez

Schmidt Barna
Szaddám bombaépítője megszólal

„A Nyugat mindig is alábecsülte Szaddámot” - derül ki Kidir Hamzának, az iraki atomprogram egykori vezetőjének nyilatkozatából. Huszein egykori jobbkeze nemrég a német Der Spiegel hetilapnak adott interjújában Irak fegyverarzenáljának erejét vázolja föl.

Az atomfizikus Hamza egyszerűen csak „Szaddám bombaépítőjének” titulálja magát. Ő maga 1985-től 1990-ig volt az iraki atomfegyverprogram irányítója. Azután hat esztendővel ezelőtt családjával az Egyesült Államokba menekült.
A bombagyáros szerint Huszeinnek még mindig roppant ütőképes fegyverpotenciál áll rendelkezésére. Hamza macska-egér harcnak nevezi a felkutatás folyamatát, hiszen az előállító műhelyek mobilitásuknál fogva ellenőrizhetetlenek. Gyakran a nagyobb méretű berendezések vasúti vagonokban vannak elrejtve, a laboratóriumok vagy a kisebb gépek pedig teherautókon mozgathatók. Ezenkívül a gyártóüzemek olyan kis egységekre vannak felosztva, amelyeket játszva el lehet helyezni iskolákban, kórházakban vagy lakóházakban, ahol a vizsgálóbiztosok nem is keresik.
Szaddám Huszein már 1970-től építgeti tudatosan atomprogramját, attól a céltól vezérelve, hogy országa egyszer nukleáris hatalom lesz. „És ehhez ma közelebb áll, mint valaha” - állítja a néhai specialista. „Már az 1990-es kuvaiti invázió kezdete előtt rendelkezett a diktátor atombombával. Bevethetőségét azonban akkor még kisebb technikai hibák nem tették lehetővé. A robbanóegység túl nagy és instabil volt ahhoz, hogy rakétára lehessen szerelni. Ezen-felül abban az időben még igen csekély mennyiségű hasadóanyag állt rendelkezésre” - fejtegeti Hamza.
Ám a pusztító szerkezet előállítása dúsított urán alkalmazásával csak idő kérdése volt. Az Öböl-háború ideje alatt lelassultak a gyártások, és egy-két robbanófejnél többet nem tudtak készíteni. A bombázások a gyártócsarnokok egy részét elpusztították, a mérnöki kutatásokban viszont nem tudtak kárt tenni. Ezért a háborús veszteségek kiheverése után újult erővel láttak neki a munkáknak.
„Szaddám nem szeret másoktól függeni” - válaszolja Kidir Hamza arra a kérdésre, hogy 1994-es távozásával alábbhagytak-e a fejlesztések. Jelenleg is mintegy 12 ezer ember foglalkozik Irakban a működőképes nukleáris fegyver létrehozásán. Huszein minden erőt és erőforrást erre koncentrál.
Mindehhez egy-két fejlett ország hathatós támogatása is hozzájárult. Hamza ezek között Németországot nevezi meg a legsegítőkészebbnek, amelynek iparával a közelmúltban kitűnő kapcsolatokat ápolt a bagdadi vezetés. Állítása szerint német bankokon keresztül akadálytalanul lehetett milliós összegeket mozgatni, és a megrendelések Hamburg kikötőjén keresztül probléma nélkül elszállíthatóak voltak. „Természetesen mindig azt a látszatot keltettük, hogy polgári célokra vásárolunk, hiszen Szaddám fegyverkezési programját senki nem támogathatta nyíltan. De mindegy, milyen mesével mentünk, a német partnerek tökéletesen tudták, miről van szó” - árulja el Hamza teljes nyíltsággal a meglepő kerülőutakat. Németország teljes mértékben megfelelt alkatrész- vagy berendezés- „bevásárlóhelynek”, hisz a kiviteli ellenőrzések rendkívül enyhék.
„Ha feloldják az ország elleni szankciókat, Irak két éven belül bevethető bombával fog rendelkezni. Elegendő ismeret és megfelelő infrastruktúra áll immár rendelkezésükre. A szükséges uránt akár külföldről is be tudják szerezni, például az egykori Szovjetunióból” - tárja föl a fizikus a kemény valóságot.
Hamza szerint a diktátor azonban nem bolond, hogy egyből be is vesse a szuperfegyvert. Egy adut szeretne a kezében tartani, amellyel kitűnően tud majd pókerezni. És mindenekelőtt kényszerhelyzetbe akarja hozni Izraelt, a Közel-Kelet mindezidáig egyetlen atomhatalmát. Így Irak vitathatatlanul az arab világ legerősebb vezetőjévé válhat.
„Az Egyesült Államok - csakúgy, mint a többi vezető ország - még mindig nem veszi Szaddámot elég komolyan. Ez óriási hiba, amiért Kuvaitnak már keményen fizetnie kellett. Jól ismerem őt, és tudom, hogy keményen hajtja végre a céljait - kerül, amibe kerül” - figyelmeztet vészjóslóan Hamza.