Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Buddha aranytalpai

A milliók gyarapításának egy saját fejlesztésű japán kultusz által kifejlesztett sajátos módját leplezte le a héten a tokiói rendőrség. A Hoho Hana Sanpogyo receptje a londoni The Daily Telegraph beszámolója szerint így szól: végy harmincezer rendkívül hiszékeny embert, akik hajlandók megmutatni a talpukat, majd jósolj nekik valami végzeteset, például azt, hogy hamarosan elhunynak rákban. Ezzel egy időben azonban siess értésükre adni, hogy a tragédia elkerülhető: ha némi szerény dotációval támogatják a szekta szolgáltatását, a balszerencse máris odébbáll.

Hogen Fukunagának és az általa 1987-ben alapított Hono Hana Sanpogyo nevű csoportnak nagyon is jól bevált a sikerrecept - legalábbis addig, amíg a rendőrség fényt nem derített sajátos praktikáikra. A héten ugyanis a japán rendőrség lefülelte az ügyeskedőket, akiknek az évek során harmincezer jámbor állampolgártól sikerült összesen mintegy 600 millió fontot (körülbelül 240 milliárd forintot) kicsikarniuk.
A lefordítva körülbelül „a törvény virága és a három törvény gyakorlata” elnevezésű szekta vezetője, az 54 éves Hogen Fukunaga megváltóként a Krisztus és Buddha utáni harmadik legfontosabb személynek tartja magát. Nemrégiben Fukunaga azt állította, hogy a római pápa őt kérte fel arra, hogy halála után viseljen gondot a dolgaira. A szekta hitvallása többnyire a buddhizmus tanításain alapszik, a talpjóslás azonban saját fejlesztés: a buddhizmus ugyanis csak a talp megérintését tiltja, mivel ez a testrész áll a legközelebb a földhöz.
A japán szekta bennfentesei talpjóslás során toborozták követőiket. „Az új tagoknak pedig azt kell mondani, hogy rákot kapnak, vagy hogy pár napon belül öngyilkosságot kísérelnek meg; a nőknek azt mondjuk, hogy soha nem fognak férjhez menni” - áll a Hono Hana Sanpogyo belső használatra szánt kézikönyvében.
Fukunaga saját állítása szerint „egy mennyei hang” felszólítására anyagi „támogatást” kért a tagoktól, akik a szekta szemináriumain már 12 ezer 500 fontért is „megtisztulhattak” bajaikból. Az igényesebbek akár 62 ezer 500 fontot is fizethettek egy ötnapos szemináriumért, amely alatt sem aludniuk, sem étkezniük nem volt szabad, hanem egész nap mantrákat kellett ismételgetniük. Fukunaga szerint ugyan a magas tanfolyami díjak „a menny számára juttatott adományok” voltak, mégis csurrant-cseppent belőlük elegáns öltönyökre és luxusautókra is, valamint a szekta központi épületében található, Buddha lábnyomát kirajzoló, aranyból készült szökőkútra. Fukunaga havi fizetésének 20 ezer fontban történő megállapítása szintén mennyei utasításra történt.
A csoport egyik hölgykövetőjének bankhitelt kellett felvennie, hogy ki tudja fizetni azt a 112 ezer fontot, amiért a szekta „meggyógyította” volna kóros álmatlanságban szenvedő lányát. Amikor a hölgy nem tudott elmenni az egyik előadásra, Fukunaga őt vonta felelősségre a lány betegségéért: „Mivel nem hallgatott a mennyei hangra, a menny megbüntette a lányát”. A Hono Hana Sanpogyo vezetője egyébként a héten - ismét a mennyei hang tanácsára - lemondott a közösség vezetői posztjáról.