Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Csurka kontra Torgyán

„A MIÉP azért támadja alaptalanul az FKgP-t, mert szavazatokat akar kimarni belőlünk” - nyilatkozta Horváth Béla, kisgazda frakcióvezető-helyettes és a párt szóvivője annak kapcsán, hogy Csurka István élesen bírálta, sőt egyszer hazugnak is nevezte Torgyán Józsefet. Győri Béla, a MIÉP szóvivője szerint ellenben az az ok, hogy a kisgazdapárt a kormányprogramban meghirdetettek ellenére cselekszik.


Torgyán József    Fotó: MTI

A vita vélhetően már a három héttel ezelőtti parlamenti ülésszakra nyúlik vissza, amikor is Lentner Csaba interpellált Torgyán Józsefnek az úgynevezett holland sertéstenyésztők Magyarországra telepítése kapcsán. Ugyanis - több párt birtokába jutott dokumentumok szerint - egy FVM-hez tartozó cég tanulmányt készített a betelepítésre, azonban ezt Torgyán József határozottan visszautasította. Ezt követően a kisgazda Kis Újságban több éles hangú kritika jelent meg MIÉP-es zöldbárók, illetve a nem túl hízelgő „Csurka István, a MIÉP elnöke árnyékra vetődött” címmel. A Zsinóros pufajkások című írása például azzal a konklúzióval zárul, hogy időszerű volna átszabni a MIÉP egyenruhákat, zsinóros pufajkákra.
Kedden napirend előtt Csurka pártelnök a hollandiai Agrárközlöny július 22-i számában foglaltakra hivatkozva kijelentette: Torgyán József nem mondott igazat, amikor a lejáratását szolgáló kitalációnak nevezte azt a hírt, amely holland sertéstenyésztők magyarországi letelepedéséről szólt. „Az egész egyszerűen szégyen. Enynyire primitíven a szemünkbe hazudni még a bolsevisták sem mertek - emelte ki a MIÉP-es politikus. - Ez így együtt a nemzeti önsorsrontás esete, hivatkozzék bár akármilyen történelmi tekintélyekre a kisgazdapárt, ez egyszerűen gyalázat. Nem kérek választ a kisgazdáktól, mert ismerem az elmebetegségnek azokat a tünetmondatait, amik következnek. Talán az lenne a legjobb, ha felállnának és elénekelnék a Székely himnuszt.”
Torgyán József replikázott: miután meghallgatta Csurka István álláspontját a holland telepesek betelepítéséről: arra gondolt, hogy a MIÉP szellemi színvonala süllyed, és a marhaazonosító mellett marha önazonosító rendszert is bevezettek ebben az országban.
Horváth Béla kisgazda frakcióvezető-helyettes és a párt szóvivője számára a MIÉP elnökének erős kritikája azt jelenti, hogy továbbra is rendkívül erős a kisgazdapárt szavazóbázisa, illetve komoly szimpatizáns körrel rendelkeznek. A MIÉP elnökének ezért egyértelműen az a célja, hogy ezt a bázist lerombolja és szavazatokat marjon ki belőlük.
Győri Béla a MIÉP kommunikátora ellenben úgy vélekedik, hogy támadásaik konkrét oka az, hogy a kisgazdapárt a kormány programjában meghirdetettek ellenére cselekszik. A legsikeresebb választási szövegük az volt, hogy a magyar föld nem eladó, mert az a magyar gazdák tulajdona. Ennek ellenére a kisgazdapárt hazudott, titokban szerződéseket kötött hollandokkal, megindítva ezzel az ő terveik szerinti betelepítést.