Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Kisgazdák a darálóban

Több kisgazda politikus - így Torgyán József - szerint is megkezdődött a választási kampány a kisgazdapárttal szemben. Csúcs László úgy véli: ha különféle „ügyek” tekintetében pártja nem kemény és következetes, mind az erkölcsi, mind a törvényességi kérdések rendbetételében, akkor ezek egyszer rádőlnek.

Abszurdnak és önmagának is ellentmondónak minősítette zalaegerszegi sajtótájékoztatóján Torgyán József azt, hogy a megvesztegetési ügyben tetten ért Székely Zoltán Balla Dánielnek azt mondta volna, miszerint a kisgazdapártnak és a Ferencvárosnak gyűjti a pénzt. A pártelnök-miniszter a Magyar Rádió tudósítása szerint kijelentette: ő volt az - és ezt is Székely mondta el -, aki nem volt hajlandó a képviselőt annak többszöri próbálkozása után sem fogadni. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az agrártárca miért tett feljelentést az elmúlt napokban a sajtóban többször is visszaélésekkel gyanúsított Agrárinnovációs Kht. korábbi vezetése ellen, Torgyán József a kht. irodájában történt betörésre hivatkozott. Elmondta: azt feltételezik, hogy az ellopott iratokkal, azokat részben manipulálva igyekeznek a tárcát rossz hírbe hozni.
Az elmúlt napok e kört érintő eseményeit Torgyán József a média frontális támadásának minősítette a Független Kisgazdapárt ellen, amelynek okát ismeri, de egyelőre erről nem
beszél.
Csúcs László kisgazda politikus a Heteknek kifejtette, „a sajtó csak közli a tényeket, az, hogy az ügyek összegződni látszanak, több okra is visszavezethető”. Szerinte látványos pontnak számít ebben az 1998-as Fradi-ügy, melyet ő vizsgált. Mint mondta: „lényegében vizsgálati megállapításainkból az égadta világon semmi nem realizálódott. A rendőrség nyomozói négy nekirugaszkodás után nagy nehezen végül is egyetlen gyanúsítottat találtak, a főkönyvelőt. Jó, hogy nem a portás volt felelős azért, hogy 100 millió forint nem a hűséges kezelés jegyében folyt el a Fradi háza táján. Az, hogy egy, az ország érdeklődésének a középpontjában álló egyesületnél végül is nem tisztázódott gyakorlatilag semmi - miközben a pénzek nyomára sem bukkantak az érintettek és érdekeltek - ez azért már jelzésértékű volt. Azzal, hogy a szőnyeg alá söpörték a megállapításokat, a jelek szerint nagyon sok ügy most köszön vissza. Ha nem vagyunk kemények és következetesek mind az erkölcsi, mind a törvényességi kérdések rendbetételében, akkor ezek egyszer csak ránk dőlnek, és visszaütnek” - tette hozzá Csúcs.
Horváth Béla, a párt szóvivője lapunknak kijelentette: „a média - minden sajtóetikai normát felrúgva elképesztő híranyagok összeállításával - megkezdte a 2002-es választási kampányt a kisgazdapárttal szemben”. Mint hangsúlyozta: világosan lehet látni, hogy az ellenzéki oldal a szétesés állapotában van, az MSZP-nél és az SZDSZ-nél totális leszámolási harc kezdődött el a vezetők között, amit most így próbál a média leplezni a közvélemény előtt.


Fekete ősz

2000. szeptember - Mintegy 14 millió forint adománnyal - ami egy Teréz Anya Egyesület nevű szervezethez utaltak - nem tudott az FVM megfelelően elszámolni. Homoki János honvédelmi államtitkárról kiderül, hogy 1997-ben találkozott az Energol Rt.-t képviselő személyekkel és interpellált Csikós József, a cég vezetője érdekében. Időközben az is kiderült, hogy a kisgazda Kis Újságot a kisgazda vezetésű minisztérium a NATO-tól kapott pénzekből havi apanázsban részesíti.
2000. október - Az állami tulajdonú Környezetgazdálkodási Kht.-ről kiderült, hogy Pepó idején milliós összegeket fizetett ki az intézet munkájához nem feltétlenül elengedhetetlen eszközökért. E hónapban Székely Zoltán kisgazda országgyűlési képviselőt is tetten érték 20 millió forint átvételekor - a vád korrupció és zsarolás. Névtelen levelet írtak az összes kisgazda politikusnak, melyben a frakcióvezetést dehonesztáló kijelentéseket tesznek. A Népszava értesülése szerint több mint harmincmillió forint közpénzt osztott szét az agrártárca pénzeit kezelő Agrárinnovációs Vidék és Területfejlesztési Kht. (AVT) Torgyán József személyes utasítására. A lap értesülései szerint a tárca pénzeinek kezelésével megbízott szervezet alapító szerződéseit megszegve az ország több régiójába - elsősorban a miniszter választási körzetébe - utalt át milliókat templomok és iskolák renoválására.