Vissza a tartalomjegyzékhez


Lopásbiztonsági teszt

Az Interpol statisztikája alapján a világon tavaly összesen hárommillió gépkocsit loptak el, és ezeknek alig több mint a felét találták meg. Európát tekintve még rosszabb a helyzet, itt összesen másfél millió autónak kelt lába, a 650 ezer megtalált autóval a felderítési arány csupán 43 százalékos.

A What Car? angol autószaklap minden esztendőben lopástesztnek veti alá a legelterjedtebb autótípusokat. Amatőr és profi tolvaj módszereket bevetve többek között vizsgálják a behatolás és az indításgátló hatástalanításának idejét. Az idén is voltak olyan típusok, amelyek egy páncélszekrény biztonságával vetekedtek, de olyanok is, amelyek a „csak az nem viszi el, aki nem akarja” kategóriában versengtek az elsőségért. Az autógyáraknak folyamatosan fejleszteni kell a védelmi rendszerüket, hisz a tolvajok is egész évben ezt teszik a célszerszámaikkal. Jó példa erre, hogy sok, tavaly még feltörhetetlen és elindíthatatlan autómárkával idén játszi könnyedséggel sikerült megbirkózni. Kritérium volt, hogy látható módon - például a szélvédő betörésével - ne rongálódjon az autó.
Az alábbi táblázat tartalmazza azon gépkocsik listáját, melyeket két percen belül nem sikerült feltörni, illetve öt percen belül elindítani, valamint a legkönnyebb prédákat is. Azokat az autókat most nem soroljuk föl, melyeknek indításgátlója ugyan ellenállt a kísérleteknek, de valamennyiük ajtaja a megadott időn belül nyitható volt. A lopástesztben részt vevő autók gyártási éve 2000., régebbi évjáratokra a jelen teszt nem érvényes. (What Car?/K. S.)

     
       

Kategóriák Feltörés ideje Elhajtás távolsága 5 percen belül
Kisautók
Toyota Yaris   -   -
VW Lupo   19 sec   1,6 km
Peugeot 206   2 sec   1,8 km
Alsó középosztály
Toyota Corolla   -   -
Nissan Almera   -   -
VW Golf   50 sec   1,6 km
Felső középosztály
Ford Mondeo   -   -
Nissan Primera   -   -
BMW 3-as   -   -
Toyota Lexus   -   -
Rover 75   -   -
Peugeot 406   29 sec   2,0 km
Chrysler Neon   4 sec   2,0 km
Nagy autók
Volvo S80, V70   -   -
BMW 5-ös, 7-es   -   -
Jaguár XJ8-as, S   -   -
Audi A6   -   -
SAAB 95   58 sec   1,6 km
Sportkocsik
Audi TT   -   -
Ford Cougar   -   -
Toyota Celica, MR-2   -   -
Honda S2000   18 sec   1,6 km
Busz limuzinok-terepjárók
VW Sharan   -   -
Toyota Previa   -   -
Nissan Almera Tino   -   -
Renault Espace   24 sec   2,3 km
Daewoo Musso   7 sec   1,6 km