Vissza a tartalomjegyzékhez

Szikora Márton
Lóvá tett jelöltek

A mítoszok és legendák kora nem járt le. A népmesék régen szájhagyomány útján terjedtek, ma pedig az interneten. Az ellenőrizetlen forrásból származó híreknek kiváló táptalajt nyújt a világháló.


Szenátusi jelöltek New York-ban: Rick Lazio és Hillary Rodham Clinton     Fotó: Reuters

Hogy mennyire nem csak áprilisi tréfákról van szó, azt jól szemlélteti egy múlt héten történt - a CNN amerikai hírcsatorna által élőben sugárzott - esemény. A New York állam szenátusi székéért versenyző demokrata párti Hillary Clinton és a republikánus Rick Lazio tévévitájában a műsorvezető egy, az interneten már néhány hónapja keringő álhírt szegezett a jelölteknek, amely szerint az Egyesült Államok Postai Szolgálata 5 cent adót kíván felszámolni minden egyes elküldött elektronikus levélért, hogy ezzel kompenzálja a hagyományos levelek visszaesése miatt előállt árbevételhiányt. A kérdést, hogy mi a véleménye a szóban forgó „602P szövetségi törvénytervezetről”, először Clinton aszszonynak intézte a moderátor. A jelenlegi amerikai elnök feleségének válasza: „Hát, az ön mostani elmondása alapján, én nem szavaznék egy ilyen törvényre.” A republikánus Lazio, még enynyire sem volt óvatos, mikor kijelentette, hogy ő határozottan ellenzi az efféle tervezeteket. Majd ezzel folytatta: „Ez (a törvénytervezet) példa arra, hogy a kormány mohó keze hogyan akar további pénzt jogtalanul elvenni az adófizetőktől.” A probléma a törvénytervezettel alapvetően az volt, hogy az nem is létezett. A „hírt” több internetes hírügynökségnek eljuttatták, többek között a népszerű WorldNetDaily című online napilapnak is. A napilap olyannyira komolyan vette a kacsát, hogy kampányolni kezdett a törvénytervezet meghiúsításáért. Sikerült is tízezer elektronikus aláírást összegyűjtenie egy petíció beadása mellett, mielőtt még lefújták volna az akciót - áll az internetes napilap vita után megjelent, saját magát korrigáló összefoglaló cikkében.
Az álhírben voltak szándékosan elhelyezett árulkodó jelek, a CBS moderátorának mégsem tűnt fel, hogy Amerikában a szövetségi törvények 4 számjegyből szoktak állni, és nem végződnek betűre. A jelentés szerint a tervezetet egy Tony Schnell nevű republikánus képviselő kezdeményezte, egy Richard Stepp nevű washingtoni illetőségű ügyvéd pedig ellene lobbizott. Természetesen egyikőjük sem létező személy.
Az amerikai e-mail-adó mítosza szorosan kapcsolódik annak egy korábbi verziójához. Tavaly decemberben a CNN-en adtak közre egy ellenőrizetlen hírt, miszerint a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) olyan határozat elfogadására készül, ami lehetővé tenné a telefontársaságoknak, hogy minden egyes magánszemély internetre történő csatlakozásánál ne helyi tarifával, hanem távolsági hívásként számlázzanak. Az FCC-t kezdték elárasztani a nem létező határozat miatt beérkező panaszok, mikor kiderült: kacsa az egész.