Vissza a tartalomjegyzékhez

Ruff Gabriella
Minimálbér a maximumon

A kormány továbbra is kitart a minimálbér 2001 januárjától 40 ezer forintra történő felemelése mellett. Ezt a szándékot nyomatékosítva Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fejtette ki a kormányzati álláspontot az Országos Munkaügyi Tanács (OMT) szerdai ülésén. Bár a munkaadók és a munkavállalók álláspontjai nem közeledtek, mindenesetre ösztönözheti a feleket a mielőbbi megállapodásra az a képviselői javaslat, amely felveti, hogy amenynyiben november 25-ig nem születik megállapodás, úgy a kormány maga határozza meg a minimálbér összegét, s ezzel az OMT elveszti beleszólási jogát. A szociális partnerek szerint mindez diktátum, és ilyen légkörben nem lehet tárgyalni.


A kormányfő az egyeztető fórumon. Szorít az idő    Fotó: Vörös Szilárd

A minimálbér emelésével a kormány célja egy igazságosabb bérrendszer megteremtése, ahol a gazdasági növekedésből a legalacsonyabban díjazott munkavállalók is részesülnének - fejtette ki a kormányfő. A munkaadói oldal azonban csak akkor fogadná el a jelentős emelést, ha a vállalkozók valamilyen módon kompenzációhoz jutnának. Ennek egyik forrása az eredetileg három százalékosra tervezett tb-járulékcsökkentés lett volna, ami viszont két százalékra olvadt.
A kormány tervei szerint jövőre 57 százalékos, majd 2002-ben újabb 20 százalékos (55 ezer forintra történő) emeléssel az uniós átlaghoz is közelebb kerülnénk. A szakszervezetek helyeslik az elképzelést, sőt 46 ezer 500 forintos javaslat is elhangzott.
A radikális béremelés ellen szól viszont, hogy felfelé nyomja az inflációt, másrészt pontosan a kormány által támogatni akart kis- és középvállalkozásokat hozza versenyhátrányba a megemelkedő bérköltségek miatt. Negyvenezer forint alatti béren a legtöbb munkást ugyanis olyan ágazatokban foglalkoztatják, ahol túlnyomó többségben magyar tulajdonú cégek működnek, például a textilipar, az egészségügy és a mezőgazdaság, legkevesebb alacsony keresetű pedig a gépiparban dolgozik, ahol leggyakoribb a külföldi tulajdonú vállalatok jelenléte.