Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Célkeresztben a Mol

Az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága lényegében eredménytelen kihelyezett ülést tartott a héten a Mol Rt. székházában. Az Antall-Boross kormány egykori ipari és kereskedelmi minisztere, Latorczai János által vezetett bizottság azért ment el az Október 23-a utcai óriásházba, hogy a gázárakról tárgyaljon, végül is ez elmaradt, a volt miniszter pedig meglehetősen felemás nyilatkozatot tett: a lakosságtól nem várható el, hogy jelentősebb gázáremelést elviseljen, ugyanakkor a cégtől sem lehet elvárni, hogy a veszteséges üzletágat üzemeltesse, az árakat emelni kell.

Ettől a kijelentéstől alighanem senki nem lett okosabb, az viszont elgondolkodtató, hogy az ugyanaznap tartott kormányülést követően Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: jövőre is csak az inflációnak megfelelő - a kormány prognózisa szerint 6 százalékos - gázáremelés várható. A kormányfő szakértőin kívül azonban jelenleg alig akad olyan pénzügyi szakember, aki a 6 százalékos infláción ne mosolyodna el. Mindezt annak tükrében érdemes figyelembe venni, hogy a szeptemberi fogyasztói (év/év) áremelkedés mértéke 10,3 százalékos volt. Némileg ellentmondott főnökének Matolcsy György gazdasági miniszter, aki a gazdasági bizottsági ülés másnapján tartott költségvetési bizottsági ülésen az idei évre 9-9,5 százalékos átlagos inflációval számolt. Egy esetleges gázáremelés ezt az értéket - a GM számításai szerint - 0,2-0,4 százalékkal növelné meg. Értelemszerűen elszállna ebben az esetben az egyszámjegyű inflációról szövögetett kormányzati álom. A miniszter kizárta viszont a Bridge News által felröppentett hír valódiságát, miszerint: 25 százalékos ipari gázáremelés várható.
A Mol tőzsdén forgó részvényei - az egyéves huzavona révén - kifejezetten olcsónak minősülnek, így felvásárlási célponttá vált a társaság. A Borsodchem és vele együtt a TVK pénzügyi helyett szakmai befektető kezébe kerülését a tőkepiac intő jelnek tekinti. Hétfőn egy vevő a tőzsdén 10 milliárd forint felett vásárolt a nemzeti szénhidrogénipari társaság papírjaiból. Kilétét nem sikerült feltárni, mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy ki állhat a szerdai megakötés mögött. A legnagyobb régióbeli versenytárs, az osztrák ÖMV mindenesetre bejelentette: öt százalék feletti tulajdonrészt szerzett a Mol-ban. Szeptemberben hat olyan napot könyvelt el a Budapesti Értéktőzsde krónikája, amikor az egymilliós darabszámot meghaladó Mol-kötés történt. Bécsi (schwechati) hírek szerint azonban részesedésüket nem kívánják tovább növelni. Orbán mindenesetre újra megerősítette: egyrészt a kormányzat továbbra sem mondott le a Mol gázüzletágának visszaállamosításáról, másrészt a társaság közelgő rendkívüli közgyűlésén olyan javaslatot terjeszt elő az állami tulajdonban lévő aranyrészvény birtokában az ÁPV Rt., amely jogi garanciákat jelenthet abban a tekintetben, hogy a Mol ne kerüljön külföldi kézbe.