Vissza a tartalomjegyzékhez

Simon Anna
Antiszemita hullám

Az izraeliek és a palesztinok között két hete tartó összetűzések óta a világ számos országában ugrásszerűen megnőttek az antiszemita megnyilvánulások különböző formái: zsinagógagyújtogatások, zsidó intézményekkel szembeni vandalizmus, személyek ellen elkövetett erőszak, illetve kődobálások. Számos országban tartottak zsidó- és Izrael-ellenes demonstrációkat is. A zavargások miatt kirobbant antiszemita hullám megfékezésére Michael Melchior izraeli miniszter válságfórumot hívott össze.


Francia rendőrök egy felgyújtott zsinagóga előtt. Megdöbbentő sorozat     Fotó: Reuters

A legtöbb megmozdulásra Franciaországban került sor, ahol két zsinagógára bombát dobtak. Jom Kippur napján a tüntetők a zsinagógából távozókat kövekkel dobálták meg, és „halál a zsidókra, halál Izraelre” szlogeneket kiabáltak. Az eseményekért a francia média is felelősségre vonható, hiszen a Közel-Keleten zajló zavargások kitörése óta nagy terjedelemben mutatott be antiszemita megmozdulásokat. Megfigyelők szerint Párizs német megszállása óta nem hangoztak el az elmúlt napokéhoz hasonló jellegű antiszemita kijelentések. Párizsban, Strassbourgban, Lyonban és Marseille-ben több ezer ember vonult fel a palesztin ügy támogatására.
A Libération című baloldali-liberális lap szégyennek nevezte, hogy Franciaországban 2000-ben még zsinagógagyújtogatásra kerülhet sor.
Indonéziában a Parlament előtt muzulmánok tüntettek Izrael ellen: itt is Izrael-ellenes szlogenek hangzottak el, s a tömeg az izraeli hatóságot tette felelőssé palesztinok haláláért. A tüntetések miatt biztonsági okokból a knesszet delegációja kénytelen volt lemondani részvételét az interparlamentáris unió legújabb ülésén.
Ugyancsak biztonsági okokból Izrael evakuálta dolgozói családtagjait az egyiptomi nagykövetség épületéből. Kairóban számos Izrael-ellenes felvonulás volt: az ötezer fős dühödt diákcsoportot a rendőrség csak könnygáz bevetésével tudta feloszlatni.
Az üzbég fővárosban, Taskentben több tóratekercs vált a lángok martalékává, amikor huligánok felgyújtottak egy zsinagógát. Az olimpia helyszínén, Sydneyben több száz arab és muzulmán tartott tüntetést a zsidó állam ellen. Elégettek egy izraeli zászlót, és az egyik felszólaló azt hangsúlyozta, hogy Izraelt erőszakkal kell elfoglalni.