Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Termet és nagyság

Demszky Gábor főpolgármester Orbán Viktor termetére tett dehonesztáló kijelentéseket kínai vendéglátóinak - állítják egybehangzóan a kormánypártok, egy jelenlévő képviselőre hivatkozva. Demszky és más delegációtagok kacsának minősítették az állítást, és az ország megítélésére nézve is károsnak tartják. A Heteknek nyilatkozó pszichiáter szerint tény, hogy a testméret meghatározza a személyiségfejlődést, azonban egyáltalán nem törvényszerű, hogy negatívan.

Demszky Gábor kategorikusan cáfolta, hogy sértő kijelentést tett volna pekingi útja során Orbán Viktor miniszterelnök termetére. A főpolgármester visszautasítva a fideszes vádakat elmondta, hogy nem szokott mások testmagasságán humorizálni. Egy nappal korábban Deák András, a fővárosi közgyűlés közbeszerzési bizottságának MKDSZ-es elnöke - szintén a delegáció tagja - kifejtette: Demszky Gábor a pekingi főpolgármester-helyettes vacsorameghívásán tette meglehetősen botrányos kijelentését. Az MKDSZ-es politikus szerint a budapesti főpolgármester úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök alacsony termete miatt féltékeny és irigy rá. (Egy bulvárlap tavaly decemberi száma szerint a miniszterelnök 42-es cipőt és M-es méretű pólót hord. Nem hivatalos adatok szerint 162-163 centiméter magas)
Demszky nem tett semmilyen megjegyzést Orbán Viktor termetére - cáfolta a delegáció tagjaként a Fidesz-frakció keddi sajtótájékoztatóján elhangzott kijelentést Bőhm András. A Fővárosi Közgyűlés SZDSZ-es frakcióvezetője nyilatkozatában leszögezte: azzal viszont egyetért, hogy sokat árthat az ország megítélésének a Fidesz-frakció által útjára bocsátott történet. Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője, aki úgyszintén jelen volt a nevezetessé vált vacsorán, megerősítette Demszky és Bőhm állítását, vagyis azt, hogy nem hangzott el az inkriminált kijelentés.
Veér András pszichiáter szerint kétségtelen, hogy a testméret meghatározza a személyiségfejlődést, az azonban tévhit, hogy kizárólag negatívan. „Vannak alacsony emberek, akik a féltékenykedés vagy kisebbrendűségi érzés helyett átlag feletti szellemi teljesítménnyel kompenzálják átlag alatti magasságukat” - mondta lapunknak a professzor. A közgondolkodás gyakran öszszefüggésbe hozza a diktatórikus hajlamot az alacsony termettel - „Sztálint, Napóleont szokták emlegetni” -, a pszichiátria azonban határozottan cáfolja, hogy ez az összefüggés általánosítható volna. Veér szerint az átlagnál magasabbak is gyakran küzdenek személyiségzavarral, azonban, mivel jóval kevesebben vannak az átlag alatti magasságúaknál, a „problematikus magasak” száma is jóval kevesebb a „problematikus alacsonyakéhoz” képest. Talán ennek tulajdonítható a „kis emberek gonoszak” közhiedelem kialakulása, amelyet azonban semmilyen tudományos adat nem támaszt alá.