Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Kisgazdák a pofonok völgyében

„Tegnap este beszéltem Székely Zoltán képviselőtársammal, akit önmérsékletre kértem” - nyilatkozta lapunknak Bánk Attila, a kisgazdapárt frakcióvezetője csütörtök délután három órakor, de akkor még nem tudhatta, hogy alig két órával később az ügyészségi nyomozók és az ORFK munkatársai tetten érik Székelyt, amint 20 millió forint korrupciós pénzt vesz át. (Az nem derült ki, hogy az önmérséklet jegyében, vagy éppen annak ellenére.) „Nagyon nagy baj van” - mondta este nyolc óra körül Bánk Attila újabb megkeresésünkre, és több szempontból is igaza volt. Egyrészt a demokratikus parlament történetében ez az első olyan eset, amikor egy korrumpált képviselőt tetten értek, másrészről a kisgazdapárt rövid időn belül a harmadik „mélyütést” volt kénytelen elszenvedni. Az első esetben egy belügyi akta nyomán Homoki János kisgazda honvédelmi államtitkárt hozták összefüggésbe az olajügyekkel, néhány nappal később a kisgazda Kis Újság finanszírozásával kapcsolatos botrány robbant, majd csütörtökön jött a többek szerint akár a párt megrendülését jelentő Székely-ügy.

„Székely-ügy nincs” - mondta a hét elején Torgyán József pártelnök, igaz akkor még Székely Zoltán azon kijelentéseire reagált, melyekben Székely azt állította: „moszkovita lakájok és Lenin-fiúk” veszik körül a kisgazdapárt elnökét, aki így nem értesülhet a pártot érintő fontos dolgokról. A párton belüli feszültség odáig fokozódott, hogy többen megkérdőjelezték Székely kisgazdapárti tagságát, ám az érintett bizonyította, hogy 1997-ben lépett be a pártba.
Csütörtök délután háromnegyed ötkor beszéltünk Székely Zoltánnal mobiltelefonon, azt kértük tőle, tájékoztassa lapunkat az általa kavart kisgazda belviszályról. A képviselő elfoglaltságára hivatkozva azt mondta, hívjuk vissza az esti órákban. Mivel Székely - hivatalosan meg nem erősített források szerint - öt órakor bukott le, a vele folytatott beszélgetésünkkor feltehetőleg a tetthely, a Gellért tér felé tarthatott.
Lapzártánkig a lebuktatásról annyit tudtunk meg, hogy Székely egy vállalkozótól vette át a 20 millió forintot. Az adományozó egy közbeszerzési pályázat nyertes cégének tulajdonosa, Székely pedig az Országgyűlés Közbeszerzési Bizottságának elnöke, ami azt jelenti, hogy hivatalos személyként követett el hivatali vesztegetést, mely cselekmény kettőtől nyolc évig tartó börtönbüntetéssel sújtható. A lebukás hírére minden parlamenti párt „mély megdöbbenésének” adott hangot, majd egyöntetűen kijelentette, hogy fel kell függeszteni Székely mentelmi jogát.
Elemzők szerint az a tény, hogy a képviselő saját maga ment a pénzért, nagyfokú „amatőrizmusra” vall, a tettenérés viszont jól összehangolt, előre megtervezett akcióra, mely magában foglalhatja titkosszolgálati módszerek alkalmazását is.
Székely a Kis Újság szeptember 22-i számában többek között a következőket nyilatkozta: „Nagyon sikeres üzletember voltam, a mai napig elég jó reputációval rendelkezem üzleti körökben, és úgy gondoltam, kötelességem tenni azért, hogy javítsam a gazdaság helyzetét. Ezért vállaltam a politikát is.”


Székely Zoltán 1952. július 28-án született Kiskunlacházán. Nős, két fiúgyermek apja, budapesti lakos. Legmagasabb iskolai végzettsége: egyetem. Iskolái: Kodály Zoltán Általános Iskola zongora, fuvola szak, Ipari Szakközépiskola, elektroműszerész végzettség, TF, labdarúgóedző.
Érdeklődési köre: gazdaságpolitika, reálszféra. Specializáció: üzleti stratégia, marketing, vállalkozás. Elnökségi tagja a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarának. Tagja a Gyáriparosok Országos Szövetségének, valamint az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének. Szakmai tapasztalatokat elsősorban vállalati vezetőként szerzett a gépipar és az építőipar területén. Életmód: kiegyensúlyozott családi háttér, zene- és sportszeretet. (Kis Újság)


Amikor nincs mentség

Munkatársunktól
Az Országgyűlés rendszerváltást követő történetében példa nélküli eset, hogy a nyomozóhatóságok úgy kezdeményeztek egy képviselő ellen büntetőeljárást, hogy előtte nem szerezték be az Országgyűlés előzetes hozzájárulását. A mentelmi jog hatályos szabályozása, mely a képviselőket, és rajta keresztül a parlament egészét védi a hatóságok esetleges önkényeskedésétől, csak egyetlen egy esetben ad lehetőséget a rendőrségnek kényszerintézkedés alkalmazására a képviselőkkel szemben: ha „in flagranti” (tettenérés) esete áll fenn. Természetesen ilyenkor is haladéktalanul értesíteni kell az Országgyűlés elnökét, aki - ha az országgyűlés éppen nem ülésezik - köteles a plenáris ülést is összehívni, hogy dönthessen a parlament: szabad utat ad-e a további nyomozásnak?
Az utóbbi időben a képviselői mentelmi jog elsősorban az úgynevezett magánvádas becsületsértési-rágalmazási esetek kapcsán került a figyelem középpontjába, mindenekelőtt az ügyek nagy száma és a vitatható parlamenti gyakorlat miatt. A jelen esethez hasonló, képviselőkkel szembeni közvádas büntető eljárások a mentelmi ügyeknek legfeljebb húsz százalékát teszik ki, és ezek is elsősorban közlekedési bűncselekmények miatt indultak. A közvádas ügyekben 1998-ig a mentelmi jog felfüggesztése gyakorlatilag töretlenül érvényesült (például ennek megfelelően a Csopakon, egy közértben lövöldöző, és ezért garázdasággal vádolt Dr. Szabó Attila fideszes képviselő mentelmi jogát is felfüggesztette az Országgyűlés), addig a jelenlegi ciklusban egyre gyakoribb a közvádas ügyekben is a mentelmi jog fenntartása, például Bebes István magánokirat-hamisítási ügyében.