Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szövetség a terror ellen

Vlagyimir Putyin orosz elnök a héten Újdelhibe látogatott, hogy ezáltal is ellensúlyozza az India és az Egyesült Államok között a közelmúltban kiépült kapcsolatokat. Oroszország és India kormányai kedden stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá, melynek értelmében együtt lépnek fel a jövőben a regionális stabilitást fenyegető iszlám terrorizmussal szemben.


Vlagyimir Putyin orosz elnök feleségével a Taj Mahal épülete előtt. Közös célok Indiával    Fotó: Reuters

Vlagyimir Putyin orosz, illetve Atal Bihari Vajpayee indiai elnök találkozójával kapcsolatosan mindkét politikus hangsúlyozta: nem a két ország közötti, korábbi hidegháborús szövetség felelevenítését kívánják. A két elnök közös nyilatkozatban leszögezte: olyan „multipoláris világrend” kiépítésére törekszenek, amelyben az Egyesült Államok nem egyeduralkodóként lenne jelen.
„Tárgyalásaink azt látszanak igazolni, hogy India és Oroszország nemzeti, illetve geopolitikai érdekei egybeesnek” - mondta Putyin egy sajtókonferencián. A két fél között teljes az egyetértés azt illetően, hogy mindkét ország számára Afganisztán radikális iszlám kormányzása jelenti az első számú veszélyt, mivel a tálibok mind az indiai fennhatóság alatt álló Kasmírban, mind pedig Csecsenföldön támogatják az iszlám szeparatista mozgalmak lázongásainak. A közelmúltban Oroszország lázadók kiképzésével vádolta meg a tálibokat, akik a közelmúltban támadásokat intéztek Üzbegisztán, Tadzsikisztán és Kirgizisztán ellen. A tálib külügyminiszter viszont úgy véli: „téves dolog a közép-ázsiai országok belügyi problémáiért Afganisztánt vádolni”.
Egy Washington és Újdelhi között létrejött megállapodás értelmében bővítenék a két ország közti üzleti és technológiai kapcsolatokat. Washington nem titkolt szándéka, hogy maga mögött tudja a hidegháború azon éveit, amikor nemzetközi ügyekben India és a Szovjetunió kölcsönösen az Egyesült Államok ellen hangolták egymást. A virágzásnak induló kapcsolatokra némi árnyékot vetett, hogy 1998-ban nukleáris fegyverkísérletei miatt Washington gazdasági szankciókkal sújtotta Indiát. Oroszország ezzel szemben viszont nagy mennyiségű, nukleáris fegyverek kifejlesztésére alkalmas fegyvert és technológiát ad el Indiának. „Oroszország csúcstechnológiájú termékeket ajánl… Minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy az indiai gazdasági életnek ezen a területén alapvető fontosságú legyen a jelenlétünk” - nyilatkozta Putyin.
Elutazását megelőzően az orosz elnök újságíróknak elmondta: „A globális politikai helyzetben bekövetkezett változások ellenére az India és Oroszország közötti kapcsolatok fontossága a katonai, illetve a politikai élet területén egyre növekszik.”