Vissza a tartalomjegyzékhez


Budapesten a The Dubliners

A The Dubliners 1962-ben Dublinban, az O’Donoghue’s nevű pubban alakult meg The Ronnie Drew Folk Group néven. A néphagyomány szerint jelenlegi nevüket James Joyce Dubliners (Dublini emberek) című műve után kapták.

Az ír folkzenekart méltán nevezik a világ leghíresebbjének. Ezt támasztják alá a statisztikai adatok is: az együttes 37 év alatt 230 lemezt adott ki. Repertoárjukat több ezer dal alkotja, melyekből más előadók is rengeteget feldolgoztak. Szinte minden olyan zenekar játszik Dubliners-feldolgozást, amelyik valamilyen formában az ír zene közelébe került.
A tagok, John Sheahan (hegedű, síp, mandolin, concertina, gitár, ének), Paddy Relly (énekes), Barney McKenna (tenorbendzsó, mandolin, melodeon, ének), Eamonn Campbell és Sean Cannon egyaránt mesterei hangszereiknek: a hegedű, a bendzsó, a gitár életre kel a kezeik alatt. S nem utolsósorban: világhírű muzsikusokként is megmaradtak egyszerű és közvetlen fickóknak.
A Dubliners zenei gyökereit illetően Sheahan úgy véli, hogy az együttes megjelenése előtt az ír népzene sokkal inkább a vidékhez kötődött, és később a vidékről elvándorlók voltak azok, akik magukkal hozták a városba dalaikat, egész zenei világukat. Ez először újdonságként hatott, azután a hangsúly ide helyeződött át. Írországban a népzene, a népdal hagyománya tehát mindig is meglehetősen élő volt.
A zenekar 15 évvel ezelőtt járt először Magyarországon, azóta több alkalommal is felléptek hazánkban. Feltétlenül örömhír az ír népzene kedvelőinek, hogy legközelebb szeptember 10-én 20 órakor ismét játszanak nálunk, ezúttal a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán. (Pécsi Tibor)