Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 36. szám, 2000. szeptember 02

Belpolitika

Továbbra is lángol a gázfáklya
Tovább a cikkhez >>>

Lefejezés az APEH-nél
Tovább a cikkhez >>>

Szobota Zoltán
Csöndesek a pápai MIG-ek

Politikai döntés következtében szüntetik meg a pápai katonai repteret, ahol a múlt héten szálltak fel utoljára MIG-21-esek. Ellenzéki politikusok elhamarkodott lépésnek tartják a történteket, és egyetértenek a kisgazdákkal abban, hogy a kormánynak kötelessége lett volna egyeztetni politikai partnereivel, illetve a Parlament Honvédelmi Bizottsága elé vinni az ügyet. A honvédelmi tárca a vezérkarra mutogat, a vezérkar a tárcára, mialatt körülbelül ezer munkahely szűnik meg, és több milliárd forintnyi NATO-fejlesztési felajánlás válik gazdátlanná. Az értékes ingatlan pedig akár eladásra is kerülhet.


Munkatársunktól
Váratlan látogató Brüsszelből

Meglepő kompromisszumképességet tapasztaltak az elmúlt napokban a szakszervezeti vezetők a kormányoldal képviselőitől a Munka Törvénykönyve (MT) módosításairól szóló tárgyalások során. Míg korábban - legalábbis az általunk megkérdezettek szerint - nagyon nehéz volt változtatásokat „kicsikarni”, most könnyen sikerült több vitás kérdésben megegyezniük. Szerintük a „lágyulás” oka, hogy az Európai Bizottság illetékes igazgatóságai - több kritikai észrevételt ismerve a hazai szociális párbeszéd gyakorlatáról - konzultációt kezdeményeztek a magyar kormány illetékes, magas szintű képviselőivel.


Földvári Katalin
Iskola a legalitás határán

Aki keres, az talál - de vajon mit keresett a közigazgatási hivatal „főispánja” éppen Rákospalotán? A XV. kerületi önkormányzat tender keretében átadta a kerület egyik iskolájának működtetési jogát egy alapítványnak. A rákospalotai Meixner Iskola működéséhez a tárgyi és a személyi feltételek adottak voltak, de két jogi problémát azért talált a vizsgálat: az iskolát működtető Meixner Alapítványt bejegyző fővárosi bíróság által kiadott végzésben nem szerepel a nyolcosztályos általános iskola működtetésére való jogosultság, noha az alapító okirat tartalmazza azt. A hivatalvezető, Grespik László „főispán” felszólította az illetékes XV. kerületi jegyzőt, hogy október 31-ig kiegészítő végzésben kérje ennek a hiányosságnak a pótlását a Meixner Alapítványtól, amelyre az eset kapcsán országos figyelem irányult.


Munkatársunktól
Nem történt uszítás
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Elmaradt sorskérdés

A Heteknek nyilatkozó demokrata fórumos politikusok szerint a legutóbbi elnökségi ülésen nem a párt szövetségi kapcsolatainak megvitatásán, hanem a parlamenti frakció munkáján volt a hangsúly. Ez azért fontos kérdés, mert több sajtóorgánum azt sugallta, hogy az elmúlt napokban az MDF döntéskényszerbe került: Fidesz-MPP vagy Békejobb.


Munkatársainktól
Olajba mártva

Az egyre valószerűtlenebbé váló olajügy újabb hiába megfutott körében kiderült: eddig sem Nógrádi Zsolt állításai nem állták meg a helyüket, sem a Pallag László birtokában lévő iratok nem szolgáltatnak bizonyítékot a megvádolt közszereplők bűnösségének bizonyításához. Mindeközben az egész ügy lassan maga alá temeti a két élharcost, az ügyészség ugyanis hamis vád miatt eljárást indít Nógrádi és lehetséges felbujtói ellen. Boross Péter egykori miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy pletykaügynökökre nem szabad egy normális demokráciában hallgatni. Szavaiból az derült ki, hogy a mostani ügyet ilyen emberek által gerjesztettnek tartja, s a magyar demokráciáról ad lesújtó jellemzést, hogy ilyen vallomásokat komolyan vesznek.


Munkatársainktól
Szigorító hivatalnokok

Mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselők kissé értetlenkedve fogadták az Igazságügyi Minisztérium tervezetét a képviselők mentelmi jogainak szigorításáról. Mint a Hetek megtudta: a változtatásnak semmiféle köze nincs az elmúlt hetekben Pallag László nevéhez kapcsolódó polgárjogi perekhez. A változtatás célja nem a képviselők úgynevezett „jobban számon kérhetősége a rágalmazási, hamis tanúzási kérdésekben”, hanem politikusok maffiakapcsolatainak „megelőzése”.


Életmód

Pátri Eszter
Ásványvízből is megárt a sok

Idén a kánikula következtében az ásványvizek fogyasztása kiugróan megemelkedett a többi szomjoltó itallal - sörrel, üdítővel, gyümölcslével - szemben. A tavaly május-júniusban elfogyasztott mennyiséggel összevetve ez évben 86 százalékkal ittunk többet ebben az időszakban, ami összességében mintegy 62 millió litert jelent.


Fabini Piroska
Csemeték a vízben

Már régen kimutatták, hogy a gyerekeknek szükségük van arra, hogy gyakran és sokat mozogjanak, valamint hogy kiabáljanak, mivel ezen tevékenységek közben az agy vérellátása megemelkedik. Az úszómedence mindezek együttes cselekvéséhez is kiváló.


A hévízi zsidóság története

Az idei év nyarán Hévízen, a polgármesteri hivatal jóvoltából emlékfalat állítottak a holokausztban elpusztított zsidók tiszteletére. Az emlékfal pontosan azon a helyen emelkedik, ahol korábban a kicsiny hitközség zsinagógája állott. Ebből az alkalomból jelent meg dr. Szarka Lajos történész, a Magyar Zsidó Könyvnapokon a vidéki zsidóság történetét ismertető kötetek között bemutatott kimerítő alaposságú munkája, a helyi zsidók monográfiája, A hévízi zsidóság története.


Erdei L. Tamás
A sófár hangja

Augusztus 30-án naplementekor megszólalt a legősibb zsidó hangszer, a sófár a budapesti Dohány utcai zsinagóga előtti Herzl téren. A magyarországi zsidóság immár harmadszor rendezte meg a Zsidó Nyári Fesztivált, melynek az idén is legrangosabb eseménye a Makkabi Kiadó által szervezett Magyar Zsidó Könyvnapok volt augusztus 27. és 31. között. Szerda délután zsidó ifjúsági világtalálkozónak és utcabálnak adott otthont a tér. Az este hangulatát a Sabbathsong együttes kitűnő előadásában hagyományos zsidó, illetve modern izraeli muzsika forrósította fel, körtáncba hívva a világ számos országából jelenlévő zsidó és nem zsidó fiatalokat.


Fókusz

Munkatársainktól
A szélsőjobb nyomulása

A bécsi Kurier közelmúltban megjelent cikke meglehetősen negatív képet rajzolt hazánk szélsőjobboldali beállítottságú csoportjainak működéséről, közéjük sorolva a legkisebb frakcióval rendelkező MIÉP-et, mely - az újság szerint - élvezi a kormány támogatását, saját műsorral rendelkezik az „állami rádióban”, és nemcsak a zsidókat, szabadkőműveseket gyalázza rendszeresen, hanem a romákat is. Barsiné Pataki Etelka, bécsi magyar nagykövet helyreigazításában azt írja, hogy a Magyar Rádió olyan közszolgálati médium, amely nincs a kormánynak alárendelve, továbbá a legnagyobb létszámú kormánypárt nem szorul rá a MIÉP kegyeinek elnyerésére. Az elmenekült zámolyi romákat érintő kérdésekben pedig olyan sajtójelentést idéz, amely szerint Magyarországon nincs hátrányos politikai megkülönböztetés, és az ország betartja az unió előírásait a politikai, illetve emberi jogok ügyében.


Szlazsánszky Ferenc
Rádiós szózatok és a bumeráng-effektus


Szlazsánszky Ferenc, Szobota István
Médiaháború az éterért

A „fej” nélkül maradt rádióból a héten két alelnök is távozott: az ideiglenesen megbízott elnöki feladatkört ellátó alelnök, Juhász Judit és a gazdasági alelnök, Papp Miklós. A szinte azonnali hatályú (szeptember 1.) leköszönés indokául az alelnök aszszony a munkahelyi összeférhetetlenséget jelölte meg. Az augusztus 30-i sajtótájékoztatón két név is elhangzott: Kondor Kataliné, aki a Kossuth adó főszerkesztője, és Lakatos Pálé, aki az ellentmondásos megítélésű Vasárnapi Újság szerkesztője. „Búcsúbeszédében” az alelnök


Morvay Péter
Áthidalhatatlanná vált a szakadék
- állítja Michal Oren történész, az Új-Izrael-mozgalom alapítója

Izraeli tudósok és vezető gazdasági szakemberek egy csoportja a közelmúltban bejelentette: egy új kolónia szervezését fontolgatják az ország határain kívül, amely egyfajta „Új-Izraelként” otthont nyújtana azoknak az izraeli zsidóknak, akik úgy látják, hogy az ország „eltért a cionista gyökereitől, és letért a nyugati típusú demokratikus fejlődés útjáról”. Az új kolónia helyszínét még keresik, ám a szervezők nem szeretnének a diaszpórában élő zsidó közösségekhez csatlakozni. Lapunk a meglepő kezdeményezés okairól és hátteréről kérdezte az Új-Izrael-mozgalom egyik vezetőjét, Michal Oren történészt, a haifai egyetem zsidó történelem tanszékének előadóját.


Hetek-összeállítás
A Templom-hegy hívei

Újabb javaslatok láttak napvilágot a héten az izraeli-palesztin tárgyalások legkényesebb pontjának tekintett jeruzsálemi Templom-hegy jövőjét illetően. Egy, Clinton amerikai elnök által szorgalmazott terv szerint a zsebkendőnyi - mindössze 18 hektáros - területet további négy szektorra osztanák fel. Eszerint külön egységként kezelnék a hegyen található két mecsetet, a közöttük található teret, a Templom-hegy föld alatti részét, valamint a hegyet övező külső falat, ideértve a Siratófalat. Az egyes részek részben izraeli, részben palesztin fennhatóság alá kerülnének. Ehud Olmert jeruzsálemi főpolgármester egy nyilatkozatában viszont azt vetette fel, hogy a jelenlegi helyzetet - teljes körű musz-lim ellenőrzés a formális izraeli szuverenitás fenntartása mellett - úgy lehetne megváltoztatni, hogy a hegyet úgymond „isteni uralom” alá helyeznék. Ez a „nyelvészeti kompromiszszum” Olmert szerint kivonná a területet a politikai alkuk köréből, és ezzel elhárulna a legnagyobb akadály az átfogó megállapodás útjából.


Gazdaság

Drágul a gázolaj
Tovább a cikkhez >>>

Újít a Matáv
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Szövetkezeti földrengés

Több százmilliárdos tőkekivonást eredményezhet az ágazatban a mezőgazdasági szövetkezeti üzletrészekről szóló törvénytervezet a szövetkezeti érdekképviselet szerint. Orbán Viktor miniszterelnök és Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter augusztus közepén történt találkozója után a kormány vitára alkalmasnak találta az FVM és az Igazságügyi Minisztérium közös törvénytervezetét, amelyet a parlament szeptemberben tárgyal.


Nem illik a képbe a Széchenyi-terv

„A kormányzat nem teremti meg a megfelelő feltételeket a régiók működéséhez” - jelentette ki Hans Beck, a magyarországi régiók brüsszeli képviseletének vezetője az Országgyűlés Területfejlesztési Bizottságának siófoki ülésén. Beck aggodalmát fejezte ki azért, mert amíg a múlt évben a parlament által elfogadott területfejlesztési törvény a decentralizáció felé mutat, a Széchenyi-terv - számára egyértelműen - centralizációs törekvéseket tükröz.


Munkatársunktól
Lazul a jelzáloghitel bejegyzése

A pénzügyi tárca olyan terven dolgozik, amelyik 78-80 milliárdos adókönnyítést tenne lehetővé a kis- és középvállalkozóknak. Amenynyiben a kormány és a parlament is jóváhagyja, az 50 főnél kevesebb dolgozót alkalmazó cégek 10 millió forint nyereségig teljes adókedvezményt kapnának, amennyiben ezt az összeget befektetésre fordítják - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága előtt.


NATO F16-osok a magyar légierő modernizálására
Tovább a cikkhez >>>

Tánc a borotvaélen

A frankfurti „Eurótorony” 36. emeletén összeült az Európai Központi Bank (EKB) 17 tagállama, hogy húsbavágó kérdésről, a banki kamatlábak emeléséről döntsön. Az EKB a kamatemelés inflációfékező hatásához kénytelen nyúlni, (25 bázisponttal 4,5%-ra emelte az irányadó kamatlábat) ugyanis a gyenge euró, valamint az emelkedő olajárak a vártnál nagyobb inflációt gerjesztenek az unió legfejlettebb államait tömörítő eurólanden belül.


Folytatódik a technológiai hossz
Tovább a cikkhez >>>

Hetek-összeállítás
Közfelháborodás a részvénypiacon
Tovább a cikkhez >>>

Györök Orsolya
Internetes bűnözés

Az elmúlt években sok millió dollárt veszítettek azok, akik nagy haszon reményében befektetésekbe szálltak be az interneten keresztül, de csalók áldozatai lettek, mivel tisztességtelen szándékúak is kihasználják az internet mindenütt jelenvalóságát és az anonimitást: nyereséges befektetés ígéretével befektetők tömegeit szervezik be, majd eltűnnek a kibertér homályában dollármilliókat zsebre téve.


Háttér

Somorjai László
Újkori lovagok, nemzetőrök
Interjú Karászy Kulin János tábornokkal, az angliai Szent György Lovagrend nagypriorjával

A lovagrendek immár nem a középkor letűnt szereplői. A rendszerváltás idején nem sokan gondolták volna, hogy hamarosan lovagok vesznek körül bennünket a hadseregben, a Parlamentben, a templomokban, a Miniszterelnöki Hivatalban, sőt még a kormányban is. Az újjászületőben lévő lovagrendek és a nemzetőrség szerepét firtattuk azon a millenniumi rendezvényen, amelyen Karászy Kulin János tábornok, London díszpolgára, az angliai Szent György Lovagrend nagypriorja a Budapest-Pest megyei nemzetőrség kilenc vezető tisztségviselőjének nemzetőri emlékérméket adott át augusztus 20-a alkalmából.


Szikora Márton
Manipulált képek

Lehet, hogy az esti hírekben látott, teljesen élethű kép, személy, esemény nem több egy ügyesen manipulált betoldásnál - állítja az MIT Technology Review című lap legmodernebb technikát bemutató írásában. A hírek „gyártásának” technikáját több film is feldolgozta már, köztük a Magyarországon is vetített Wag the Dog című alkotás, ahol egy balkáni háború előkészítéseként rendeznek meg szívettépő „helyszíni tudósításokat” a hírtelevízió amerikai stúdiójában.


Hetek-összeállítás
Soros helyesbített

George Soros felülvizsgálta két éve megjelent könyvének állításait, melyekkel a kapitalizmus világméretű összeomlását jósolta. Soros, aki 1998-ban még a globális kapitalista rendszer küszöbön álló szétesését bizonygatta, most ismét tollat ragadott: új könyvében téves prognózisának okait magyarázza.


Hit és értékek

Csereklyei Márta
Valláscsúcs az ENSZ-ben

A héten lezajlott az Egyesült Államokban az ENSZ égisze alatt megrendezésre kerülő Vallási és Szellemi Vezetők Millenniumi Világbéke Csúcstalálkozója. A rendezvényre 15 vallás több mint ezer képviselője érkezett abban a reményben, hogy a megbeszélés nagyban hozzájárulhat a fegyveres konfliktusok, a szegénység, illetve a környezetszennyezés problémáinak megoldásához. „Némely európai kormány különbséget tesz a vallások között: egyeseknek kedvezményeket biztosít, míg ugyanazokat másoktól megtagadja” - fogalmazta meg kritikáját Felix Rohatyn ENSZ-nagykövet, aki beszédében utalt arra, hogy ilyen jellegű problémák különösen Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban és Németországban tapasztalhatók, és figyelmeztetett arra, hogy a most kialakuló kelet-európai demokráciák ne ezt a rossz példát másolják le.


Surjányi Csaba
Pusztít az internet-szex

Korábbi számunkban beszámoltunk már arról a sötét csapdáról, amelyet az internet-pornográfia jelent (A kiberpornó kelepcéje, Hetek 2000. április 29.). A téma azonban egyelőre nem veszít aktualitásából, hiszen a „helyzet fokozódik”. A kérdéssel az amerikai New Man (Új férfi) című keresztény magazin is foglalkozik XXX-akták címmel (az XXX a pornográf tartalmú termékek hivatalos besorolási kódja az USA-ban) legutóbbi számában, rámutatva, hogy a pornográfia össztüze éppúgy ostromolja a keresztény férfiakat, mint más meggyőződésű vagy akár világi társaikat. A szakemberek a jelenséget egyre inkább a kemény drogok okozta függőséggel állítják párhuzamba, egy pszichológus pedig egyenesen a „szexuális függőség kokainjáról” beszél.


Interjú

Tihanyi Péter
Meglássa apám, híres leszek
Interjú Ambrus Károllyal, a Viszkis édesapjával. Csíkszereda, 2000. augusztus.

„Látjuk reggel a tévébe, hogy a határnál a kommandósok valakit éppen belevernek a betonba. A következő pillanatban a feleségem azt kiáltja nekem: »Te, az az Attila!« Ahogy ott a földön verték bilincsbe, a kamera közelbe hozta az arcát, ő volt… a fiam. »Mi történt, kisfiam… no erre jutottál«… csak… néztem, ahogy megkötözték, elszállították. Egy óráig nem jött ki hang a torkomon, a műsor már rég lement, de még mozdulatlanul néztem a képernyőt.”


Külpolitika

Pátkai Mihály
Nácikkal küzdenek a németek

Példásnak tekinthető ítéletet szabtak ki arra a három újnáci fiatalra, akik két és fél hónappal ezelőtt a németországi Dessau egyik parkjában agyonvertek egy mozambiki bevándorlót. Gerhard Schröder kancellár a héten virágot helyezett el a 39 évesen meggyilkolt férfi sírján; a megemlékezésen jelen volt a németországi látogatásán tartózkodó finn kormányfő, Paavo Lipponen és Reinhard Höppner, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke. Egy nappal korábban a kancellár a kelet-németországi Waren városában kijelentette: Németországban nincs helye a fajgyűlölőknek és a szélsőjobboldali elemeknek.


Hetek-összeállítás
Szent Bill cselekedetei

Kolumbiában tett látogatást Bill Clinton amerikai elnök, aki azért érkezett a dél-amerikai államba, hogy megvitasson egy, az illegális kábítószerkereskedelem visszaszorítását célzó, 1,3 milliárd dolláros segélycsomagot Andreas Pastrada elnökkel. Jóllehet marxista gerillacsoportok több merényletet is terveztek az amerikai elnök ellen, Cartagena kikötő környékén szívélyesen fogadták, sőt az emberek egyenesen „Szent Bill” csodáiról beszéltek.


Hetek-összeállítás
Méreg a rakétasilókból

Három faluból kitelepítették a gyermekeket Ukrajna déli részén, mert a környék talaját súlyosan szennyezték mérgező vegyi anyagok. Több mint háromszáz embert, köztük 170 gyermeket szállítottak kórházba, miután kiderült, hogy az elmúlt hetekben nitrát tartalmú mérgek kerültek a földbe. Csauszovo, Micsurino és Pidgirje a három szerencsétlenül járt falu, de az illetékesek szerint sort kell keríteni Boleszlavcsik falu gyermekeinek a kitelepítésére is - írja az AP hírügynökség.


Scharrer János
Új tengeri doktrína készül
Szidorenko ellentengernagy nyilatkozata a Heteknek

Egy hónapon belül felszínre hozzák a Kurszk tengeralattjáró legénységének holttesteit, és egy év múlva magát a hajótestet is, amelyről addigra eltávolítják a robbanásveszélyes fegyvereket. Az orosz haditengerészet azonban a jövőre is készül: vízrebocsátották az Északi Flotta számára épült többcélú „Gepárd” atom-tengeralattjárót. Lapunknak - a Novosztyi hírügynökség segítségével - az új haditechnikai eszközökről nyilatkozott Lev Szidorenko ellentengernagy, a Tengerészeti Tudományos Bizottság elnöke.


Szabó Ibolya Anna
Gyógyír az erkölcsi válságra

„A vallásra vagy az Istenbe vetett hitre való hivatkozás és az arra alapozott hatásgyakorlás ellentétes az amerikai ideállal” - fejtette ki az amerikai Rágalmazásellenes Liga két vezetője, amikor nyilatkozatukban arra hívták fel Joseph Lieberman alelnökjelöltet, hogy nyilvános felszólalásaiban mellőzze a vallási meggyőződésére utaló megjegyzéseket - adta hírül a Washington Times. Lieberman kijelentése szerint „a vallás az egység és az erő forrása” Amerikában, ami megfigyelők szerint egyértelmű kritikája a Clinton-éra morális mélyrepülésének.


Eperjesi Ildikó
Túszvásár Ázsiában

Alighogy kiszabadult tizenhét, főként külföldi túsz a Fülöp-szigeteken, máris újabb foglyot ejtettek a muszlim fegyveresek a dél-kelet-ázsiai szigetországban. A túlnyomórészt katolikusok lakta Fülöp-szigeteken a muzulmán csoportok az erőszaktól sem riadnak vissza, hogy elérjék a független iszlám állam megalapítását az ország déli részén. Az emberrablás az utóbbi időben a lázadók komoly bevételi forrásává kezdi kinőni magát, bár a túszok kiszabadításában közreműködő, nemzetközi elfogadtatásáért újabban elkeseredetten harcoló líbiai kormány cáfolta, hogy kifizette a fejenként egymillió dolláros váltságdíjat.


Vagyim Arisztov
A néma torony

A Puskin téri metrórobbantás és a Kurszk tengeralattjáró tragédiája után egy hónapon belül a harmadik csapás érte az orosz nemzeti büszkeséget. Az osztan-kinói tévétoronyban pusztító tűzvész következtében négy ember meghalt, és a moszkvaiak milliói adás nélkül maradtak. Az adásszünet sajátos médiaháborút indított el, ugyanakkor nem igazolódott a szakemberek félelme, hogy az elsötétült képernyők bűnözési hullámhoz vezethetnek az orosz fővárosban.


Publicisztika

Szakonyi Károly
Negyven tonettszék

Nagyanyám negyvenöt nyarán már beletörődött, hogy a világvevő Orionja mindörökre elveszett az elöljáróság padlásán, ahová a hadműveletek közeledtén a beszolgáltatás során került. A rádiót felírta a háborús veszteségek listájára. De a negyven tonettszék eltűnése, már a békeidőben, sehogy sem volt ínyére. Az ügyben személyes felelősséget érzett; akkoriban ugyanis egész családi vagyonukat ő kezelte; anyám velünk, gyerekeivel még a németek bevonulása után Pestről vidékre költözött, apámat pedig behívták katonának - negyvenötben éppen egy bajorországi lágerben várt sorsára, mit sem tudva rólunk, ahogy mi sem őróla, míg csak meg nem érkeztek hozzánk augusztus tájban az első vöröskeresztes levelek; ám aggódáson kívül más nem gyötörte a jenkik fogságában, hacsak a semmittevés nem. De a lustálkodást megunván, egy helybéli gazdánál vállalt egész nyárra munkát: aratott, csépelt a fenyveserdő alján, kolompoláskor a gazdáékkal ette a krumpligombócot a főtt, füstölt hússal, nagyokat aludt a szénában, lovakat hajtott, csak éppen azt nem tudta, élünk-e, megvagyunk-e. De ez egy másik történet. Ebből annyi tartozik ide, hogy távollétében nagyanyámra maradt vendéglőnk vezetése. Hiszen jó kezekre; ő kislánykora óta jártas volt a szakmában, lévén maga is vendéglőslány, majd üzletasszony. Az ostromig kiárusította a készletet; a beözönlő katonák egy csepp bort sem találtak a pincében, amikor végigdöngették a hordókat. Nem volt se pálinka, se likőr; semmi sem volt, csak a puszta berendezés. Amikor elérkezett az ideje, nagyanyám bespalettázta, belakatolta az üzletet, és a ház többi lakójával együtt levonult az óvóhelyre. Mire feljöhetett, más világ lett; a harcok elültével örömmel tapasztalhatta, hogy minden ép maradt, az üzlet megmenekedett a bombáktól, aknáktól, pusztító tüzektől; az asztalok, székek a helyükön voltak, még a konyhaajtó feletti falióra sem sínylette meg a légnyomásokat; sehol egy karcolás, golyónyom, de a pince, a kamra üres volt. Hogyan lehet itt elindítani az üzletet?


Sport

Piros lap Páncsicsnak

A hétfői gyászos centenáriumi Fradi gálameccs után Torgyán József klubelnöknél betelt a pohár, és szerdán azonnali változtatásokat eszközölt a zöld-fehér klub vezetőségében. A klubelnök kölcsönös megegyezéssel, azonnali hatállyal megszüntette Páncsics Miklósnak, az FTC labdarúgó kft. vezetőjének megbízatását, és helyére azt a Szeiler Józsefet ültette, aki néhány hónapja mint menedzser már szóba került az FTC-nél, akkor azonban Torgyán nem tartott igényt szolgálataira.


Hetek-összeállítás
Meglephetjük az olaszokat

Vasárnap este (20.45) válogatottunk előreláthatólag teltházas mérkőzésen méri össze tudását a labdarúgó Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett olasz válogatottal. Kezdetét veszi a világbajnoki selejtező. Bicskei Bertalan szövetségi kapitány olasz újságírók kérdésére elárulta, hogy vannak olyan magyar labdarúgók, akik az olasz tizenegybe is beférnének, megnevezni azonban nem akarta őket. Korábban azt is kijelentette: verhető az olasz csapat.


Varga Róbert
12 nap múlva olimpia

Tatán már jó ideje visszafelé mérik az időt. Az edzőtáborban készülő sportolók és edzőik naptárában ugyanis csak ennyi áll: még 13 nap. Ennyi idő múlva kezdődnek Sydneyben a XXVI. Nyári olimpiai játékok küzdelmei. A világ sportjának legnagyobb rendezvényén mintegy 200 ország tízezer versenyzője méri össze tudását. Mi pedig természetesen szurkolunk a magyar olimpikonoknak, akiknek egy részét a tatai edzőtáborban látogattuk meg kedden, a sajtó számára tartott nyílt napon.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Róth I. Zsófia
Fűszervilág

Konyhánkban számtalan fűszert tartunk a polcon, amelyek nagy részéről azt sem tudjuk, honnan származik és a főzésen kívül még mire használható. Sokan gondolják azt, hogy a fűszerek őshazája a Távol-Kelet, India, esetleg Amerika, pedig számos közülük Európában őshonos. Elterjedt az a hiedelem is, hogy a fűszerek károsak az egészségre, holott nagy részüket gyógyításra is használják. Az alábbiakban néhány, hazánkban is elterjedt ízesítő növény kevésbé ismert tulajdonságaira hívjuk fel a figyelemet.


Budapesten a The Dubliners

A The Dubliners 1962-ben Dublinban, az O’Donoghue’s nevű pubban alakult meg The Ronnie Drew Folk Group néven. A néphagyomány szerint jelenlegi nevüket James Joyce Dubliners (Dublini emberek) című műve után kapták.


Mód Júlia
Jónás és a ricinus

Budapest közelében kedvelt kirándulóhely a Vácrátóti Arborétum, mely az ország legnagyobb, leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye: 29 hektáron közel 13 ezer növényfajt és -fajtát mutat be. A hazai flóra közel fele megtalálható a gyűjteményben, megtekinthetők ritka, értékes és veszélyeztetett növények is.


Színes

DUMA PLÁZA

Kevésbé ártalmas, ha őrült vagy az őrültek között, mintha csupán egyedül vagy épelméjű.    (Denis Diderot, francia filozófus)


Az első ír
Tovább a cikkhez >>>

Kontaktlencsedivat Ausztráliában
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Kábelirtók
Tovább a cikkhez >>>

Labdarúgó szagosztály
Tovább a cikkhez >>>

Sóhivatal az interneten
Tovább a cikkhez >>>