Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Nácikkal küzdenek a németek

Példásnak tekinthető ítéletet szabtak ki arra a három újnáci fiatalra, akik két és fél hónappal ezelőtt a németországi Dessau egyik parkjában agyonvertek egy mozambiki bevándorlót. Gerhard Schröder kancellár a héten virágot helyezett el a 39 évesen meggyilkolt férfi sírján; a megemlékezésen jelen volt a németországi látogatásán tartózkodó finn kormányfő, Paavo Lipponen és Reinhard Höppner, Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke. Egy nappal korábban a kancellár a kelet-németországi Waren városában kijelentette: Németországban nincs helye a fajgyűlölőknek és a szélsőjobboldali elemeknek.

Warenben a kancellár kifejtette, hogy exportfüggő országként Németország nem engedheti meg magának, hogy a külföldnek rossz véleménye legyen róla. A német kormány egyébként komolyan fontolgatja az Udo Voigt vezette szélsőjobboldali Nemzeti Demokratikus Párt (NPD) betiltását. Voigt vezetése alatt az NPD - korábban a kiöregedő náci szimpatizánsok pártja - most új támogatókra lelt: a nagyrészt szervezetlen fiatal szkinhedek és neonácik táborára, elsősorban Németország gazdaságilag elmaradott keleti területén. Gerhard Schröder keletnémet körútja során felhívta a figyelmet arra, hogy a neonácizmus nem csupán a Kelet problémája. Társadalmi összefogás nélkül nem sikerülhet a szélsőjobb legyőzése - jelentette ki.
Mialatt a kormány a betiltást fontolgatja, Németországban vita zajlik arról, hogy megengedhető-e a szabadságjogok korlátozása az alapvető demokratikus értékek megóvása érdekében. A betiltás mellett voksolók szerint az NPD antidemokratikus szervezet, amely védelmébe veszi a külföldiek, közöttük a zsidók és a hajléktalanok elleni atrocitásokért felelős fiatalokat. „Az NPD a neonácik és szkinhedek csoportja, pártnak álcázva - szögezte le Uhrlau. Voigt védekezésében kifejtette: - A szkinhed-mozgalom ifjúsági mozgalom; mintegy tízezer tagot számlál… németnek érzik magukat. Nacionalistának érzik magukat. Logikus, hogy az NPD kapcsolatban áll velük.”
A lehetséges betiltás csak egy része annak a támadásnak, amelyet a német kormány intézett a mindeddig kezelhetetlen neofasiszta megmozdulások ellen. Schröder kormánya a napokban kijelentette, hogy az elkövetkező három évben 35 millió dollárt költ egy nemzeti szintű, rasszizmusellenes oktatási programra. Emellett szigorítani szeretnék a biztonsági intézkedéseket azokon a helyszíneken, ahol külföldieket atrocitások értek. A kormány tervezi, hogy szigorítani fogja a gyülekezési szabadságot is. Ennek az a célja, hogy a neonáci felvonulásokra ne történelmileg érzékeny helyszíneken kerüljön sor.
„Ha az NPD-t betiltjuk - érvel Wilhelm Heitmeyer szociológia professzor -, vezetői és tagjai egy új szervezetet hoznak majd létre, és akkor hogyan tovább? Talán a betiltásra mint szimbolikus tettre mégis szükség van, hogy Németország külföldi megítélésén ne essen csorba, de belföldön ez nem segít.” Heitmeyer professzor szerint a probléma gyökerét az egykori Kelet-Németország fiataljai között kell keresni, akik közül többen a szélsőséges ideológiák kirekesztő taktikáival szeretnének kitörni saját kirekesztettségükből.
A Berliner Zeitung szerint az NPD-hez hasonló szélsőségesek kényszerítik rá a demokratákat arra, hogy komolyan kiálljanak elveik mellett, így a szélsőségesek a „szükséges rossz” kategóriájába tartoznak. „A demokrácia csak annyira erős, amennyire élő demokratái erősek. De mi nem születünk demokratának. Diktátorként jövünk a világra. A demokráciát meg kell tanulnunk. Edzenünk kell rá, az edzéshez pedig ellenfelekre van szükségünk. Nélkülük és az állandó konfrontáció nélkül soha nem lesznek belőlünk demokraták” - érvel a német újság.