Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátri Eszter
Ásványvízből is megárt a sok

Idén a kánikula következtében az ásványvizek fogyasztása kiugróan megemelkedett a többi szomjoltó itallal - sörrel, üdítővel, gyümölcslével - szemben. A tavaly május-júniusban elfogyasztott mennyiséggel összevetve ez évben 86 százalékkal ittunk többet ebben az időszakban, ami összességében mintegy 62 millió litert jelent.

Korunk bio-kultúrájában kétségtelenül egyre nagyobb keletje van az ásványvízfogyasztásnak. Ez részben indokolt is, hiszen az ásvány- és gyógyvizek - melyekben hazánk igencsak gazdag - számos egészségügyi problémánál gyógyhatásúak is lehetnek (például emésztési nehézségek esetén), viszont a mértéktelen fogyasztás ebben az esetben is gondokat okozhat.
Az ásványvizek között jelentős különbségek vannak azok ásványianyag- és iontartalma, bizonyos anyagokkal dúsítottsága, szénsavassága tekintetében. Érdemes tehát tanulmányozni az összetételüket feltüntető címkéket, mielőtt szinte automatikusan raknánk bele a palackokat a bevásárlókocsinkba.
Az ásványi anyagoknak és fémeknek más-más élettani hatása van, mely az egyes emberek egészségi állapotától függően egyaránt lehet kedvező vagy kedvezőtlen. Így például kifejezetten ellenjavallt a nagy mennyiségű nátriumterhelés a szív- és érrendszeri betegeknek, különösen a magas vérnyomással küszködőknek, illetve egyes vesebetegségek esetén. Veseköves problémákat súlyosbíthat a kálcium, a magnézium, a kálium, a foszfát és a bikarbonát bevitele. Csontrendszeri bántalmakban fontos ügyelni a megfelelő kálcium-foszfát arányra. Az elfogyasztott kálium mennyisége sem közömbös bizonyos szív- és vesebetegségekben. Gyomor- és emésztőszervi problémák esetén a szénsav fogyasztása kerülendő. Tekintettel mindezekre, bölcs dolog szakorvos véleményét figyelembe venni iyen panaszok esetén. Az ásványvíz kizárólagos fogyasztása azonban - nyomelemekkel, ásványi anyagokkal dúsított élelmiszerek és multivitamin-tabletták használatával együtt különösen - még az egészséges embereknél is a szervezetnek az említett anyagokkal történő túltelítését, s így főként a keringési- és kiválasztórendszer megterhelését okozhatja. Ezért a gyermekeknek, akik folyadékbevitelüket nagyrészt vízből és kevésbé a szilárd táplálékokból fedezik, szintén nem tanácsos kizárólag ásványvizet inniuk. Így általánosságban elmondható, hogy kedvezőbb a szénsavmentes és alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizek fogyasztása. Várandós anyáknak és csecsemőknek pedig - ételük elkészítésekor is - csak ilyenek javasolhatók (többek között az Aqua „friss”, az Óbudai gyémánt, a Pannon-Aqua, a Bérc Aqua vagy a San Benedetto típusú ásványvizek).
Hasznos figyelembe venni, hogy az ásványvizek mikrobiológiai megfelelőségét csak a palackozáskor ellenőrzik, így
- főként a nem szénsavasakban, de felbontás után a szénsavasakban is - könnyen előfordulhat, hogy szobahőmérsékleten történő hoszabb tárolás során egyes baktériumok elszaporodnak bennük.
Mindezek miatt kedvezőbb az egészségünkre nézve, ha az ásványvizek mellett, illetve részben helyettük más italokkal is - csapvíz akár ízesítve, tea, gyümölcslé, limonádé, tej - oltjuk a szomjunkat.