Vissza a tartalomjegyzékhez

Szobota Zoltán
Csöndesek a pápai MIG-ek

Politikai döntés következtében szüntetik meg a pápai katonai repteret, ahol a múlt héten szálltak fel utoljára MIG-21-esek. Ellenzéki politikusok elhamarkodott lépésnek tartják a történteket, és egyetértenek a kisgazdákkal abban, hogy a kormánynak kötelessége lett volna egyeztetni politikai partnereivel, illetve a Parlament Honvédelmi Bizottsága elé vinni az ügyet. A honvédelmi tárca a vezérkarra mutogat, a vezérkar a tárcára, mialatt körülbelül ezer munkahely szűnik meg, és több milliárd forintnyi NATO-fejlesztési felajánlás válik gazdátlanná. Az értékes ingatlan pedig akár eladásra is kerülhet.

Augusztus 24-én került sor a 47. Pápai Harcászati Repülőezred MIG-21-es gépeinek búcsúrepülésére. Az utolsó felszállások előtti ünnepségen a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Magyar Honvédség és a légierő vezérkara mellett a város vezetői és az ezred veteránjai is megjelentek. Fodor Lajos vezérezredes, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke akkor elmondta, hogy felsőbb politikai döntés eredményeként kellett a pápai repteret felszámolni.
Homoki János, a tárca politikai államtitkára a Parlament Honvédelmi Bizottságának ülésén megerősítette, hogy ha szakmai vélemények alapján is, de mindenképpen politikai döntés született. Mivel a honvédség nem tud egyszerre három harci repülőezredet fenntartani, a pápai egység 2003-ra tervezett megszüntetését három évvel előrébb hozták.
Juhász Ferenc, a Honvédelmi Bizottság szocialista alelnöke meg van győződve arról, hogy a kormány úgy ahogy van, elrontotta az egészet. Elmondása szerint a NATO hosszas mérlegelés után választotta Pápát az általunk felkínált katonai repterek közül, és komoly milliárdokat ajánlott föl a fejlesztésére. Ebből az összegből néhány száz milliót a HM le is hívott a tervezési munkálatok kialakítására, ám egyszer csak mégis Taszárra esett a választása, annak ellenére, hogy a NATO számított erre a repülőtérre, és már be is építette a hadműveleti terveibe. A képviselő szerint a kormány elmulasztott felhasználni több milliárd forintot egy modern katonai reptér kialakítására, amely a későbbiekben bármilyen repülőgéptípus fogadására, tárolására, működtetésére alkalmas lett volna. Juhász úgy érzékeli, hogy a kormány gyakorlatilag teljes mértékben annullálja a Honvédelmi Bizottság ellenőrzési jogosítványait, amikor előzetes egyeztetések nélkül hozza meg döntéseit.
Lányi Zsolt, a Honvédelmi Bizottság kisgazda elnöke szintén az egyeztetés hiányát sérelmezi, mint mondta, részükről ez indokolta az önálló állásfoglalás kialakítását. Ugyanakkor a reptér bezárását nem politikai, hanem pusztán szakmai döntésnek tekinti, mivel elmondása szerint „egy politikus nem ért a reptérhez”. Juhász Ferenchez hasonlóan úgy látja, hogy a bizottságnak semmilyen beleszólása nincs az ügyek menetébe.
„A pápai repülőtér esetében a döntés elhamarkodott volt, nem megalapozott és törvénysértő” - állítja Mécs Imre, a Honvédelmi Bizottság szabaddemokrata tagja, hiszen - mint mondja - „ilyen horderejű kérdéseket a honvédelmi törvény szerint előzetesen meg kell vitatni a bizottsággal, és csak utána lehet végrehajtatni.” A bizottság szerdai ülésén a HM azzal hárította el magától a felelősséget, hogy az a vezérkar döntése volt, a vezérkari főnök helyettese pedig elismerte, hogy valóban ők határoztak így - tudtuk meg Mécstől, aki szerint a NATO-val szoros kooperációban kellett volna ezt a kérdést rendezni.
A repteret - amely kiválóan alkalmas kereskedelmi, logisztikai bázis kiépítésére - a kiöregedett gépekkel együtt az ÁPV Rt. kapta meg. Lapzártánkig nem tudtuk meg, hogy a privatizációs szervezetnek mi a terve a komplexummal.


Nyílt indulatok
Pápa városában erősen tartja magát az a nézet, hogy mintegy három héttel ezelőtt alaposan helybenhagyták Kovács Zoltán helyi polgármestert, akit Kövér László Fidesz-pártelnökhöz fűződő baráti viszonya mellett arról az elhíresült nemzetbiztonsági bizottsági ülésről is ismerhetünk, ahol Vancsik Zoltán szocialista képviselővel szólalkozott össze. A mostani incidens a város Shell-kútjánál történt, és az elkövető nyugállományú katonatiszt a pápai katonai repülőtér bezárásának hírére döntött úgy, hogy ütlegeléssel vesz elégtételt. Kovács Zoltán tankolás után találkozott össze „bírájával”, aki rövid szóváltás után kórházképes állapotba hozta őt (súlyos testi sértés). Innentől kezdve azonban gyakorlatilag követhetetlenek az események, mivel a helyszínen dolgozó benzinkutasok szerint „itt nem vertek meg senkit”, az ajkai kórházban, ahová Kovács segítségért sietett, nincs regisztrálva ilyen nevű beteg, az ügyben nem történt feljelentés a rendőrségen, és még a helyi polgárőrség sem tud semmiről. Az egyetlen fogódzó a városi tévé múlt heti adása, ahol Kovács Zoltán napszemüvegben nyilatkozott. A polgármesteri hivatalban - ígéretük ellenére - nem kaptunk erről pontos tájékoztatást. (Sz. Z.)