Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársainktól
Olajba mártva

Az egyre valószerűtlenebbé váló olajügy újabb hiába megfutott körében kiderült: eddig sem Nógrádi Zsolt állításai nem állták meg a helyüket, sem a Pallag László birtokában lévő iratok nem szolgáltatnak bizonyítékot a megvádolt közszereplők bűnösségének bizonyításához. Mindeközben az egész ügy lassan maga alá temeti a két élharcost, az ügyészség ugyanis hamis vád miatt eljárást indít Nógrádi és lehetséges felbujtói ellen. Boross Péter egykori miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy pletykaügynökökre nem szabad egy normális demokráciában hallgatni. Szavaiból az derült ki, hogy a mostani ügyet ilyen emberek által gerjesztettnek tartja, s a magyar demokráciáról ad lesújtó jellemzést, hogy ilyen vallomásokat komolyan vesznek.


Kupa Mihály, Polt Péter és Boross Péter    Fotó: Vörös Szilárd

Pallag László több heti halasztás után múlt héten újságírók jelenlétében átadta az olajbizottság titkárságának azokat a dossziékat, amelyek a képviselő előzetes beharangozója szerint bizonyítékokat szolgáltattak volna az „olajos” politikusok ellen. Pallag az átadáskor - amelyről lapunk is beszámolt - elmondta: a rendelkezésére álló iratoknak csupán mintegy 40 százalékát adta át, mivel „félti az informátorait”. Azonban, mint kiderült, a bizottság rendelkezésére bocsátott iratok - amelyeknek egy része pusztán fénymásolt újságcikkekből áll - semmiféle bizonyítékot nem szolgáltatott a megvádolt személyek ellen. A birtokában maradt iratokról pedig Pallag maga mondta a hétfői olajbizottsági ülésen: azok nem tartalmaznak olyan bizonyítékot, amely a politikusok érintettségét erősítenék meg.
A kisgazda politikusnak azonban most kisebb gondja is nagyobb ennél, hiszen Pintér Sándor belügyminiszter és Lezsák Sándor MDF-es képviselő is büntetőfeljelentést tett ellene nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt, minthogy a képviselő a sajtón keresztül közhírré tette Nógrádi vádjait. Ebben azonban a kisgazda politikust védi a mentelmi joga, amelynek felfüggesztésének kérdésében a mentelmi bizottság a döntést elhalasztotta, és később tesz majd javaslatot erre vonatkozólag az Országgyűlésnek. Az olajbizottság elnöke olyannyira bízik mentelmi jogában, hogy a Pintér Sándor által ellene indított polgári per első tárgyalására el se ment. (Annak ellenére, hogy korábban úgy nyilatkozott, hogy meg fog jelenni a bíróság előtt). Szerinte az olajbizottság munkájának befejezése előtt még polgári per sem indítható ellene. Ennek bizonyítására az Alkotmánybírósághoz fordult.
Az olajbizottság hétfői ülésén Polt Péter legfőbb ügyész elmondta: a vádak megalapozatlansága, hamis vád miatt hivatalból nyomozást kell indítani, ami kiterjed a hatóság előtt vallomást tévő tanú „felbujtóira” is. A legfőbb ügyész szerint az ügyészség munkáját megnehezíti, hogy az eddigi tapasztalatok alapján a tanúvallomásokban vannak igazságmorzsák, de az információk nagy része hamis.
Boross Péter volt miniszterelnök példátlannak nevezte azt, ami a bizottság és annak tagjai médiaszereplése kapcsán történik hónapok óta. Egyik mondatában a bizottság elnöke és tagjainak intellektuális képességeit is kétségbe vonta. Emlékezete szerint az 1990-es évek elején az olaj csak egy ügy volt a sok közül, az áfacsalás nagyobb károkat okozott az országnak. Folyamatosan érkezett a kormányhoz a jelzés, hogy a háztartási tüzelőolaj és a benzin ára közötti különbséget egyenlítsék ki, de egyértelmű volt a kabinet többségi álláspontja: a taxisblokád után szociális okokból a HTO árát nem akarták növelni.
Boross Péter a képviselők előtt és később újságírók társaságában is kifejtette, hogy belügyminisztersége ideje alatt tömegével érkeztek hozzá különféle bejelentések, hamis információk, alaptalan vádak. Ilyeneket például minden párt kapcsán kapott, de ezeket kellő vegyértéken kezelte. Önmagában azért, mert bárki mondott vagy hallott valamit, az állításoknak nem adott hitelt. Mint Boross mondta: „Eszembe sem jutott ilyen papírok, kitalációk politikai felhasználása. - Ez jellem és karakter kérdése” - tette hozzá.
A volt miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy 1996-ban is alaptalanul megvádolták; szerinte újra idénye van az ilyen hamis „ügynököknek”.