Vissza a tartalomjegyzékhez


Vezér-gépek

Németország megelőzte Japánt, és így második helyre került a világ leggyorsabb szuperszámítógépével rendelkező országok között. Ennek ellenére az SR8000-es típusú számítógép - amely a Bajor Tudományos Akadémia központjában található - így is csak az ötödik helyezést éri el a nagy gépeket teljesítmény szerint összesítő ötszázas listán.

Az első helyen, a listára a legtöbb gépet adó országként az Egyesült Államok áll. Hasonló jellegű listára idáig a szomszédos országokból vagy a közép-európai régióból Ausztria, Szlovénia és Lengyelország jutott fel. A lista legjobbjait katonai, kormányzati vagy kutatási célokra használják. Ilyen területek az űr-, óceán-, energia- és a meteorológiakutatás. Ezek a számítógépek több száz, esetenként több ezer mikroprocesszort tartalmaznak, és nagyságrendekkel több lebegőpontos műveletet (speciális módon ábrázolt számokkal való művelet) képesek végrehajtani, mint az asztali számítógépek. Európában főként ipari létesítmények, bankok, telefontársaságok, egyetemek és kutatóközpontok használnak ilyen gépeket.
Eddig a közel-keleti térségből csak Izrael rendelkezett szuperszámítógéppel (processzorgyártásban Izrael egyébként az USA-nál fejlettebb), de az elmúlt évben a Saudi Aramco olajtársaság, ez a szaúd-arábiai cég - amely a tizenegyedik a legtöbb olajat kitermelő vállalatok között - egy informatikai projekt keretei közt két IBM típusú gépbe fektetett be. Ezt megelőzően az IBM ebben a dollármilliókat érintő kategóriában csak az Egyesült Államokban, Japánban, Németországban és Tajvanon lelt piacra. Jogos a kérdés, hogy egy olajtársaságnak valójában miért van szüksége egy olyan nagyteljesítményű berendezésre, amelyet máshol kódolt rendszerek biztonságának tesztelésére, űrkutatási vagy haditechnikai szimulációra használnak. Mint ismeretes, jelenleg a világ leggyorsabb számítógépe is az IBM nevéhez fűződik. Az ASCI White névre keresztelt RS/6000 SP típusú számítógép háromszor gyorsabb, mint bármely másik eddigi nagygép. A közel 12 billió lebegőpontos műveletet végrehajtani képes óriás atomrobbantások szimulációját hivatott végezni. (Litzler M.)