Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 34. szám, 2000. augusztus 19

Belpolitika

Munkatársainktól
Millenniumi hangulatban

Az utóbbi hetek botrányai után augusztus 20-ára végre a megbékélés időszaka köszönthet az országra: az új kenyér ünnepén a mezőgazdaság helyzete kedvezőbb, mint valaha, az utolsó magyar hadifogoly után alig pár nappal hazatért évszázados számkivetettségéből Szent István ereklyéje is, az idei tűzijáték nagyobb lesz, mint korábban bármikor, és megnyugtató eredménnyel zárult a kőbányai Hit Csarnokkal kapcsolatos egyéves APEH-vizsgálat.


Ereklyék találkozója
Tovább a cikkhez >>>

Szlazsánszky Ferenc
Horthyt megint újratemetik

Kenderesen a diófagyi a sláger. Komótosan nyalogatom, míg a doni túlélőkre várok, akik épp a kriptában vannak. Természetesen vitéz nagybányai Horthy Miklós kriptájában, Kenderes község legismertebb szülöttéében. Azért várok a doni túlélőkre, mert kísérőjüktől vásárolhatom meg azt a millenniumi kiadványt, melyet a „Magyar katonák, harcosok, bajtársak I. Világtalálkozójának” alkalmából adott ki a Pro Libertate Alapítvány, a mai koszorúzás és kriptalátogatás szervezője. Az esemény egyébként a hivatalos millenniumi ünnepségsorozat része, és ebből kifolyólag igen jól szervezett. A vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót és legfőbb hadurat méltató beszédek alatt friss vízzel kínálják a jobbára idős hallgatóságot, a katonazenekar a tikkasztó hőségben is fegyelmezetten játszik.


A szocialisták pontos elszámolást várnak

Kormányoldalról a jövőbe való gyökeresen új befektetésnek tartják az idei millenniumi ünnepségeket, amelyeken Borókai Gábor kormányszóvivő szerint mindenkinek lehetőséget szeretnének teremteni az ünneplésre. A kormányszóvivő az ünnepségekről tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki kritikát megelőlegezve megjegyezte, hogy „bár a karácsony is ünnep, mégsem lehet mindenkivel - például a pulykákkal - megszerettetni.” Ugyanitt Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője az ünnepség költségeit feszegető kérdésekre azzal válaszolt, hogy a karácsonyi beigli árát sem szokás firtatni, az ellenzéki vélemények szerint azonban indokolatlanul magasak az ünnepség költségei, ráadásul az a család, amelyik túlköltekezik karácsonykor, az nagyon meg szokta szenvedni ezt az ünnepet követő napokban.


Munkatársunktól
Feloszlásra ítélve

A kormány javasolja a parlamentnek a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását és az új választások kiírását. A döntés hátterében az áll, hogy a képviselő-testület közel két éve felfüggesztette állásából Rapcsák András polgármestert, és azóta több mint negyven büntetőpert kezdeményezett ellene. A kormány véleménye szerint a települést emiatt működésképtelenség fenyegeti. A javaslat értelmében a polgármestert és a képviselő-testületet is újra kell választani. A döntés előtt azonban vita bontakozott ki a miniszterek között. Az igazságügyi tárca azt az álláspontot képviseli, hogy a feloszlatás előtt meg kell várni a folyamatban lévő bírósági eljárások végét. Ugyanakkor a belügyi tárca az azonnali feloszlatás mellett foglalt állást. A kormány végül a BM előterjesztését fogadta el, így azonban, ha ezt a parlament is jóváhagyja, eredmény nélkül megszűnnek a Rapcsák ellen folyamatban lévő perek.


Hajdú Sándor
Ötletgazdag kisgazda

A vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény módosításának kormányzati szándéka - úgy tűnik - a nyári kánikulában sem apadt. A változtatás körüli vita újabb fejezeteként Dán János kisgazda képviselő nyújtott be önálló módosító indítványt a témában. A kisgazda honatya lapunknak hangsúlyozta: javaslatait a történelmi egyházakkal konzultálva, azokkal teljes egyetértésben fogalmazta meg, ezért azok - mint mondja - teljesen korrektek.


Horváth Gábor
Közveszélyes sofőr

Nem hivatalos információk szerint a május végén, a 6-os úton történt tragikus baleset (egy Suzuki és egy VW Golf rohant egymásba) okozója a Golf sofőrje volt, aki ittas állapotban ijesztgette a szembejövőket. Ez a karambol hét áldozatot követelt, de nem ez az egyetlen eset mostanában, ahol a baleseti szakértők még vizsgálják: mi és miért történt valójában.


Munkatársunktól
Pártházból keresztény központ

„Mi ismerjük az irántunk érzett empátiátokat, és ugyanígy ti is számíthattok a miénkre. Mert tudom és fájlalom, hogy benneteket is bántanak hitetek, meggyőződésetek miatt, úgy ahogy történelmünk során tették, és sajnos sokszor ma is teszik ezt velünk” - mondta Olti Ferenc, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) alelnöke a Balatonfüredi Hit Gyülekezete által létrehozott Keresztény Kulturális Központ megnyitóján. A közel háromszáz fős közösség másfél évtized óta először tarthatott rendezvényt saját tulajdonú ingatlanban.


Rendben a Hit Csarnok
Tovább a cikkhez >>>

Életmód

Makki Marie-Rose
Elektrocowboy

Jakab Zsolt neve mára már ismerősen cseng sokak fülében. A gyermekeknek szóló könnyűzenei palettán meglehetősen eredeti színt képvisel dinamikus szerzeményeivel, stílusbeli kavalkádjával: hol reppelősen kántál régi gyerekmondókákat, hol játékos-nevettetős formában Zorrót játszik. Jelenleg Elektrocowboy című műsorával arat sikert országszerte, körútjára népes családja is elkíséri. Az alábbi interjúra menet közben vállalkozott, útban két fellépés között.


Pálfy Gyula
A farm, ahol harcolunk

Nyilván nem véletlen, hogy „A hazafi” nem csekély indulatokat kavar, és erősen megosztja a nézősereget. Ahogy az ilyen témáknál az lenni szokott, nációtól, világnézettől vagy életkortól függően sokan egészen eltérő dolgokat várnak az efféle filmektől. Ugyanakkor nem is lehetséges mindenkinek megfelelni. Eleve kizárt, hogy az egy nemzedéken túli Történelem filmen leadható lenne. Hisz ki tudná hűen láttatni, ami és ahogyan történt? Ki volt ott és akkor közülünk?


Schmidt Barna
Jelszavak hálójában

Napjaink, és különösen a jövő egyik égető problémájának tűnik a mindennapi élet egyre több területén alkalmazott kódok, jelszavak használata. Egyre többször kerülünk kiszolgáltatott helyzetbe a pénzkiadó automatával, a számítógéppel vagy akár a mobiltelefonnal szemben. A gép ugyanis könyörtelenül kéri a kívánt művelet végrehajtásához szükséges kódot. Csakhogy az előírt, esetleg a magunk által kreált biztonsági szó- vagy számkombináció nem mindig jut eszünkbe. Pedig ezek nélkül nem ad pénzt az utcai masina, a boltban nem lehet vásárolni, a mobiltelefont be sem tudjuk kapcsolni, a számítógépes hálózatra rá sem csatlakozhatunk - a sort még hosszasan lehetne folytatni A „password”-ök uralmára a német Der Spiegel című hetilap hívta fel a figyelmet nemrég megjelent írásában.


Fókusz

Hazafi Zsolt, Szakonyi Dávid
A nemzet nem ellopható


Szabó Miklós
Modernizátorból feudális jelkép

A millenniumi ünnepségek során ismét el kell döntenünk, hogy az államalapító királyban a magyar történelem legnagyobb modernizátorát ünnepeljük, aki a barbár-nomád népet átvezette a civilizált világba, vagy pedig alakjában újra megünnepli magát az örök-meghaladhatatlan magyar feudalizmus. Az úri világ, mint annyiszor, most is az első király fantomképében „ott áll eleve sírodnál”, a sírnál, amelybe a lezárult évezredet temetjük. Ott áll diadalmasan a kezdődő évezred bölcsőjénél is, hirdetve, hogy Hunniában soha sem lesz más, mint feudalizmus. „Elnyomás, szolgasors, ez volt a rend ezer évig” - zengte a jaj de elfelejtett „Köztársasági induló”, komcsi stílusban ugyan, de mégis abban az ihletett történelmi pillanatban, amikor az ország azt hihette, hogy megszabadult az úri világtól. A mai feudális országimázsoló kavalkádban reánk ül a lidércnyomás: „Ez lesz a rend még ezer évig?”


Bán Ervin
Hol vagy, István király

1943 közepén az egri egyházmegye új főpásztort kapott. Dr. Czapik Gyuláról beiktatásától kezdve sejteni lehetett, hogy nem üvölt együtt a farkasokkal, felismeri a világ rendjét, a magyar sorsot, és igyekszik a valót megértetni a papokkal és a hívekkel. Augusztus 20-i szentbeszédében ezt mondta: „Szent István nem öltöztette a kereszténységet sujtásos, magyaros ruhába.” Nyílt kihívás volt a kereszténység akkori nacionalista mérgezésével szemben - és ma is időszerű…


Gazdaság

Szikora Réka
Évtizedes olajárcsúcs

A héten egy évtizede nem látott magasságba, hordónként 32 dollár feletti szintre szökött a brent nyersolaj ára Londonban. A fekete arany árának ingadozása komoly befolyással bír az országok, így Magyarország gazdasági fejlődésére is.


Szabadi Sándor
A kecske és a káposzta

A Malév Rt. az Alitaliával való sikertelen házasságából kilábalva immár újra 96,8 százalékos magyar állami tulajdonú vállalatként néz az őszre tervezett kétfordulós privatizáció elé. A Magyar Légiközlekedési Vállalat veszteségei tetemesek, flottája jelentős bővítésre és felújításra szorul. Valószínű azonban, hogy a kormány által kedden elhatározott privatizációs stratégia nem tud megoldást kínálni a gondokra, hiszen kimondatlanul, de kizárja a stratégiai befektetők és a külföldi tőke bevonását a stratégiai fontosságú vállalat modernizálásába, azzal az indokkal, hogy a Malévnak meg kell őriznie „nemzeti” jellegét.


Papp Levente
Bernie, a Forma 1 mágnása

Több mint 100 évre bebetonozta magát Bernie Ecclestone a Forma-1-es futamok megrendezésébe. A FIA (Nemzetközi Autómobil Szövetség) 2110-ig átadta közvetítési jogait az egyedüli pályázónak, Bernard Ecclestone-nak. „Jellemző” - mondaná erre az, aki ismeri Ecclestone urat, hiszen eddig is ő tartotta kézben egy személyben az utazó cirkusz ügyeit.


Munkatársunktól
Adó 2001

Bár a beígért adóreform elmarad, a jövő évi adótervezetben foglaltak szerint jól járnak a nagycsaládosok - derül ki a kabinet adótervezetéből. Némileg csökken az általános adóterhelés mértéke, kis mértékben mérséklődnek a vállalkozások terhei, mivel a társadalombiztosítási járulék mértéke 2001-ben és 2002-ben 3-3 százalékponttal csökken. Az egészségügyi hozzájárulás összege viszont emelkedik.


Birovecz Eszter
Gyógyszerártusa

Hangzatos viták, egymással szemben álló érdekek össze-összecsapása után végül is a kormány akarata lett meg a gyógyszerártárgyalásokon. Amíg a hatósági áras termékek az (eredetileg tervezett) inflációnak megfelelően emelkedhettek, addig a medicinák árait befagyasztották, és a héten megszületett döntés szerint októbertől egyes termékek árait 14 százalékkal csökkenteniük kell a gyáraknak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) biztosan jól jár, hiszen ezzel a döntéssel 6,6 milliárd forintot megtakarít a kincstárnak. A piac két szereplője számára azonban nem előnyös ennyire.


Emelkedő BUX-index
Tovább a cikkhez >>>

EU: Mozgó célpont
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Jó reggelt, Torockó
Óda egy erdélyi faluhoz augusztus hajnalán

Hajnalodik. Még álmot virrasztanak a madarak, de már alázat-hüvelytokjukba kezdenek visszabújni a csillagok, teljesre tárom szobám ablakán a zsalugátert, a koromsötét épp most tűnik el - mint tárgy, ha fénybe olvad -, kezd dér-ezüstszínűvé válni a virradat, s még mindent befed a gyöngyöző harmat. A tücsök-cirpelő csöndet állatok hangja törte meg, bőgő borjak, álmos csikók, matrózléptű bivalyok, pattogóan mekegő kecskék mentek, futottak egymás mellett, egymás után, az ablakom alatt, ott, az utcán.


Akaró Ágnes, Sebestyén István
Romlott viszonyok

Szakértők szerint ma Budapesten minden háromszázadik emberre jut egy utcalány, és ebbe még nem számoltuk bele a férfi-, illetve a gyermekprostituáltakat. Megdöbbentő látványt nyújtottak a televízió tudósításai a mogyoródi bordélynegyed budi színvonalú boxairól, ahol prostituáltak százai „szolgálták ki” az erre a színvonalra „lecsúszott” férfiközönséget. Mogyoród - amelyről élcelődve írt a nemzetközi sajtó - újra felhívta a figyelmet arra, hogy morális kérdésekben milyen problémákkal küzd a magyar társadalom.


Hetek-összeállítás
Magyar lányokat is árvereznek

Négy prostituált vesztette életét egy Tel Aviv-i nyilvánosházban keletkezett tűz során - az áldozatok közül ketten orosz állampolgárok voltak. Izraelben nem ritkaság, hogy főként kelet-európai országokból, illetve a volt Szovjetunió tagköztársaságaiból érkező hölgyek az „ígéret földjén” keresik a megélhetésüket. A magas fizetés, s a jobb életkörülmények helyett azonban legtöbbjükre csak a bordélyházak, masszázs-szalonok és szex-klubok várnak - no meg persze zaklatás, megaláztatás, erőszak és terror. Az Amnesty International nevű nemzetközi emberjogi szervezet jelentése szerint a közel-keleti ország egyre népszerűbbé válik a szexipar és a szex-rabszolgaság irányítói körében.


Hit és értékek

Kulcsár Árpád, Ruff Tibor
Ereklyék kultusza és a bibliai hit

Honnan ered az István jobbjához vagy koponyacsontjaihoz hasonló ereklyék tisztelete az európai kultúrában, a kereszténységben? Erre a kérdésre keresi a választ írásunk, amely az ókori egyiptomi és görög halottkultusztól és a Biblia ezzel kapcsolatos álláspontjától elindulva áttekinti az újszövetségi, majd a középkori kereszténység viszonyát az elköltözött szentek holttesteihez, valamint ezek hatalmi-politikai jelentőségébe is betekintést ad. A történész, illetve teológus szerzők ismertetik a katolikusok és protestánsok eltérő véleményét, és érdekes adalékokkal szolgálnak az István-ereklye Horthy-korszakban betöltött szerepének megértéséhez is.


Salamon Pál
Miért rosszkedvű az emberiség

Vajon igaz-e, hogy valóban rosszkedvű? Úgy látszik, igaz. Ezt leglátványosabban a jókedve bizonyítja. A jókedv, amelyről már a század első harmadában Ortega Y Gasset azt jósolta, hogy mennél nagyobb bajba kerül az emberiség, annál jókedvűbb lesz, és annál többet akar szórakozni. Baljós jókedv és nekikeseredett szórakozási vágy tanúi lehetünk. Ha körülnézünk a világ futballpályáin, csapataik színével kifestett arcú szurkolókat láthatunk, akik a látvány örömétől felajzva gyűlölni, törni-zúzni, sőt féktelen jókedvükben ölni is képesek. Soha nem tapasztalt méreteket ölt a „kikapcsolódás” iránti vágy. Az emberek a fizikai és szellemi pihenés természetes igényén messze túl, szenvedélyesen szeretnének valamiből „kikapcsolódni”. Vagyis valamitől a lehető legmesszebbre kerülni - legalább képzeletben.


Interjú

Tihanyi Péter
Kirgizföldön megköveztek


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Szurkolj és ne kampányolj

A jugoszláv rendőrség ezentúl eltávolítja a futballmérkőzésekről azokat a nézőket, akik politikai jelszavakat kiabálnak a nézőtéren. A jövő hónapban esedékes jugoszláviai választások nyomása alatt hozott döntés mellett még egy erősen kampányízű eset keltett figyelmet a közelmúltban: annak a két brit állampolgárnak az ügye, akiket terrorizmus vádjával tartóztattak le a montenegrói határon. A letartóztatottak két kanadai társukkal együtt ragaszkodnak ahhoz, hogy turistaként tartózkodtak Montenegróban, miközben a rendőrség Radovan Karadzsics boszniai szerb vezető elleni merénylet tervezésével vádolja őket.


Hetek-összeállítás
Rosszkor, rossz helyen

Szigorú biztonsági intézkedések között ünnepelte az ország függetlenségét a héten Dzsammu és Kasmír, India két szövetségi állama, ahol a Pakisztán által támogatott szeparatisták autonómiáért küzdenek. Az ünnepet megelőző napok sorozatos merényletei és összecsapásai már előre feszültséget keltettek India északi területein. Az egyik merényletben két magyar turista is megsebesült. Nekik semmi közük nem volt a konfliktushoz, csak éppen „rossz időben, rossz helyen” tartózkodtak.


Hetek-összeállítás
A felszín túl messze van

A csernobili robbanás utáni napok kommunikációs zűrzavarát idézik az orosz hivatalos kommentárok a flotta büszkeségének tekintett Kurszk atom-tengeralattjáró balesete után. Négy nap alatt például az okok között elhangzott idegen hajóval történt ütközés, a fedélzeten történt robbanás, rosszul sikerült éles mentési gyakorlat, majd következett Ilja Klebanov kormánybiztos bejelentése, miszerint a Kurszk ismeretlen eredetű, hatalmas tárgynak ütközött, miközben idegen hajó nem tartózkodott a környéken. Hasonló ellentmondások jellemzik a 118 tengerész sorsát is: az életjelekről szóló híreket eddig nem sikerült külső forrásból megerősíteni. Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök „katasztrófaközelinek” minősítette a helyzetet.


Hetek-összeállítás
Arafat csak a naptárból enged

Jasszer Arafat palesztin vezető arra készül, hogy elhalasztja az állami függetlenség kikiáltását, de a késleltetés legfeljebb két hónap lehet - írja az al-Hajjat című londoni arab nyelvű lap. Arafat közel húsz országot érintő világ körüli útja során szinte sehol nem kapott támogatást az egyoldalú deklarációhoz, így nyilván igyekszik elkerülni a magányos konfrontációt Izraellel, amely egyértelművé tette, hogy a békefolyamat végének tekintené a palesztin állam kikiáltását egy átfogó békemegállapodás nélkül. A halasztás ugyanakkor újra lehetőséget ad a palesztin elnöknek arra, hogy engedménynek tüntesse fel döntését, amelyért cserébe lehet, hogy Ehud Baraknak az utolsó megmaradt tárgyalási adujához, Jeruzsálemhez is hozzá kell nyúlnia.


Hetek-összeállítás
Bomba a jég alatt

Megtalálták azt az elveszett hidrogénbombát, amely 1968-ban került a tengerbe Grönlandnál egy repülőgép-katasztrófa során - jelentette a Jyllands-Posten című dán lap. A lap értesülései szerint a harminckét évvel ezelőtti baleset során lezuhant négy bomba közül annak idején az egyiket nem találták meg annak ellenére, hogy Amerika biztosította a Grönland felett rendelkező Dániát: a baleset után minden kárt helyreállítottak, és az összes roncsot eltakarították. A bomba jelenleg a tengerben fekszik a thulei katonai bázis közelében.


Hetek-összeállítás
Fiatalok a Circus Maximusban

A vatikáni Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra érkezett lelkes hívek virágesővel borították el a papomobilt, a pápát szállító járművet, míg az elért a Szent János Lateráni Bazilikáig, ahol a pápa a tudósítók meglepetésére felállva várta a két olasz fiatalt, akik köszöntötték őt. Az eseményről beszámoló olasz lapok emlékeztetnek arra, hogy a pápa ilyen eseményeken általában ülve szokott maradni, míg a hívek sorban állnak, majd térdre ereszkedve megcsókolják gyűrűjét.


Hetek-összeállítás
Pornó-gate a Fehér Házban

Egy számítógépes rutinellenőrzés fényt derített arra, mire is használják komputereiket munkaidő alatt az amerikai elnöki adminisztráció tagjai. A Fehér Ház tavaly egyszer már megrovásban részesítette számos alkalmazottját, amiért pornóképeket töltöttek le a kormányzat számítógépeire. Akkor mindenki azt gondolta, a probléma ezzel megoldódott. Az AP hírügynökség beszámolója szerint egy múlt heti ellenőrzés során azonban kiderült: korántsem sikerült végleg megálljt parancsolni a kormányhivatalnokok „játszadozásainak”.


Márer György, New York
Clinton átadta a stafétát

Clinton elnök nyitotta meg a demokrata párt elnökjelölő nagygyűlését Los Angelesben. Kissé talán érzelgős búcsúbeszédében éles választ adott George W. Bush republikánus elnökjelölt állítására, amely szerint az ország véletlenül tévedt a gazdasági felvirágzás ösvényére. „Azok számára, akik azt mondják, hogy az elmúlt nyolc év fejlődése valamiféle véletlen szüleménye volt és mi csak úgy oldalogtunk tétlenül, szeretném tisztázni: Amerika sikere nem lehetőség kérdése, hanem tudatos választás eredménye volt.”


Sport

Németh Szilárd
Wenger óvatos, és reménykedik

A hétvégén elkezdődik a húsz csapatos angol labdarúgó-bajnokság. Arsene Wengernek, az Arsenal menedzserének azonban még rengeteg a tennivalója. Ahhoz, hogy nyugodt szívvel vághasson neki csapatával a 2000/2001-es szezonnak, a csatárposzton meg kell erősítenie a londoni gárdát. Wenger és segítői mindent megtesznek azért, hogy megvegyék a francia Sylvain Wiltordot, aki az Európa-bajnoki döntőn is betalált az olaszok hálójába.


Varga József
A gallok újabb diadala

A sikeres EB szereplés után először lépett pályára a francia válogatott. Az S.O.S. Gyermekfalvak megsegítésére rendezett gálán a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) által összehívott gárda ellen lépett pályára Roger Lemčrre legénysége. A sérült Johan Micoud (Parma) kivételével valamennyi EB-győztes vállalta a szereplést a nemes cél érdekében.


Németh Szilárd
A jegyárak nőttek, a színvonal nem

A Népstadionban mindössze 3000-en voltak kíváncsiak a magyar labdarúgó válogatott felkészülési mérkőzésére Ausztria ellen. A 2500 forintos belépőket a szurkolók nagy része elfogadhatatlannak találta egy ilyen jellegű találkozóra. A sokat emlegetett 98-as osztrák-magyarra például Kovács Attila, akkori MLSZ-elnök ingyen szállíttatta a csapat szurkolóit.


Varga József
Keretet hirdettek
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Mód Júlia
Ötmillió kerékpáros az utakon

Bár hihetetlenül hangozhat a fenti szám, de az elmúlt évtizedben újra divatba jött a kerékpározás. A kétkerekűek reneszánszukat élik. Nemcsak egyszerűen egy közlekedési eszközről, hanem kiváló, korhatár nélküli sportról, az egészséges életmód, a szabadidő eltöltésének egyik fontos kellékéről van szó. Magyarországon is megjelentek a sebességváltós, új generációs modellek, melyek közül is kiemelkedő szerepet játszik a mountain bike - a hegyi kerékpár -, melyet kifejezetten hegyi terepre fejlesztettek ki.


Horváth Gábor
Drogriadó

Kis mértékben csökkent a drogfogyasztás a Magyar Honvédség (MH) sorállományú katonái között, állapítja meg a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet (NEFI) és az MH Humán Szolgálata egy nemrégen elkészült felmérésben. Ebben nagy szerepet játszott az a többéves prevenciós program, amely eddig csak kísérleti jelleggel zajlott néhány kiképzőközpontban. Az eredmények fényében a NEFI és az MH képviselői egy kibővített program elindításában egyeztek meg.


Túraprogramok a KSK szervezésében
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Szerencsés földet érés

Soha nem vezetett korábban repülőgépet, de családjával együtt sikeresen földet ért a 33 éves Henry George Anhalt, miután a mellette ülő pilóta repülés közben eszméletét vesztette. Az Anhalt család éppen a Bahamákról tartott hazafelé egy egyházi rendezvényről, amikor a pilóta roszszul lett, és nem tudta tovább kormányozni a gépet. Felesége és három kisfia élete múlt azon, hogy a botcsinálta pilóta képes lesz-e átvenni a gép vezetését. Egy hivatásos oktatópilótának köszönhetően sikerült: a pilóta rádión elirányította a legközelebbi repülőtérig, és instrukciói alapján a gép szerencsésen leszállt.


Leonardo ejtőernyője

Több mint 500 évvel azután, hogy Leonardo da Vinci papírra vetette az első ejtőernyő vázlatát, bebizonyosodott, hogy elképzelése a valóságban is működik. Egy brit ejtőernyős, Adrian Nicholas, egy 3000 méter magasan repülő hőlégballonból sikeresen ugrott ki a vázlat alapján, korabeli anyagokból készült ejtőernyővel, figyelmen kívül hagyva a szakértők figyelmeztetését, miszerint a fából és vászonból álló nehéz szerkezet nem fog működni.


Clinton Oscart kapott
Tovább a cikkhez >>>

Vezér-gépek

Németország megelőzte Japánt, és így második helyre került a világ leggyorsabb szuperszámítógépével rendelkező országok között. Ennek ellenére az SR8000-es típusú számítógép - amely a Bajor Tudományos Akadémia központjában található - így is csak az ötödik helyezést éri el a nagy gépeket teljesítmény szerint összesítő ötszázas listán.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Ne higgy el semmit, amíg hivatalosan nem cáfolják!    (Claude Cockburn, angol újságíró)


Vélemény

Kertész Ákos
Kutyát bottal nyúl után hajtani nem lehet

György Péter romákról szóló tanulmányának (Élet és Irodalom - 2000.08.04.) néhány rokonszenves, mert nagyon fontos gondolatához szeretném hozzáfűzni reflexióimat. A szerző nem kisebb kérdést tesz föl, mint azt, hogy mi a teendő? Méghozzá, mi a mi teendőnk, értelmiségieké. Magyar értelmiségieké. (Mert hogy mi volna a roma értelmiség teendője, azt rettenetesen jól tudjuk, mi, gádzsó értelmiségiek!)