Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Wenger óvatos, és reménykedik

A hétvégén elkezdődik a húsz csapatos angol labdarúgó-bajnokság. Arsene Wengernek, az Arsenal menedzserének azonban még rengeteg a tennivalója. Ahhoz, hogy nyugodt szívvel vághasson neki csapatával a 2000/2001-es szezonnak, a csatárposzton meg kell erősítenie a londoni gárdát. Wenger és segítői mindent megtesznek azért, hogy megvegyék a francia Sylvain Wiltordot, aki az Európa-bajnoki döntőn is betalált az olaszok hálójába.


A Manchester United játékosai. Újra előre tekintenek    Fotó: Reuters

Wenger idáig csak két jelentős üzletet ütött nyélbe: leigazolta Robert Pirčs-t Marseille-ből és Laurent a Real Mallorcából. Menetközben Marc Overmars és Emmanuel Petit elhagyta az észak-londoni egyesületet a Barcelona kedvéért.
Wenger visszafogott, elsősorban amiatt, hogy a riválisok jelentősen beerősítettek:
„Amikor a nyár nagy átigazolásairól beszélünk, leginkább Jimmy Floyd Hasselbaink (Atl. Madrid - Chelsea) és Fabien Barthez (Monaco - Man. Utd.) nevét említjük meg - kezdte el a francia menedzser. - Persze tudnánk még több nevet is mondani: Mark Viduka például, aki a Leedsnél játszik majd, David Ginola, aki az Aston Villába szerződött, vagy Mario Stanic, aki a Chelsea-t erősíti.”
Wenger hozzátette: idén az Arsenal nem tudta felvenni a versenyt a riválisokkal - mármint ami a játékospiacot illeti. Persze ehhez hozzátartozik, hogy Wenger idáig se rendezett nyári „nagybevásárlásokat”. „Amióta az Arsenalban dolgozom, mindig is az volt a célom, hogy a megfelelő játékost vegyem, a megfelelő összegért” - nyilatkozta a menedzser, aki szerint a pénz nem minden:
„Ha a futball csupán pénz kérdése lenne, akkor miért nem az Internazionale nyeri meg minden évben a Bajnokok Ligáját? Egy csapat felépítéséhez szerintem több kell, mint a pénz: kell a csapatszellem, az egyéni képességek, a kemény munka és a fiatal játékosok.”
Wenger tudja, mi a siker: az Arsenallal két évvel ezelőtt bajnoki címet nyert. A célok most sem kisebbek:
„A siker leginkább a jó döntéseken múlik. Most mindenki azt hiszi, hogy az Arsenal meggyengült, mert elvesztettük két emberünket. Pedig ez nem igaz. Egy nap persze mi is képesek leszünk arra, hogy Zinedine Zidane-kaliberű játékosokat vásároljunk. Ahhoz, hogy ezt elérjük, először is kell építenünk egy nagyobb stadiont. Jelen állás szerint erre nincs lehetőség. A Barcelonának például nincsenek ilyen gondjai, mert nekik van egy 110 ezer férőhelyes arénájuk, a miénk csak 38 ezres. Ahhoz, hogy jobb játékosokat vegyünk, mint a Barca, több téren is ügyesebbnek kell lennünk a jövőben” - vélekedik Wenger.
Az Arsenal legfőbb riválisának idén is a Manchester United számít. A vörösök játékoskerete sem változott sokat a nyáron, idáig csak Fabien Barthez csatlakozott a bajnoki címvédő klubhoz, illetve a válogatott Steve McManaman érkezésére van még némi esély.
„Nagyon szép lenne idén is triplázni - nyilatkozta Ryan Giggs, a csapat baloldali középpályása. - Nagyon várom az FA Kupa küzdelmeit, hiszen tavaly ott nem indultunk, a BL-t is szeretnénk megnyerni, a bajnoki cím pedig a minimális elvárás a klub vezetői részéről. A Bajnokok Ligája küzdelmeire nagyobb hangsúlyt fektetünk az idén, mint tavaly.”
Giggs nagyon reméli, hogy a sérülések nem gátolják a csapatát, amelyek miatt az utóbbi években többször is kritikus helyzetbe kerültek. Tavaly nagyon fölényesen nyerték meg a bajnokságot, erre most kisebb az esély, hiszen a riválisok nagyon megerősödtek. Giggs arra a kérdésre, hogy idén ki nyeri a bajnokságot, magabiztosan válaszolt:
„Ki más, mint a Manchester? Persze bizonyára ehhez a riválisoknak is lesz némi szavuk, de én nem is mondhatnék olyat, hogy elveszítjük a bajnoki címünket.”
Mindezt Giggs annak a fényében nyilatkozta, hogy a múlt héten a Manchester United csúfos, 2-0-s vereséget szenvedett a Chelsea elleni Charity Shield-mérkőzésen, ahol Roy Keane-t, a csapatkapitányt kiállították. Keane-t az FA százezer fontra és három mérkőzésre szóló eltiltással büntette. Emellett sérült a balhátvéd, Dennis Irwin is, aki pályafutása utolsó bajnokságát kezdi meg a vörösöknél.