Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Fiatalok a Circus Maximusban

A vatikáni Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra érkezett lelkes hívek virágesővel borították el a papomobilt, a pápát szállító járművet, míg az elért a Szent János Lateráni Bazilikáig, ahol a pápa a tudósítók meglepetésére felállva várta a két olasz fiatalt, akik köszöntötték őt. Az eseményről beszámoló olasz lapok emlékeztetnek arra, hogy a pápa ilyen eseményeken általában ülve szokott maradni, míg a hívek sorban állnak, majd térdre ereszkedve megcsókolják gyűrűjét.

II. János Pál felhívta a fiatal katolikusok figyelmét arra, hogy „egy új évszázad és egy új évezred elején vagyunk”, és sürgette őket, hogy újítsák meg hitüket, valamint tegyenek tanúbizonyságot félelem nélkül. A tömeg „Viva il papa! (Éljen a pápa!)” kiáltásokkal üdvözölte a nyolcvan éves katolikus egyházfőt, aki tizenöt éve, 1985-ben kezdeményezte a Katolikus Ifjúsági Világtalálkozó megrendezését a Jubileumi évben.
A Corriere della Sera című olasz lap szerint a világtalálkozóra 1,2 millió fiatalt várnak. A Róma lakosságának egyharmadát kitevő tömeg fogadására a szervezők minden követ megmozgattak: a fiatalok elszállásolásában nemcsak egyházmegyék vesznek részt, de még néhány bevásárlóközpontban is fognak aludni fiatalok.
A La Stampa beszámolója szerint 2000 pap fog gyóntatni a Circus Maximusban elhelyezett ideiglenes térdeplőkön. Az olasz lap szerint a zarándokokat nem botránkoztatja meg a tudat, hogy egy hónappal ezelőtt a melegek tartottak ugyanitt világkarnevált. A Circus Maximus körül bódékban és asztalkákról most a pápa arcképével díszített póló, keresztes nyaklánc, lemez, bögre kapható - háromezertől húszezer líráig, igény szerint.