Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szurkolj és ne kampányolj

A jugoszláv rendőrség ezentúl eltávolítja a futballmérkőzésekről azokat a nézőket, akik politikai jelszavakat kiabálnak a nézőtéren. A jövő hónapban esedékes jugoszláviai választások nyomása alatt hozott döntés mellett még egy erősen kampányízű eset keltett figyelmet a közelmúltban: annak a két brit állampolgárnak az ügye, akiket terrorizmus vádjával tartóztattak le a montenegrói határon. A letartóztatottak két kanadai társukkal együtt ragaszkodnak ahhoz, hogy turistaként tartózkodtak Montenegróban, miközben a rendőrség Radovan Karadzsics boszniai szerb vezető elleni merénylet tervezésével vádolja őket.


Francia KFOR-katonák ellenőrzésen. Belgrád gyanakszik    Fotó: Reuters

A futballszurkolókat korlátozó rendelkezés azt követően született, hogy a múlt hónapban a Red Star Belgrad több tucat szurkolóját letartóztatták, mivel a nézőtéren azt kántálták: „Akaszd fel magad, Milosevics, és mentsd meg Szerbiát!” A jugoszláv újságok szerint a futballvezetőknek a Red Star Belgrad és a Dinamo Kijev közelgő BEK selejtező mérkőzése miatt okoz aggodalmat a szurkolók viselkedése. A jugoszláv nemzeti futballszövetség képviseletében Kosta Vukovics a Blic című független belgrádi lapnak elmondta: „Mindenáron távol kell tartani a politikát a futballtól… Nem fogjuk megengedni, hogy a szurkolók »felakasszák« akár Slobót, akár Vukot” - tette hozzá Milosevicsre és Vuk Draskovics ellenzéki vezetőre utalva. „A focinak meg kell maradnia játéknak, és minden politikai megnyilvánulásnak kívül kell maradnia a stadionon. Ellenkező esetben egyszerűen kiürítjük a stadiont” - jelentette ki Vukovics.
A két héttel ezelőtt letartóztatott két brit állampolgár, a 31 éves John Yore és a 41 éves Adrian Prangnell továbbra is ragaszkodik azon állításához, hogy két kanadai társukkal együtt turistaként tartózkodtak Montenegróban - az állami média és a lapkommentárok azonban egyértelműen terroristáknak tekintik őket. Az elmúlt hétvégét a két brit a belgrádi katonai börtönben töltötte, ahová a jugoszláviai brit megbízott magazinokat, gyümölcsöt és csokoládét juttatott el számukra, hogy fogságuk minél kellemesebben teljen.
Belgrádban tartózkodó nyugati diplomaták attól tartanak, hogy Milosevics ütőkártyaként fogja használni a két letartóztatott brit ügyét a szeptember 24-én esedékes választásokat megelőző kampányban. Egy látványos tárgyalás igencsak megerősíthetné hírnevét mint erős és éber vezetőét, aki védelmezi országát a Nyugattal szemben. Vojislav Seselj miniszterelnök-helyettes, a szélsőségesen nacionalista Radikális Párt vezetője egyik múlt heti interjújában kijelentette: „(A letartóztatottak) nyilvánvalóan kémek és szabotőrök.” Véleménye szerint azzal a céllal érkeztek, hogy elrabolják vagy megöljék Radovan Karadzsics háborús bűnös boszniai szerb vezetőt, aki a feltételezések szerint Szerbiában rejtőzik. A jugoszláv közvélemény nemigen foglalkozik a letartóztatott külföldiek ügyével - eddig még az ellenzéki pártok sem szólaltak fel érdekükben. Dusan Batakovics politológus szerint ennek az az oka, hogy a kormány állandóan árulóként és NATO-cinkosként tünteti fel az ellenzéket, ezért az nemigen vállalja, hogy pártját fogja a külföldieknek.