Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Feloszlásra ítélve

A kormány javasolja a parlamentnek a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását és az új választások kiírását. A döntés hátterében az áll, hogy a képviselő-testület közel két éve felfüggesztette állásából Rapcsák András polgármestert, és azóta több mint negyven büntetőpert kezdeményezett ellene. A kormány véleménye szerint a települést emiatt működésképtelenség fenyegeti. A javaslat értelmében a polgármestert és a képviselő-testületet is újra kell választani. A döntés előtt azonban vita bontakozott ki a miniszterek között. Az igazságügyi tárca azt az álláspontot képviseli, hogy a feloszlatás előtt meg kell várni a folyamatban lévő bírósági eljárások végét. Ugyanakkor a belügyi tárca az azonnali feloszlatás mellett foglalt állást. A kormány végül a BM előterjesztését fogadta el, így azonban, ha ezt a parlament is jóváhagyja, eredmény nélkül megszűnnek a Rapcsák ellen folyamatban lévő perek.

Rapcsák András lapunknak nyilatkozva elmondta: „A mostani döntés túl nagy meglepetést nem okozott nekem, hiszen ez a döntés már decemberben megszületett. Erről már január 4-én határozat jelent meg, amelyről kikérték az Alkotmánybíróság véleményét, amely teljes egészében alátámasztotta a kormány
álláspontját.” A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület eddig több mint negyven büntetőfeljelentést tett ellene, de - elmondása szerint - mindegyiket befejezték bűncselekmény hiánya miatt. A politikus szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat elmúlt két éve a pénzről szólt, mégpedig arról, amit ő a város javára összegyűjtött, viszont a képviselő-testület „elherdálta”. Rapcsák szerint az önkormányzat jelenleg teljességgel működésképtelen. Mint mondta: „Ki akarják kapcsolni a gázt és a villanyt az önkormányzat épületében, iskolákban, óvodákban. Tegnapelőtt pedig mindössze 15 forint volt a kasszában.” A november 26-ára kiírt választásokon Rapcsák mindezek ellenére indul majd, hiszen, mint mondta, neki most mindenféleképpen ki kell kérnie a lakosság véleményét.
Túri József, a város alpolgármestere szerint a parlament akkor élhet a feloszlatás jogával, ha már minden törvényes eljárás lezajlott. A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy folyamatban van a polgármesteri tisztség megszüntetése iránti per, amely azért nem zárult le, mert az utolsó tárgyalási nap, május 23-a előtt két nappal Rapcsák elfogultsági kifogást jelentett be Csongrád megye valamennyi bírója és bírósága ellen.
Túri szerint ez egy időhúzó taktika volt, nehogy a bíróság megszüntesse a polgármesteri tisztségét. „Én tiszteletben tartom Rapcsák úr véleményét, miszerint ő Hódmezővásárhely polgárai elé akar állni, de úgy gondolom, hogy előtte a bíróság elé kellene állnia nemcsak ebben az ügyben, hanem azokban is, amelyekben köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsította meg a főügyész, de a parlament nem függesztette fel a mentelmi jogát.”
Túri bízik abban, hogy az országgyűlés nem fogja megszavazni a feloszlatást, mivel ebben az esetben megszűnnek a bírósági eljárások. „A játék semmi másra nem megy ki, mint arra, hogy Rapcsák úr a bírósági felelősségre vonás elől meneküljön” - állítja az alpolgármester.