Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Egy csoport diák megfegyelmezése volt a cél

Nem vicc, de valóban egy csoport igen fegyelmezetlen tinédzser lekötése érdekében jött létre a ma már egyik legnépszerűbb csapatjáték. James Naismith testnevelő és teológus volt mindennek a megvalósítója.

Wilt Chamberlain, a „Gólyalábú” 1962. március 2-án 100 pontot hintett a N.Y. Knicks kosarába a Warriors játékosaként    Dr. „J” alias Julius Erving,
az NBA egyik legnagyobbja.
1983-ban bajnok lett
a 76ers gárdájával   
Kareem Abdul-Jabbar,
a legeredményesebb
NBA-játékos (38387 pont)

1891-ben feladatot kapott Luther Gulicktól, a Springfield-i YMCA (Youth Men Christian Assosiation) igazgatójától, hogy tegyen valamit egy csoport korrigálásra szoruló fiatallal - később mindannyian különböző YMCA-intézmények igazgatói lettek -, akiket csak a rögbi és a foci érdekelt. Mivel a városban a telek hosszúak, nem akármilyen fába vágta a fejszéjét Naismith. Gulick teljesen elvesztette a türelmét az adott osztállyal szemben, ezért két hétben adta meg az új mozgás alapjainak lefektetését. Naismith ennek fényében döntött arról, hogy az új játéknak fizikailag aktívnak és könnyen érthetőnek kell lennie. Ne legyen benne durvaság - a testi érintkezés tilalma. A labdát passzolni kelljen, de ne lehessen folyamatosan vinni. Pontot a pálya mindkét végén valamilyen szintű nehézség árán lehessen elérni. Természetesen sajátos képességek kifejlesztése és alkalmazása is cél volt. A határidőt sikerült betartani, és már a következő testnevelésóra alkalmával megismerték a rosszfiúk a kosárlabdát. Naismith 13 szabályt írt fel a tornatermi táblára, és ezzel kezdetét vette egy új játék történelme. A fiataloknak annyira megtetszett ez az új valami, hogy a karácsonyi szünetben a már megtanult szabályokat és alapokat saját városaikban is megtanították. Futótűzként terjedt az új találmány. A 13 szabály lassan bővült. Érdekes, hogy az első kosár egy faláda volt, amiből segítők szedték ki a focilabdát, később mindkettő megváltozott, a láda kerek lett egy lyukkal az alján, és kialakult a kosárlabda is. Csapatonként kilenc játékos vett részt, ma már csak öten-öten néznek farkasszemet. Pár hétig csak fiúk játszották, de a lányoknak is nagyon tetszett. 1906-ban feltalálták a fémgyűrűt, amire egy táskát tettek, hálóból volt, aminek kivágták az alját és hogy ne pattanjon el a labda, palánkot tettek a gyűrű mögé. Ezt az egészet egy oszlopra helyezték, és kész is lett a ma is ismert kosárpálya látvány. Pár év múlva megalakult a játék világszövetsége, ahol már közös szabályok megállapítása is cél volt. Magyarországra az 1900-as évek elején került az új sport, és nálunk is rendkívül népszerű lett. 1955-ben férfi nemzeti válogatottunk Európa Bajnokságot nyert. Azóta főleg női csapataink remekelnek az európai kupákban, több női játékos játszik a WNBA-ban. Dávid Kornél volt az első magyar az NBA-ben, aki idén a Toronto csapatában bizonyíthat. A sportágat ma a világon több száz millóan játsszák, és népszerűsége egyre csak nő.


A sportág kitalálója

James Naismith testnevelő és teo-lógus, kezében az első kosárlabdával, egy varrt és kitömött focival, amit először felfele dobáltak, mert nem igazán pattogott.
Nem ő volt az egyetlen YMCA csapatához tartozó tanár, aki kitalált valamit. William Morgan 1895-ben hozta létre a röplabdát. Üzletemberek számára túl fárasztónak tartotta a kosárlabdát, ezért a tenisz, kézilabda és kosárlabda elemeiből szerkesztett egy csapatjátékot, amit mitonette-nek nevezett el. Mostani nevét egy 1896-os Nemzetközi YMCA Edző Iskola alkalmával kapta, mert az új név - angolul legalábbis - jobban kifejezte, hogy a labda egy háló felett mozog. 1922-ben tartották az első YMCA által rendezett nemzeti bajnokságot, amit 1924-től U.S. Open-nek - Amerikai Nyílt Bajnokságnak - hívnak, mert nem csak YMCA csapatok indulhattak. A sportág a II. világháború után terjedt el az egész világon és lett rendkívül népszerű.