Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 33. szám, 2000. augusztus 12

Belpolitika

Hírösszefoglaló
Rejtőzködő pentitó
Tovább a cikkhez >>>

Hazafi Zsolt
Stabilabb közigazgatás kellene


Munkatársunktól
Kéjjel ölt

Édesanyjára emlékeztette az egyik áldozat a kettős prostituáltgyilkos fiatalembert, aki más magyarázatot nem adott szörnyű tettére - tudta meg a Hetek. Egy lapunknak nyilatkozó kriminálpszichológus szerint a prostituáltakkal való élés minden esetben aberráció, nélkülözi az egészséges szexualitáshoz elengedhetetlen kommunikációt és érzelmeket. A perverz fiatalembernél ez az aberráció más lelki sérülésekkel is társulhatott.


Hetek-összeállítás
Kuplerájos országimázs

A helyi lakosok felháborodása közepette kész prostituáltváros épült ki Mogyoródon, ahol létrejött az ország első és ideiglenes türelmi zónája. Ez korszakhatár a legújabb magyar történelemben, mert hosszú évtizedek után újra legális lett ez a magatartás. A fővárosi szakértők szerint az eset jogellenes, ám a kritikus szakvélemény, úgy tűnik, szemet huny a dolog felett. Az új intézményt már el is keresztelték Erotik Campingnek. Az egyik vezető német televízióadó máris külön stábot küldött a helyszínre, a Forma-1 vezetői viszont szégyenletesnek tartják a történteket.


Munkatársunktól
Fél Magyarországra jönni

Lakatos András, alias Kisbandi 1997-ben hagyta el az országot, hitelezői szerint körülbelül 3 milliárd forinttal. A hivatalos álláspont szerint Lakatos nemrég bukkant fel Miamiban, majd miután a magyar hatóságok erről tudomást szereztek, kiadatási kérelemmel fordultak az illetékes szervekhez. Úgy tűnik azonban, nem fog simán menni a kiadatási procedúra, hiszen az édesanyja által felfogadott védők legalább három pontban támadják a magyar hatóság eljárását.


Munkatársunktól
Bűnös kívánság

Vizsgálatot folytat a rendőrség A. Ottó miskolci pappal szemben, mert két fiatalkorú gyermek azt állítja, hogy a férfi fajtalankodásra akarta őket rábírni. Ha beigazolódik a vád, akkor annak komoly következményei lehetnek a férfi hivatására nézve.


Szobota Zoltán
Trónváltás egy köztársaságban

Mádl Ferenc köztársasági elnök, 120 millió forintos beiktatási ünnepsége után pár nappal „megnevezte segédeit”. Az új elnök hivatali apparátusa sokak számára hozott újat, és itt elsősorban nem a tartalomra kell gondolnunk, hanem sokkal inkább a formára. A kisgazdák soraiból némi csalódottság érződik, hiszen a kormánypárttal közös jelöltjük, úgy tűnik megfeledkezett róluk - mindamellett bizakodóan néznek a jövőbe. Elemzők szerint a Fidesz-PR ismételt produkciója új elnöki érát jelez, ám nehéz kitalálni, hogy mindebből mi fog megvalósulni az elkövetkezendő években.


Életmód

Kánai András
Zene természetfölötti módra

Valamikor 1989 tájékán három amerikai fiatalember úgy döntött, hogy együttest alapít. A helyszín a főváros, Washington DC volt, így a névadásban ez is szerepet játszott, de még fontosabbnak bizonyult, hogy - elhatározásuk szerint - olyan szövegeket fognak írni, amelyeknek szellemi töltete van. A Jerry Falwell Egyetemen összebarátkozó három fiatal alkotja azóta is a dc Talk néven sikert sikerre halmozó keresztény zenei triót.


Iskolakezdés forintban

Iskolatáska, tornafelszerelés nélkül legalább nyolc-kilencezer forintjába kerül a tanévkezdés azoknak a szülőknek, akiknek gyermekei az idén kezdik meg az általános iskolát. Idősebb gyermekeknél többnyire a költségek is növekednek. A Budapest belvárosában, a Kossuth Lajos utcában található Ápisz üzletvezetőjének tájékoztatása szerint rendkívül nagy különbség van az iskolakezdéshez szükséges egyes felszerelések árai között.


Hispániai oroszlán

A spanyolországi Seat autógyár termékeit először 1992-ben ismerhették meg a hazai vásárlók, a Porsche Hungária oszlopos tagja tavaly 3870 darab eladott járművel 2,5 százalékos piaci részesedést tudhat magáénak.


Király Sándor
Pablo és Xsara Picasso

A PSA, azaz a Peugeot-Citroën csoport mindkét márkája önálló egyéniséggel bír, egymást kiegészítve erősítik jelenlétüket a nemzetközi piacokon. 1999-ben 248 milliárd francia frank értékben 2 millió 520 ezer autót adtak el, ebből hazánkban 4500 Citroën jármű talált gazdára.


Fókusz

Mogyorósi Géza, Berlin
Nyakkendős felbujtók

Döbbenetes, hogy az elmúlt két hónapban négy halálos áldozata és tucatnyi sebesültje volt az extrém jobboldali erőszakhullámnak Németországban. A zsidó sírokra horogkeresztet pingáló, színes bőrű menekülteket verő, külföldiek és hajléktalanok életét kioltó feketebakancsosoknál talán csak „nyakkendős” felbujtóik veszélyesebbek.


Márer György, New York
Aki megfeddte Clintont

Al Gore alelnök minden bizonnyal beírta nevét a történelemkönyvbe, amikor egy héttel a Demokrata Párt elnökjelölő nagygyűlésének megnyitása előtt nyilvánosságra hozta, hogy Joseph Lieberman connecti-cuti szenátort választotta alelnökjelöltjének. Lieberman az első zsidó származású politikus, aki az Egyesült Államokban ilyen magas szövetségi hivatalra pályázik. „Történnek csodák, és én ezt csodának tartom, amelyért hálás vagyok” - mondotta a törvényhozó nem sokkal azután, hogy Gore alelnök felhívta rádiótelefonján, és felkérte a megtisztelő feladatra. „Jobb ajánlatot mind ez ideig nem kaptam” - felelte tréfásan, de megilletődött hangon.


Gazdaság

Kovács Klára, Ruff Gabriella
Évente 106 munkanap vész kárba

„Ha munkakedvem támadna, leülök egy csöndes sarokba és megvárom, amíg elmúlik” - volt hallható a hangzatos, sőt szellemes megállapítás az egykori szocialista munkahelyeken. A nép ilyetén módon igencsak messze jutott a szellemi atyák megállapításától: „A munka nemesít”. A munkamorál és a kötelező nyolc óra kitöltése külön képességet fejlesztett ki a kommunizmus felé lépegető tömegben, leleményességet és hosszútűrést kívánva tőlük. A rendszerváltás elsodorta a teljes foglalkoztatottságot, a munkahelyi kommunákat, és az ábrándokhoz szokott magyar lélekre rázúdult a kapitalizmus, annak munkamoráljával, elvárásaival - de nem a fizetéseivel. Vajon tíz évvel később mivé vált az egykori langyos munkamorál, mit hoz ki a magyar munkásból a hétköznapi kapitalizmus?


Bohács Zoltán
Miért van szükségünk pénzügyi intelligenciára

Robert T. Kiyosaki könyve lebilincselő és elgondolkodtató olvasmány. A középosztálybeliek számára különösen, hiszen éppen az ő „dogmáikat” veszi célba. Annak a nyugati középosztálynak a dogmáit, amelyhez mi is lelkesen felzárkózni kívánunk. Mégpedig a lehető legérzékenyebb területen, a pénzügyek terén. A szerző vélekedése szerint az anyagi függetlenséghez vezető út a közhiedelemmel ellentétben nem egyetemi-főiskolai diplomákkal van kikövezve, sőt e tekintetben nem is a fizetési cédulán szereplő összeg nagysága a legmeghatározóbb tényező. Ennél sokkal fontosabb szerepet játszik kortól, nemtől, iskolai végzettségtől és vagyoni helyzettől függetlenül a pallérozott pénzügyi intelligencia.


Szikora Réka
Amerika nem eladó

Európai vállalatok az utóbbi időben látványosan terjeszkednek az amerikai piacon, ha kell, készek a legborsosabb árat is megfizetni egy-egy amerikai vállalat megszerzéséért. A Time magazin szerint ez csak a kezdet, mivel az európaiakat az a stratégiai szándék vezérli, hogy a piacok globalizálódásában tengeren túli jelenlétükkel biztosítsák életben maradásukat. Amerikát persze nem lehet csak úgy „felvásárolni”…


Birovecz Eszter
Kedvezőbb adók a többgyermekeseknek

Könnyebb évük lehet jövőre a nagycsaládosoknak, viszont akik közülük építkezni is szeretnének, és bekalkulálták a szociálpolitikai támogatást (szocpol), jobban teszik, ha még az idén elkezdik az építkezést. A „húzd meg ereszd meg”-elv a kormány részéről abban valósul meg, hogy az adókedvezmények általi többletkiadást a szocpol átalakításával ellensúlyozzák.


Gyurkó Tamás
Bezöldült informatikusok

Mint arról előző számunkban is beszámoltunk, a nemzetközi munkaerőpiacon elindult a kíméletlen harc az informatikusokért. A német zöldkártyák (munkavállalói engedélyek) után a jövőben az USA várhatóan még kedvezőbb ajánlatokkal igyekszik elcsábítani a világ kevésbé fejlett régióiból az IT-, azaz információ-technológiai szakembereket.


Munkatársunktól
Átrendeződik a bankszektor

Úgy látszik, Magyarországot sem hagyja ki a nyugati világra oly jellemző cégfúziós hullám. A héten a Kereskedelmi és Hitelbank (K&H) Rt. és az ABN AMRO (Magyar) Bank bejelentette, hogy a jövő évezredet együtt kívánják megkezdeni. Január 1-jei összeolvadásukkal a második legnagyobb hazai bank jön létre, saját tőkéjük elérné a 84 milliárd forintot.


Hat százalék fölötti GDP-növekedés
Tovább a cikkhez >>>

Acsai Anikó
Jó hírek a tőzsdéken

Emelkedő árfolyamok jellemezték a héten a világ tőzsdéit. Amerikában több kedvező vállalati eredmény is napvilágra került, és a héten közzétett makrogazdasági mutatók megnyugtatták a kedélyeket. Csökkent a további kamatemeléstől való félelem, s ez megmutatkozott valamennyi index alakulásában: az előző heti nagy esés után magához térő Nasdaq 5,3 százalékkal, a Dow Jones és az S&P500 valamivel több mint 2 százalékkal erősödött. Elsősorban a telekom-szektor papírjai erősödésének köszönhetően a nyugat-európai tőzsdék indexei is emelkedtek: Frankfurtban és Párizsban 3, Londonban 1 százalékkal zártak magasabban az indexek. A BUX, bár kedden újra (immár harmadszor) tesztelte a 8000 pontos lélektani határt, innen ismét csak emelkedésbe fordult: 8329 pontos záróértéke egy százalékkal áll magasabban a múlt csütörtökinél.


Háttér

Szikora Márton
Az olimpia bíborosai

Salt Lake Cityben a héten vádat emeltek a város olimpiai bizottságának két volt vezetője ellen, amiért - a vádak szerint - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megvesztegetésével érték el, hogy városuk kapja meg a 2002-es téli olimpia rendezésének jogát. A tárgyalás újból ráirányította a figyelmet arra tényre, hogy a kezdetben „nonprofit” NOB tevékenysége mára sok millió dolláros üzletté vált.


Fröhlich András
Balatonfüred, oszolj

Két héttel az Anna-bál után áll a bál Balatonfüreden. A 17 fős városi képviselőtestület 11 tagja döntött úgy, inkább feloszlatják magukat, mintsem együtt dolgozzanak a polgármesterrel. A fideszes Pálfy Sándor ellen szépen sorjáztak a vádak a diktatórikus vezetési stílustól a félretájékoztatáson át a közpénzek (saját) magáncéghez focizásáig. Tíz nappal a július 27-i „robbanás” után azonban a tizenegyek mintha egymásra várnának. Eddig ugyanis nem indult semmilyen vizsgálat. Így könnyen lehet, Pálfynak szövetségesévé válik az idő. Ha ugyanis október 8-ig , az időközi választásig nem bizonyosodik be feketén-fehéren, hogy csalt, de legalábbis vétkes, akkor a lendületesen kezdő, s még az ellenzéke által a közelmúltig is támogatott önkormányzati politikus nemcsak a ciklusból még hátramaradt két évet, de a kivárásban könnyen felmorzsolódható ellentáborának köszönhetően gyakorlatilag a következő négyet is megszerezheti. Ennek tudatában aztán a 48 éves, autógépész diplomával rendelkező, és 1998-ig saját cégcsoportját építő polgármester meglehetősen nyugodt.


Szabó Ibolya Anna
A nemzet nagymamája

A huszadik század hajnalán született, és Nagy-Britanniában nincs ma olyan ember, aki emlékezne olyan időkre, amikor ő nem volt. Augusztus elején ünnepelték Erzsébet anyakirálynő 100. születésnapját. Bár a világ szinte a felismerhetetlenségig megváltozott körülötte - születésekor a brit gyarmatbirodalom még fénykorát élte, ma pedig Európa államai mind szorosabb összefogást sürgetnek - ő ma is ugyanaz a rendíthetetlen konzervatív, aki a bennfentesek szerint a változás szót nem is ismeri.


Szobota István
Bármeddig elmehetnek

Véget ért a nyolcadik Sziget-fesztivál. A nyolc napig tartó, késő éjszakába nyúló dübörgés elhallgatása után a III. kerület lakói ezt úgy mondanák: na végre. És bár a szervezők nemcsak anyagi, hanem erkölcsi sikerként is értékelik az idei rendezvényt, akadnak, akik szerint a fesztiválpropaganda humbug, csak senki nem meri bekiabálni, hogy „meztelen a király”. A korábbiakhoz képest - a kívülálló számára is - visszafogottabb koncert- és programsorozatra idén több mint 300 ezren váltottak jegyet.


Sz. Abonyi Orsolya
Életük árán is menekülnek

Az elmúlt héten Füzesabony térségében a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság illetékesei 47 illegálisan bevándorolt külföldit, köztük nepáliakat, indiaiakat, szomáliakat találtak. A túlsúlyosnak látszó mikrobusz sofőrje azt állította az igazoltató rendőröknek, hogy papírrakományt visz. Kisebb kutatás után azonban ziháló, fuldokló hangokat adó külföldiek bukkantak elő az autó belsejében. Mint kiderült: ha nem fedezik fel őket, egy órán belül megfulladtak volna. Szerdán egy száguldó teherautóból ugráltak ki menekültek, egyikük azonnal szörnyethalt.


Somorjai László
Besurranó fuvar

Az embercsempészet a legfelháborítóbb bűnök közé tartozik az Európai Unióban, különösen azóta, hogy pár héttel ezelőtt egy, a La Manche-csatornán átkelő kamionban 58 kínai bevándorló meghalt a nyomorúságos körülmények miatt. Az EU az elkövetkező hónapokban fokozni kívánja a harcot az illegális bevándorlással szemben. Egy nemzetközi árufuvarozó, Nagy Péter tapasztalatai szerint a migránsok száma a koszovói NATO-bombázások után nőtt meg, és olyan albán menekültekkel gyarapodott, akiknek többsége titokban jut fel a mit sem sejtő sofőrök kamionjaiba.


Abraham Rabinovich
A Templom-hegy mélyében

Izraelben a héten emlékeztek meg az első - Salamon király által épített - és a második - Heródes-kori - templom lerombolásáról. Mindkét pusztítás ugyanazon a napon, a zsidó naptár szerinti Av hónap 9-én következett be. Abraham Rabinovich, a Jerusalem Post riportere volt az első izraeli újságíró 1967 óta, aki a muszlim vallási hatóság, a Wakf engedélyével végigjárhatta a Jeruzsálem szívének számító Templom-hegy föld alatti labirintusát, köztük a Salamon istállóiként ismert hatalmas boltíves termeket, amelyeket három éve hatalmas mecsetté alakítottak át. Az utóbbi hetekben a hegyen folytatott nagyarányú építkezések nyomán Izraelben attól tartanak, hogy azok célja a terület zsidó múltjára vonatkozó régészeti bizonyítékok eltüntetése. A szerző a cikk magyar nyelvű közlésének kizárólagos jogát lapunk számára ajánlotta fel.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Kik azok a filiszteusok

Palesztina, azaz Filiszteusföld. Évszázadokon át így nevezték azt a területet, amely a Bibliában - és 1948 óta a világpolitikában is - Izrael néven szerepel, legalábbis azóta, hogy Ábrahám, Izsák és Jákób utódai elfoglalták az „Ígéret Földjét”. A Dunántúl méretű földdarab korábban kanaániak, amurrúk, hettiták és mások tulajdonában volt, s a zsidókkal nagyjából egyidőben a filiszteusok is megvetették rajta lábukat.


Interjú

Morvay Péter
Unalmas embereket nem hívunk


Hazafi Zsolt, Szlazsánszky Ferenc
Feketék és fehérek


Külpolitika

Hechs László
Vihart aratott

Vita Ovádja rabbi beszéde nyomán


Hetek-összeállítás
A gerillaelnök

A szabad demokrácia viharos időszakba lépett az Andok térségében - közölte az ABC című spanyol napilap. A Simon Bolivar által megálmodott Nagy-Kolumbia országaiban (Peru, Kolumbia, Equador és Venezuela) új politikai vezetők léptek színre, akik katonai erőszakkal, puccsokkal és megkérdőjelezhetően demokratikus módon szerezték meg országuk irányítását. Közéjük tartozik Hugo Chavez egykori puccsvezér is, aki megnyerte a júliusban tartott venezuelai választásokat.


Eperjesi Ildikó
Az ostromlott város

Eperjesi Ildikó A háború nem ért véget, a háború folytatódik, csak immár az orosz városok utcáin - írja az orosz sajtó a hét halálos áldozatot és kilencvenhárom sebesültet követelő moszkvai robbantás után. A politikusok többsége hajlik arra, hogy csecsen szálakon folytassák a nyomozást, bár Putyin elnök óva intett a „boszorkányüldözéstől”. Az orosz rendőrség letartóztatott ugyan egy csecsen és egy dagesztáni férfit a héten, később azonban kiderült, hogy nem bizonyítható részvételük a robbantásban. A szörnyű merényletnek az elemzők szerint messzemenő következményei lehetnek: az emberek keményebb fellépést fognak követelni a lázadó Csecsenföld ellen, ami a hatalom koncentrációjához vezethet.


Laudancsek Katalin
Szóróaknák a mecsetben

„Itt még háború lesz” - mondják az öregek Benoiban, egy gyönyörű hegyvidéki faluban Csecsenföldön. Itt történt az, hogy a falu „honvédői” összeszedték a környékbeli utakról a szóróaknákat, és bevitték a mecsetbe - szám szerint tizenkét darabot. Egyúttal falugyűlést is hirdettek, ahol a település katonai parancsnoka beszélt az egybegyűltekhez. „Ha még egy aknát találunk, kivégzést alkalmazunk. Nem engedjük, hogy ezt a falut is szétrombolják.” A csecsenföldi hétköznapokról a Kommerszant című orosz magazin készített összeállítást.


Hetek-összeállítás
Tűz és víz
Tovább a cikkhez >>>

Véget ért a baszk tűzszünet
Tovább a cikkhez >>>

Sport

Mondovics L. Gábor
Egy csoport diák megfegyelmezése volt a cél

Nem vicc, de valóban egy csoport igen fegyelmezetlen tinédzser lekötése érdekében jött létre a ma már egyik legnépszerűbb csapatjáték. James Naismith testnevelő és teológus volt mindennek a megvalósítója.


Hortobágyi Péter
Ezüst nyíl vagy vörös ló

Ezen a hétvégén az Forma-1-es rajongók figyelme Magyarországra irányul, a sorozat 12. futamát rendezik a Hungaroringen. Hazánk immár 15. alkalommal látja vendégül a száguldó cirkuszt. A pálya évről-évre épül, szépül, a kiszolgáló létesítmények bővülnek és a rendezői hiányosságok száma is egyre kevesebb. Ennek köszönhetően a látogatók száma nem csökken, sőt a rendezők a három nap során új nézőcsúcsot várnak. A rendkívül sok külföldi mellett örvendetes, hogy a hazai nézők száma is emelkedik, köszönhetően a kedvezményes jegyeknek. (Egy felnőtt 8000 forintért részese lehet a háromnapos eseménynek.)


A Száz éves az Ajax
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Mód Júlia
Dédszüleink mindennapjai

Stockholmban 1891-ben nyílt meg az első szabadtéri néprajzi múzeum - a „Skanzen” -, mely Svédország jellegzetes épületeit, néprajzát, növény- és állatvilágát mutatja be. Ennek mintájára más városokban is létesítettek szabadtéri néprajzi kiállításokat, amelyek szintén erről kapták a nevüket.


Bárdos Róbert
Hi-Lo Country

A Hi-Lo Country nem az öncélú, nehezen érthető művészfilmek egyike, bár nem is tömegfilm. Western? Talán az. Bár élesen szembenáll a Marlboro-reklámok idealizált, mindig tiszta ruhás és végletekig leegyszerűsített cowboy-világával. Ez egy csendesebb vadnyugat, valamikor az ötvenes évek elején, ahol nem annyira lövések dördülnek, hanem szavakkal vívják a férfiak a párbajokat. Megvan a kocsma is, ahol mindenki lenyomja a maga whiskyjét, és ha ünnepel, meghívja a többieket. És - ahogy ilyenfajta filmekben szokás - szerepel benne egy kacér nő is, minden bonyodalom okozója, aki mellesleg életeket tesz tönkre. A hangsúly az életeken van.


Polovitzer Edina
Zsidó Nyári Fesztivál

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a már hagyományosnak számító Zsidó Nyári Fesztivál. A programsorozat egy héten keresztül, augusztus 27-től szeptember 3-ig várja a látogatókat különböző helyszíneken és intézményekben Budapesten és vidéken is, így Debrecenben, Pécsett, Nagykanizsán, Veszprémben és Szegeden.


Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Gérard Dépardieu szívműtétje

A világhírű francia színész, Gérard Dépardieu (51) szívét egy hatórásra nyúlt bypass műtéttel operálták a párizsi Foch kórház szívspecialistái. A Gilles Dreyfus professzor által vezetett orvoscsoport egyik szakembere, Laurant Foillies rövid interjút adott a francia televízió ötös csatornájának, melyben beszámolt a műtét okáról és a színész állapotáról.


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az nem lustálkodás, ha valaki a gondolataival van elfoglalva. Van látható munka - és van olyan, amely nem látható. (Victor Hugo)


Lövöldöző kenguruk
Tovább a cikkhez >>>

A legidegesítőbb sláger
Tovább a cikkhez >>>

Kristálykatedrális

Hollywood leghíresebb istentiszteleti helye, mely minden igényt kielégítően igazi hollywoodi, a Kristálykatedrális. Eredeti neve Community Church in Garden Grove, rövidebb nevét külleme alapján kapta. Tiszta üveg az egész. Robert Schuller tiszteletes alapította a közösséget, aki 1955-ben kezdte el lelkészi pályafutását, mint a kaliforniai első „autós gyülekezet” prédikátora. Ez egy autósmozi volt, amit istentiszteleti célokra alakítottak át. Schuller szolgálata hamar népszerű lett, így fel tudta építeni gyülekezete saját parkját, 1980-ra pedig ugyanott a kristálypalotát. A hétvégi összejöveteleket országszerte közvetíti az amerikai televízió élő adásban. Ezeken gyakran lépnek fel hollywoodi hírességek, mint például Glen Campbell, Charlton Heston vagy Miss Ame-rica (Heather Whitestone).