Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A gerillaelnök

A szabad demokrácia viharos időszakba lépett az Andok térségében - közölte az ABC című spanyol napilap. A Simon Bolivar által megálmodott Nagy-Kolumbia országaiban (Peru, Kolumbia, Equador és Venezuela) új politikai vezetők léptek színre, akik katonai erőszakkal, puccsokkal és megkérdőjelezhetően demokratikus módon szerezték meg országuk irányítását. Közéjük tartozik Hugo Chavez egykori puccsvezér is, aki megnyerte a júliusban tartott venezuelai választásokat.

Az új elnök nyilatkozatában önmagát a neoliberalizmus ellenségének nyilvánította, továbbá kijelentette, hogy véleménye szerint Fidel Castro kubai elnök politikájában nincs semmi kifogásolható, sőt, a kubai diktátorral baráti kapcsolatban áll, és szeretne a két ország között baráti viszonyt létrehozni.
Chavez nagyravágyó politikai törekvéseit tükrözi a Nagy-Kolumbia országainak egyesítésére irányuló terv, amely a politikai vezető nézetei szerint a globalizáció elleni védekezést jelenti. Az egyesítési tervnek jelen pillanatban csak a szomszédos Kolumbia áll ellen, Chaveznek a Farc nevű, nagy hatalommal rendelkező gerillaszervezettel fennálló kapcsolatai miatt, akiket a kormánnyal egyenrangúnak tekint.
A Farc a hatvanas években alakult, és folyamatosan akadályozza a béke ügyét a latin-amerikai országban. Tevékenysége eredményeként több mint kétmillió ember kényszerült arra, hogy elhagyja otthonát, földjét, és áttelepüljön más területekre. Az áttelepülő tömegek segítésére különféle szervezetek jöttek létre.
Az El Espectador című kolumbiai hetilap szerint a gerillák naponta átlagosan egy rendőrt meggyilkolnak, mindennaposak az eltűnések, a túszejtések, gyakoriak a tömeggyilkosságok, és tevékenységük mélyen sérti az emberi jogokat. A Farc működését általában úgy jellemzik, mint egy külön államot az államon belül. Eredeti célkitűzései közé tartozott a parasztok védelme, ma már azonban ez alaposan megváltozott. Tevékenységüket gazdasági érdekeltségek, az aranyban, olajban és szénben gazdag földterületek megszerzése, valamint a kábítószertermelés határozza meg, ami a hatalomért való harchoz szükséges pénz megszerzését célozza.
Az El Espectador szerint ilyen és ehhez hasonló állapotok jellemzik az egész Andok térségét, Hugo Chavez nacionalista politikája pedig könnyen háborút eredményezhet.