Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Júlia
Oázis az aszfaltdzsungel tetején

A gomba módra szaporodó bevásárlóközpontok - Centerek, Plázák - között egyedülálló zöld színfolt a belvárosban a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában a Westend City tetőkertje. Az ókor hét csodájának egyikéről elnevezett, az épület tetején pompázó háromhektáros Semiramis-tetőkert pillantás a jövőbe. Az áprilistól október végéig nyitva tartó parkba a pályaudvar területéről vagy a Ferdinánd hídról közvetlenül is felsétálhatunk.


Egy kis magaslati levegő a város közepén    Fotó: Somorjai

A parkban csodálatos színpompájú, 200 ezer szál élővirág, tó, több ezer fa, pázsit, zöld gyep mellett járdák, pihenőterek találhatók padokkal és lugasokkal. A piros és fehér petúniaerdők, sárga bársonykák mellett mediterrán növénytársulások is láthatók itt oleanderekkel, melyeket főállású kertészek ápolnak. A fűre csak a kert közepén felépített játszótéren léphetünk, ahol famászókák, csúszdák, hinták várják az ifjú látogatókat.
A kétszintes tetőkert a XXI. század technikáját vonultatja fel. Így ne csodálkozzunk azon, ha jártunkban szökőkutakká változik körülöttünk a világ, mikor a talajban lévő nedvességtartalom-érzékelők automatikusan indítják a számítógép által vezérelt öntözőrendszert.
A szórakozni vágyó felnőtteket és gyerekeket a park végén levő gokartpálya várja (1300-1800 forint/6 perc). Távlati terveik között szerepel a jelenleg épülő sörsátor és a Hilton szálló új épületében lévő étterem megnyitása.
Ahhoz, hogy a park sokáig szép maradjon, kerékpározni, görkorcsolyázni, zenét hallgatni, kutyát sétáltatni, szemetelni tilos, illetve dohányozni is csak a kijelölt helyen lehet.
Ha a vonat indulásáig van még egy kevés időnk, vagy ha kikapcsolódásra, nyugalomra vágyunk, feltétlenül érdemes a hétköznapok sodrából felnézni ebbe a nem mindennapi oázisba.
A tetőkert nyitva tartása: hétfőtől csütörtökig 08-24-ig, péntektől szombatig 08-02-ig, vasárnap 08-24-ig. A belépés ingyenes.