Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 29. szám, 2000. július 15

Belpolitika

Munkatársainktól
Szemet szemért életet életért

Az Oktogonnál történt, két halálos áldozatot követelő lövöldözés kapcsán ismét felmerült a halálbüntetés viszszaállításának kérdése. A témában jártas szakértők véleménye megoszlik ezen intézmény szükség-, illetve jogszerűségét illetően. Ahogy egy lapunknak nyilatkozó főiskolai tanár mondta, általában azokból a szakértőkből lesznek halálbüntetés-pártiak, akik gyakorlatuk során testközelből találkoztak már kegyetlen gyilkossal.


Hetek-összeállítás
Idődili a kánikulában

A nagy meleg hatására az emberben lelassulnak bizonyos folyamatok, mint például a gondolkozás, a reakciókészség, vagy romolhat a memóriafunkciónk is - tudtuk meg Dr. Rigó Pétertől, az Országos Pszichiátriai Intézet főorvosától. A Heteknek kifejtette, hogy van egyfajta vegetatív alapműködésünk, amit a hőmérséklet emelkedése „szabályozhat” negatív irányba. A meleg betegségeket aktivizálhat, például depressziót vagy téveszmét, hallucinációt, de a fokozott visszahúzódás, illetve a magábazuhanás irányába is elmozdulhat az illető. Az elmúlt hetekben történt „ámokfutó” esetekre nem tudnak konkrét választ adni a szakértők, de azt sem tagadják, hogy az időjárás viszontagságainak alárendelt emberekre nyilvánvaló hatással van a forróság.


Sebestyén István
Clydeként rabolt, Júdásként végezte

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter bekérette az ország büntetés-végrehajtási intézeteiben történt öngyilkosságokról készült jegyzőkönyveket - értesült a Hetek. Az esetek összesítésére a miskolci „Bonnie és Clyde” rablópáros férfi tagjának előzetes letartóztatásban elkövetett öngyilkossága kapcsán került sor, de még nem tudni, hogy mi a célja. Tavaly kilenc, idén eddig hét fogva tartott követett el öngyilkosságot.


Békéscsabai tudósítónktól
Kiürült a parókia

Nem mindennapos események játszódtak le csütörtökön a békéscsabai katolikus plébánián. A szálak közel hét évre nyúlnak vissza, amikor is Guliga György (ex)plébános sokat vitatott pénzügyletei miatt az egyházmegye kínos helyzetbe került. Az úgynevezett egyházkerületi bitangkasszák létére maga Guliga hívta fel az adóhatóságok figyelmét. Gyulay Endre, Szeged-Csanád egyházmegye püspöke akkor APEH-vizsgálatot kért maga ellen.


Földvári Katalin
Bányák és a tényfeltárás

Közel egy éve az Élet és Irodalom riportot közölt, amelyben Fidesz-közeli emberek cégeihez áramló közpénzek útját követte egészen a hahóti bányákig, ahol már a miniszterelnök édesapja vált érintetté. 2000-ben a könyvhéten a lap a „Fiúk a bányában” címmel gyűjteményben adta ki a cikk által elindított „lavina” megnyilvánulásait: cikkeket, tévés és rádiós interjúk szövegét, peranyagokat.


Szobota Zoltán
Szabolcsi szakadárok

Azóta, hogy Helmeczy László országgyűlési képviselő, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat elnöke a múlt hét végén megszüntette Fidesz-tagsági viszonyát, még harmincketten érezték úgy: számukra is befellegzett a pártban. Az „expolgáriak” egy része a szabolcsi MDF soraiban kívánja folytatni politikai pályáját, melyhez Dávid Ibolya elnök asszony felvételi ajánlásuk aláírásával járult hozzá. A helyi Fidesz tisztulási folyamatként értékeli a történteket, míg a „befogadó párt” szerint mindennek a megye itta meg a levét.


Munkatársunktól
A cián ára

179 millió ausztrál dollár - mintegy 29-30 milliárd forint - kártérítést kér a magyar állam a ciánszenynyezést okozó Aurul vállalat tulajdonos cégétől, az Esmeraldától. A cég csődbiztosa értetlenül áll az igény előtt és pontosabb adatokat követel. Magyarország nem perelheti a bányatársaságot, mivel csődeljárás alatt áll, így csak fedezetlen hitelezőnek számít. A kárigény bejelentésével egyidőben a budapesti székhelyű Páneurópai Jogász Unió (PJU) precedens értékű polgári pert indít az Aurul ellen. Ha nyernek, azzal megteremtik a jogalapot a ciánszennyezés károsultjainak, hogy kárigényüket polgári peres eljárásban érvényesítsék.


Hetek-összefoglaló
Félidős sikerjelentések

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti félidős helyzetértékelése után nem érte váratlanul a közvéleményt az egyes szaktárcák hasonló „önvizsgálata”, melynek végeredménye megegyezett a kormányfő álláspontjával, ami egy szóban összefoglalva: siker.


Életmód

Mohai Katalin
Mentőszolgálat a legkisebbekért

A város forgatagában sokszor feltűnnek a fehér-narancssárga, robogó, szirénázó mentőautók. A járókelők már számtalanszor felfigyelhettek egy sárga mentőautóra, melynek oldalán gyerekrajz jellegű logó látható: Peter Cerny Alapítványi Mentőszolgálat. Az Alapítvány koraszülött és beteg újszülött gyermekek szakszerű szállítását és mentését végzi Budapest 130-140 km-es körzetében; évi 2100-2200 betegszámmal a világ legnagyobb forgalmú speciális neonatológiai mentőszolgálatának tekinthető. A mentőszolgálat vezetője, dr. Somogyvári Zsolt főorvos készséggel áll rendelkezésünkre, amikor munkájukról faggatjuk.


Galéria a csónakázóknak

Neves kortárs hazai művészek alkotásaiból áll az a maga nemében páratlan, szabadtéri szoborkiállítás, amelyet a Városligeti-tó vizén rendeztek meg, s amely augusztus 20-áig tekinthető meg, akár séta közben, akár csónakázással egybekötve közelebbről is.


Kánai András
Országomat egy ötletért

Nos, kedves olvasó, őszintén be kell vallanom, hogy nekem e cikk megírásához nem volt szükségem saját múzsára. Nem úgy, mint Steven Phillipsnek, A múzsa csókja című, nemrégiben bemutatott film főszereplőjének. Az említett úr ugyanis sikeres forgatókönyvíró, boldog családapa. Mégis, miután egy este díjat vesz át, másnap egész élete megrendül, hiszen producere közli vele: legutóbbi forgatókönyve pocsék, és véleménye szerint az addig ünnepelt írót elhagyta kreativitása, és ha még ez sem volna elég, felszólítja a megdöbbent írót, hogy ürítse ki, majd hagyja el addigi irodáját. Utcára került főhősünk ekkor kapcsolatait próbálja felhasználni, de Spielberggel történő randevúja sem úgy sikerül, ahogy elképzelte.


Fókusz

Hack Péter
A kancellária és az oltár

A várakozáshoz képest viszszafogottan történt a kormány első két évének megünneplése. A kormányfő sokak szerint unalmasra sikerült helyzetértékelése nélkülözte a bombasztikus elemeket. A miniszterelnöki üzenet két mondatban foglalható össze: „A kormány teljesítette a választási programban tett ígéreteinek nagy részét. A polgári kormánynak jó esélye van, hogy 2002-ben újraválasszák.” A kormányfő sikerhez fűződő reményeit nagymértékben támogatja a kormány politikájának egy olyan területe, amelyről az értékelések között kevés szó esett, de amely területen annál több minden történt. Ez a terület a kormány egyházpolitikája, más szavakkal a „trón és az oltár elválasztását” feladó és a „kancellária és az oltár szövetségét” létrehozó politika.


Hetek-összeállítás
Megállíthatatlan a fekete halál

„Országunkat a kihalás veszélye fenyegeti” - ezzel a megdöbbentő bejelentéssel fordult a botswanai elnök a 13. AIDS-világkonferencia résztvevőihez. Afrika számos nyomorúsága között a HIV-fertőzés a legriasztóbb: a fertőzöttek száma 25 millió, s számuk mindennap újabb ezerötszázzal nő. Egyes országokban három emberből egy legalább vírushordozó. A dél-afrikai tanácskozáson új kutatási eredményekkel igazolták az AIDS és a szélsőséges szexuális magatartásformák közötti összefüggéseket is. Tizenöt évvel ezelőtt a fejlődő országok nem titkolták el aggodalmukat az AIDS járvánnyá fejlődésével kapcsolatosan: a probléma kezelése azóta is a politikai körök figyelmének középpontjában áll. A leginkább sújtott afrikai országok kormányai azonban némák maradtak.


Gazdaság

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Hibás euro bankjegyek
Tovább a cikkhez >>>

G8 csúcsértekezlet Japánban
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Sikeres félév

Kiegyensúlyozottnak mondható az államháztartás az év első hat hónapjának adatai alapján. A költségvetés hiánya közel feleannyi, mint egy évvel ezelőtt volt az első félévben. Az adóbevételek is jobban alakultak, mint tavaly. Ám a tavalyihoz hasonlóan most is az egészségügy és a mezőgazdaság finanszírozása jelenti a büdzsé „gyenge pontját”.


Acsai Anikó
Ereszkedő indexek
Tovább a cikkhez >>>

Késik az M7-es felújítása
Tovább a cikkhez >>>

Debreczeny Réka
Példátlan állapotok uralkodnak

A magyar mobilcégeknek komoly problémát jelent a számlájukat nem fizető csalók rendkívül magas aránya - erősítette meg a Heteknek Drozdy Győző, a Pannon GSM vezérigazgató-helyettese. Nem hivatalos információink szerint a mobilpiacon üzérkedő csalók száma eléri a több százezer főt.


Milliárdos dámák
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
A populizmus visszaüt

Csökkenni látszanak a Magyarországra érkező tőkebefektetések, s ennek egyik oka a gazdasági folyamatokba túl közvetlenül beavatkozó kormányzati politika - állítja a Financial Times. A brit üzleti lap szerint Orbán Viktor „nehéz keze” aggasztja a külföldi befektetőket, s a térségben példátlan mértékű korábbi tőkebeáramlás helyett ma már inkább csak csordogál a pénz. A biztató makrogazdasági adatok ellenére kevesebb a befektetés, mint a 90-es évek közepén: 1997-ben 2,3 milliárd dollár érkezett hazánkba, tavaly már csak 1,8 milliárd, az idei év első négy hónapjában pedig mindössze 400 millió.


Kényszermunkások az egyházakban

Hosszúra nyúlt a náci korszakban kényszermunkára fogott emberek kárpótlása. Közel egyéves ráhatás után a német vállalatok a megállapodásban szereplő 5 milliárd márka helyett csupán 3 milliárd márkát adtak össze. Az össznépi elégedetlenkedést jól mutatja, hogy egy német munkavállalói szövetség bojkottal fenyegette meg a „renitens” cégeket. A náci korszakban azonban nem csak vállalatok használták ki a történelem adta „üzleti lehetőségeket”, bizonyítottan német egyházak is alkalmaztak kényszermunkásokat. A német evangélikus egyház (EKD) - vállalva a felelősséget - bejelentette, hogy csatlakozik a kárpótláshoz.


Ruff Gabriella
2005 előtt nincs bebocsátás

A hazai és a külföldi közvélemény előtt is egyre nyilvánvalóbbá és kimondhatóvá válik az a tény, hogy lelassult az Európai Uniós csatlakozási folyamat. Nyugat-európai pártok és a pénzpiaci elemzők ma már nyilvánosság előtt is ki merik mondani, hogy 2005 előtt nem lesz bővítés. A bebocsátásra váró országok részéről egyre több kritika éri az uniós politika változását. A Reuters hírügynökség megjegyzése szerint Orbán Viktor kormányfő az Európai Unió legszókimondóbb kritikusává vált a térségben. „Már hozzászoktunk a csalódásokhoz” - mondta külföldi tudósítók előtt, majd hozzátette: „Nincs fontosabb dolog az EU-csatlakozásnál, de van élet az unión kívül is”. A szokásos szerda reggeli rádióinterjúból pedig az is kiderült, mit jelent a „kívül”: nyitni kell Oroszország, Délkelet-Európa (Balkán) és az arab világ felé. Egy korábbi konferencián nyíltan vállalta, hogy egészségtelen, s ezért hibás a magyar külkereskedelmi kapcsolatrendszer, mert túlságosan is kötődik az EU-hoz. (Hetek 2000. május 20., )


Háttér

Schmidt Barna
A nácik utolsó kincse

Több mint fél évszázada vonzza a kalandvágyó búvárok egész sorát az ausztriai Stájerországban elterülő Toplitz-tó. A vakmerő kalandorok a háború végén elsüllyesztett náci aranykincs és a svájci titkos számlák teljes listáját őrző dokumentumokat gyanítják a vízben. Jóllehet eddig hamis pénzen és néhány festményen kívül más értékeset nemigen találtak, a találgatásokat csak megsokasította, amikor a legutóbbi expedíció egyik résztvevőjét környékbeli neonácik halálosan megfenyegették, hogy hagyjon fel a kutatással. Az amerikai CBS tévétársaság által finanszírozott kutatás azonban megkezdődött: a Titanic roncsainak felkutatásánál alkalmazott módszer segítségével az amerikai Oceaneering expedíció fogott bele hatalmas lendülettel a tó mélységeinek feltérképezésébe. A hatvan ismeretlen tartalmú faládát utoljára egy tóparton élő aszszony látta, akinek a szekerére az SS-katonák felrakták azokat.


Hit és értékek

Grüll Tibor
Szodoma és Gomora nyomában

Szodoma nevét máig is az erkölcsi romlás szinonimájaként szoktuk emlegetni. A Mózes első könyvében olvasható történet szerint a város lakói fényűző életük napjait szexuális kicsapongással töltötték, még az idegeneknek kijáró vendégbarátságot sem tartották tiszteletben. Isten ezért nemcsak magát a várost, hanem egész környékét is tűzesővel elpusztította. Az egykor virágzó települések helyén ma kietlen kősivatag és az élettelen Holt-tenger található. Ám a kérdés ma is izgalomban tartja a tudósokat: fellelhetők-e Szodoma és a négy másik „bűnös város” romjai, s ha igen, hol kell keresni őket?


Csereklyei Márta
Szabadíts meg a gonosztól

Napjainkra Brazília karneváljain és futballcsapatán kívül másról is elhíresült: a történelemben soha nem látott mértékben megnövekedett a városi erőszak, a drogkereskedelem, illetve a hozzá kötődő szervezett bűnözés. Az állami eszközök kudarcaira napjainkban a teljes evangéliumi, újjászületett keresztény csoportok kínálnak sikeres alternatívát. A jelenségről a Newsweek magazin készített összeállítást.


Morvay Péter
Ki Jézus

„Tizenöt éve hiába kerestük volna Jézus képmását a nagy nemzetközi hírmagazinok címoldalán, ma azonban a kereszténység központi alakja rendszeres szereplője ezeknek az újságoknak. Mi az oka ennek? Kicsoda valójában Jézus?” - kérdezte a közelmúltban a CNN hírtelevízió népszerű beszélgetőműsorának riportere különböző felekezetű - baptista, katolikus és zsidó - beszélgetőpartnereit. Larry King egy korábbi, januári műsorában arra kereste a választ, hogy szabad-e keresztényeknek zsidókat téríteniük. Aligha meglepő, hogy a két műsor közül ez utóbbi hozott különösen éles vitát, bár a párbeszéd és az egymás iránti tisztelet még a dogmatikailag oly távol eső nézetek esetén is segített a feszültségek oldásában: a júliusi adásban az egyik oldalon a történelmi Jézus személyének az elfogadása, a másikon pedig Jézus zsidó mivoltának elismerése jelzi ezt.


Interjú

Tihanyi Péter
Húzd Félix, húzd

- mondja Lajkó Félixnek, a Balkán 25 éves hegedűvirtuózának Tihanyi Péter a berobbantott szabadkai színház romjai fölött


Külpolitika

Szikora Márton
Visszavonulót fújt Weizman

Nem tartottak búcsúünnepélyt a hetedik izraeli államelnök, Ezer Weizman távozása alkalmából. A második hivatali ciklusának közepén járó államfő azt követően mondott le, hogy az utóbbi hónapokban pénzügyi visszaéléssel vádolták meg. Avraham Burg knesszetelnök méltatta a 75 éves Weizman elnököt: „Régebben szolgálja az államot, mint ahogy az egyáltalán létezett.” A július végére kitűzött elnökválasztások egyik esélyese az „Új Közel-Kelet”-et megálmodó korábbi miniszterelnök, Simon Peresz.


Hetek-összeállítás
Dózerolnak a Templom-hegyen

A hírzárlatot komolyan veszik Camp Davidben: amikor a palesztin küldöttség egyik tagja újságíróknak rögtönzött tájékoztatót kezdett tartani, az amerikai külügyminisztérium alkalmazottai a kamerák előtt fojtották belé a szót. Míg a vezetők a világtól elvonultan tárgyalnak, Izraelben és a palesztin területeken egymást érik a tüntetések az alku mellett és ellen. A feszültséget növelte, hogy az ultraortodox hívek nagy megdöbbenésére három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Arjeh Derit, a Barak-kormányból menetrendszerűen kilépő, majd a busás „kormányvédelmi pénz” bezsebelése után visszatérő Sasz párt kulcsemberét. Kevesebben búcsúztatták a szintén illegális pénzügyi műveletekkel vádolt Ezer Weizman izraeli államfőt, aki a héten lemondott hivataláról. Míg a hírtelevíziók tudósítói a csúcstalálkozó asztaláról lehulló információmorzsákra vadásznak, Jeruzsálemben a Templom-hegyen a muszlim vallási hatóság felgyorsította a nagyarányú - és izraeli részről törvénytelennek tartott - építkezést. Az Al-Aksza mecset mellett felvonuló bulldózerek a maguk módján szintén a nagy kérdésen dolgoznak, Jeruzsálem jövendő státusát alakítva.


Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Átok ül a román földeken

A román mezőgazdasági miniszter szerint az ország déli és központi részén, valamint Moldvában 3,5 millió hektárnyi mezőgazdasági területen pusztított az aszály, az okozott kár eddig becslések szerint 9213 milliárd lej. Ehhez már csak apró adalék, hogy az elmúlt napokban viharkár is érte a román mezőgazdaságot; igaz, a jégeső „csak” további 94 ezer hektáron tette tönkre a termést, és „csak” 461 milliárd lej a kár. Ezekben a napokban sokan mondogatják, hogy Románia valami átok alatt áll, mert ezekben a hónapokban valami mindig pusztítja az országot. Tavasszal iszonyatos áradások voltak, most iszonyatos a szárazság. (Magyar részről hozzátehetjük a tiszai ciánhullámot - igaz, ezt az „átkot” Románia exportálta.) Bár a mezőgazdasági katasztrófát Romániában a magyar hús- és gabonabehozatal tiltásával igyekeznek elhárítani, a „magyar” áru mégis felbukkan Bukarestben, miután a Székelyföldön idén is bőséges termésre számíthatnak a krumplitermelők.


Márer György, New York
Baljós árnyak

Két sikertelen próbálkozás után harmadszorra is kudarccal végződött az amerikai űrpajzsteszt. A csendes-óceáni Marshall-szigetekről kilőtt rakéta ezúttal sem találta el a vaktöltetű robbanófejet, amelyet 4300 mérföld távolságból, a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról indítottak útnak. Az elhárító fegyver nem tudott időben leválni a hordozórakétáról, és elkerülte a célt. A kudarc megkérdőjelezi, hogy belevágjon-e az amerikai kormány a kiszámíthatatlan fenyegetést jelentő, úgynevezett „zsivány-országok” - Észak-Korea, Irak és Irán - ellen védelmet ígérő, 60 milliárd dollár költségű űrpajzs telepítésébe.


Benke László
Kié lesz Róma

Több európai főváros után, konzervatív közéleti szereplők heves tiltakozása ellenére a héten Rómában is kezdetét vette a Gay Pride (Meleg Büszkeség) elnevezésű, kilencnapos napos felvonulássorozat. „Kétezer év után Róma a miénk lesz egy napra. Családjainkkal és fiainkkal a fővárosból fogjuk megszállni a világot” - ünnepelte a megmozdulást a nővé operált Imma Battaglia, a rendezvény olasz szervezője. Olaszországban sokan nem emberi jogi demonstrációnak, hanem a nyilvánosság előtt bemutatott obszcén jelenetek miatt kiskorúakat is veszélyeztető, homoerotikus propagandának tartják a rendezvényt. II. János Pál pápa nyilatkozatban ítélte el a római felvonulást.


Publicisztika

Lukács András
Emberi kromoszómát gyártanak

Két hét telt el az ember genetikai térképének megfejtéséről szóló bejelentés óta, és máris újabb, ezúttal magyar vonatkozású szenzációról számolhat be a hazai és világsajtó: szegedi tudósoknak mesterséges emberi kromoszómát sikerült előállítaniuk.


Kádár Imre, Akaró Balázs
Pusztán sikersztori

„Koldusbotra jutott Pusztamérges” - írta vészjóslóan egy országos napilap 1991-ben a Csongrád megyei faluról. Igaz, nem minden alap nélkül. Az 1300 fős, zömében idős és munkanélküli lakosokból álló települést az elnéptelenedés veszélyeztette, ráadásul a korábban sokaknak munkát biztosító téesz tönkrement. A falu csendes kimúlása helyett azonban fordulat történt: az egykori poros, koszos település helyén ma egy kis virágos sziget áll. A külső megfigyelők csodának nevezik, a helyiek pedig örülnek neki. A „történetről” a főszereplővel, Börcsök Antal polgármesterrel beszélgettünk.


Riport

Izing Antal
A Tisza felkönyököl

A nyugalmat könnyű megszokni. A nyugalom gyanútlanná és óvatlanná tesz. Az ember, mint tudjuk, szívesen nyugodt. A halak is szeretik. Négy hónap halászati és horgászati tilalom után cselekedeteiket húsbavágó következmények nélkülinek érzik, könnyelműek. Például a csuka jöhet. Állkapcsa széles, megnyúlt és enyhén szólva gazdagon fogazott. A halál oka ilyenkor - a cián és a nehézfém okozta „véggel” ellentétben - természetes.


Sport

Varga József, Németh Szilárd
Repkedő milliók II.

Folytatódott az átigazolási dömping Európában, melynek keretében az eddigi kifizetési csúcsok is megdőltek. Az argentin Hernan Jorge Crespo rekordösszegű, 55 millió dollár (110 milliárd líra) ellenében a Lazio csapatába igazolt az AC Parmától. A római klub vezetői három részletben törlesztenek, Marcelo Salas helyett Sergio Conceicao került a „cserecsomagba” (körülbelül 30 milliárd líra értékben), Matias Almeyda 45 milliárd lírát tett ki, a fennmaradó 35 milliárd lírát pedig készpénzben utalják át az AC Parma számlájára. (Cikkünk első része: )


Hetek-összeállítás
Sampras minden idők legjobbja lett

Magyar idő szerint vasárnap 22 órakor az ausztrál Patrick Rafter a hálóba ütötte Pete Sampras adogatását, amely történelmi pillanatot jelentett: az amerikai teniszező 7. alkalommal nyerte meg a férfi egyest Wimbledonban, s összesen - a rekordnak számító - 13. egyéni Grand Slam-győzelmének örülhetett. Sampras a meccslabdát követően azonnal szüleihez rohant, és sírva borult a nyakukba.


Schuminak Coulthard miatt fájhat a feje

A Francia Nagydíjon nyújtott teljesítménye csodálatos volt, s azáltal, hogy megelőzte Michael Schumachert (Ferrari), David Coulthard (McLaren) Formula-1-es pilótaként tiszteletet ébresztett az emberekben, és ugyanakkor bebizonyította, hogy olyan erőt képvisel, amellyel számolni kell. A McLarenek voltak a leggyorsabbak Magny-Cours-ban, s a Ferrari figyelmeztetést kapott: vagy megbízhatóbbak lesznek autói, vagy kikap.


Szabadidő

Halászkert
Tovább a cikkhez >>>

Mód Júlia
Oázis az aszfaltdzsungel tetején

A gomba módra szaporodó bevásárlóközpontok - Centerek, Plázák - között egyedülálló zöld színfolt a belvárosban a Nyugati pályaudvar tőszomszédságában a Westend City tetőkertje. Az ókor hét csodájának egyikéről elnevezett, az épület tetején pompázó háromhektáros Semiramis-tetőkert pillantás a jövőbe. Az áprilistól október végéig nyitva tartó parkba a pályaudvar területéről vagy a Ferdinánd hídról közvetlenül is felsétálhatunk.


Polovitzer Edina
Nem kopik

A színházkedvelők nem kis örömére az idei nyári szabadtéri színielőadások programjai között ismét szerepel Raymond Queneau Stílusgyakorlatok című darabja. A Stílusgyakorlatokat itthon közel két évtizede játsszák kisebb-nagyobb megszakításokkal - és állandó sikerrel - különböző pesti és vidéki színházakban. A helyszínek változhatnak, de a szereplők ugyanazok: Bán János, Dörner György és Gáspár Sándor. A rendező is ugyanaz a Salamon Suba László, aki 1981-ben még diplomamunkájaként vitte színre a művet. Méghozzá jelesre.


Színes

Őket nem a parlamenti közvetítés bőszítette fel
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Két dolog végtelen: a Világegyetem és az emberi hülyeség, de az előbbi nem biztos.     (Albert Einstein)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Szörföző papagáj
Tovább a cikkhez >>>

Klasszikus beugratós

A klasszikus és közismert beugratós kérdés továbbfejlesztett változatát, ezt a kérdőívet az amerikai Andersen konzultációs iroda készítette. Ez egy kis intelligenciateszt.


A kedvenc nagymama
Tovább a cikkhez >>>

Testőrök tojástesztje
Tovább a cikkhez >>>

Támogatják a verést

Egy ontariói bíróság ítéletével elutasította az Ifjúság és Jog, Kanadai Alapítvány a Gyermekekért nevű szervezet keresetét, amelyben az Alapítvány a kanadai Büntető Törvénykönyv 43. paragrafus kifogásolta. A 43. paragrafus megengedi, hogy „a körülmények szerinti mértékben” szülők, tanárok vagy gondnokok, a kezelhetetlen gyermekekkel szemben fizikai erőt alkalmazhassanak.