Vissza a tartalomjegyzékhez

Benke László
Kié lesz Róma

Több európai főváros után, konzervatív közéleti szereplők heves tiltakozása ellenére a héten Rómában is kezdetét vette a Gay Pride (Meleg Büszkeség) elnevezésű, kilencnapos napos felvonulássorozat. „Kétezer év után Róma a miénk lesz egy napra. Családjainkkal és fiainkkal a fővárosból fogjuk megszállni a világot” - ünnepelte a megmozdulást a nővé operált Imma Battaglia, a rendezvény olasz szervezője. Olaszországban sokan nem emberi jogi demonstrációnak, hanem a nyilvánosság előtt bemutatott obszcén jelenetek miatt kiskorúakat is veszélyeztető, homoerotikus propagandának tartják a rendezvényt. II. János Pál pápa nyilatkozatban ítélte el a római felvonulást.


Tűzijáték köszönti a jubileumi zarándokokat Rómában. Minden menet ide vezet     Fotó: Reuters

A szervezőket az is bátoríthatta, hogy sikeres párizsi és berlini demonstrációkat tudhatnak maguk mögött: mindkét ország vezető politikusai együttérzésükről biztosították a felvonuló százezreket. Sőt, úgy tűnik, a tömegrendezvények Németországban áttörést hoztak az azonos neműek házasságának elismertetéséért folytatott harcban is. Már a felvonulás első napján több mint félmillió meleg vonult végig a történelmi belvároson, hogy az általuk a diszkrimináció jelképének tekintett Colosseum előtt tiltakozzanak a megkülönböztetések ellen.
A rendezvényeket heves viták kísérik. Az első napon közel száz, latin egyházi énekekkel vonuló szerzetes, apáca és laikus tüntetett a melegkarnevál ellen. II. János Pál szerint a demonstráció „támadás a keresztény
értékek ellen a jubileumi kétezredik évben”, bár hozzátette, a homoszexualitás „olyan természetellenes elhajlás, amely kísértésben jelentkezik az ilyen emberek felé, éppen ezért együttérzéssel és részvéttel kell irántuk lennünk, kerülve bármilyen igazságtalan megkülönböztetést.”
Csaknem minden konzervatív politikus - így Lazio tartomány elnöke vagy a Forza Italia szenátorai - egyetértenek abban, hogy a rendezvény időzítése elhibázott, s nem szabadna a jubileum évében a vallási érzékenységet ilyen próbának alávetni. „Az igazi támadás a homofóbia és a melegellenes előítéletek, amiket a Vatikán gerjeszt” - vágott vissza az Arcigay nevű szervezet tiszteletbeli olasz elnöke. A baloldali politikusok is siettek kiállni a melegek mellett: „Tiszteletben tartjuk a pápa magas erkölcsiségét, de nem értjük meg a keserűségét, amivel az örömteli és békés felvonulás ellen kel, amelyet egyébként az Alkotmány által garantált szabadságjogok tesznek lehetővé a polgároknak” - így a kommunista Marco Rizzo. Az egyházfő a vitában belső ellenzékre is számíthat: az első nap színes felvonulását - a rendezvény „királynőjének”, Vladimir Luxuriának asszír és babilóni istenszobrokkal ékesített nyerges vontatóját követve - a homoszexuális keresztények társszervezetei zárták a technoritmusra hömpölygő tömegben. Az olasz közéletet megosztó véleménykülönbséget sokatmondóan szemlélteti, hogy a Corriere della Sera című napilap egyazon oldalon tudósít a melegkarneválról, és a napokban az oxfordi egyetemen tartott AIDS-konferenciáról.