Vissza a tartalomjegyzékhez


Börtönesküvők Latin-Amerikában

Általában a mennyasszony érkezik utolsóként a templomba, de szerdán 120 brazil ara és násznépe tűnt fel két órával az esküvő előtt - motozásra.

A mennyasszonyok hagyományos fehér ruhában és fátyolban lépték át Caranidu - a legnagyobb Latin - amerikai börtön főbejáratát, mely a rendőrség 1992-es öldökléséről hírhedt, melynek 111 elítélt vált áldozatává. A kapu túlsó oldalán a 7400 rab közül 120 vőlegény várta jegyesét, hivatalos személyekkel és pásztorokkal együtt. A jólöltözött fiatalemberek nyakkendőt és zakót viseltek és csak a bézs színű egyennadrágról lehetett felismerni, hogy ők a börtön fogvatartottjai. Vannak, akik a házasságot rabságnak gondolják, a túlzsúfolt fogház hivatalnokainak reménye szerint mégis ez fogja hozzásegíteni az elítélteket a mielőbbi szabaduláshoz. A szervezők egyike elmondta, hogy a most frigyre lépő párokon kívül még sokan vannak várakozó listán. A párok legtöbbje evangéliumi hívő, akik tizenkilenc gyülekezet kétszáz önkéntesének szolgálatára tértek meg.
Celia és Lenilson da Silva tíz évvel ezelőtt ismerték meg egymást, három gyermekük van. Miután a férfi öt évet ült, egy éve ismét a börtönben találta magát, fegyveres rablásért. „Természetesen csalódott voltam, mikor újra megtörtént” - nyilatkozta hófehérben az ifjú feleség - „de mit tehetek, szeretem őt. Még nem tudom, meddig lesz bent, talán évekig.” Lenilson a házasságot álomnak tartja, és alig várja a találkát, melyre a börtönben adnak lehetőséget, a cellatársak számától függően. Ez fél órától akár hét óráig is eltarthat.
Claudineia Santos, aki a börtönben ismerte meg társát, mikor bátyját látogatta, azon szerencsések egyike, akinek októberben már szabadul a férje.
Robson Emiliano irigykedve nézte a fényképezkedő párokat és az esküvői zenét szolgáltató Föld Sója nevű együttest. Az ő barátnője kijelentette, hogy csak szabadulása után hajlandó hozzámenni. (Reuters)