Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 26. szám, 2000. június 24

Belpolitika

Munkatársunktól
Kódolva

Soha nem tapasztalt hangnem lopózott be a fővárosi önkormányzatba, amióta a MIÉP is frakcióval rendelkezik - jelentette ki lapunknak Kollár György szabaddemokrata képviselő, akit pártja az eddig elhangzott és általuk antiszemitának, irredentának vagy útszélinek tartott MIÉP-es hozzászólások összegyűjtésével bízott meg. A politikus elmondta: nem kívánják jogi útra terelni a dolgot, céljuk az, hogy a MIÉP-et az önkormányzatba juttató választópolgárok szembesüljenek azzal, kikre is adták szavazatukat.


Szűcs Emese
Gyermekvállalás helyett bűntudat

A mai magyar családokban az apa szerepe erőteljesen háttérbe szorult, a szocializáció elnőiesedett, a gyermek elvetetésekor pedig nem is annyira az előzetes felvilágosítás, esetleg az anyagi feltételek hiánya, hanem sokkal inkább az anya személyiségének éretlensége - vagy magára hagyása - tekinthető az abortusz elsődleges okának. Mindehhez társul a posztabortusz szindrómának nevezett jelenség, amely az abortusz következményeként fellépő, hosszú távú pszichikai vagy fizikai problémák együttese, s amelynek eredője mindig a bűntudat. A védőnők pontos és korrekt felvilágosítással kívánnak segíteni, hogy a nők körültekintően tudjanak dönteni.


Munkatársainktól
Zavaros olaj

Olajügyben egyaránt a teljes nyilvánosság stratégiáját választotta a kormánypárti Fidesz-MPP, az MDF, valamint az ellenzéki MSZP és az SZDSZ. Pallag Lászlótól, az olajbizottság elnökétől ugyanis azt követelik, hozza nyilvánosságra az összes, az olajmaffiával állítólagosan összefonódott politikust leleplező bizonyítékát. Pallag ezt lapzártánkig nem tette meg. A Hetek úgy értesült, hogy a kisgazdapárt Pallag mellé rendelte egy vezető tisztségviselőjét, nehogy a politikus meggondolatlan és pontatlan nyilatkozatot tegyen, illetve nehogy bárki félrevezethesse. Ennek gyanúja ugyanis az eddig történtek alapján is felmerült.


Hazafi Zsolt
Törvény által homályosan

Alkotmánybírósághoz (AB) fordul a két legnagyobb ellenzéki párt az úgynevezett ügynöktörvény módosítása kapcsán. Nikolits István, volt titkosszolgálati miniszter, szocialista politikus és Hack Péter szabaddemokrata országgyűlési képviselő abban egyetért, hogy az átszabott törvény önkényesen állapította meg az átvilágítandók körét, de a helyzet valós megoldását másban látják.


Ignácz Valéria
Felhevülve a mélységbe

„Természetesen azért megyünk szabadságra, mert regenerálódni szeretnénk, de ez nem azt jelenti, hogy csak zabálni és inni kell, két hét alatt behozni az egész évi lemaradást” - állítja Dr. Klabuzai Zoltán, a siófoki kórház baleseti sebészetének főorvosa, aki három évtizedes pályafutása alapján úgy látja: az üdülőhelyi balesetek fő oka a nyaralók hirtelen megváltozó mentalitása, vagyis hogy vakációs időszakban sokan „elfelejtenek” gondolkodni.


Kormos Ferenc
Lángolnak az erdők

Az ágasegyházi tűzvészt követően, amelyről múlt héten lapunk is beszámolt, pénteken a leégett területtől két kilométerre ismét lángra kapott egy fenyves-borókás terület. Az oltást végző erők csütörtök délután alighogy levonultak a területről, újabb jelzést kaptak: lángol az erdő. A tűz keletkezésének oka egyelőre ismeretlen. Míg az előző tűz magántulajdonosok erdőit emésztette fel, addig a mostani már jócskán belekapott a Kiskunsági Nemzeti Park területébe is. Az ágasegyházi tűz oltása közben repülőgépről vették észre, hogy Kaskantyú és Bócsa között, mintegy 20 kilométerre az ágasegyházi tűztől, szintén ég az erdő. Szabó József ezredest, kecskeméti tűzoltóparancsnokot az elmúlt napok eseményei kapcsán kerestük meg.


Máté József
Nosztalgiára nem lehet a jövőt építeni

„Dolgozzon mindenki egy fél órát a harminchat fokos kukoricamezőn, mielőtt a köz nevében mikrofont ragad” - mondta Németh Miklós a debreceni Citrom Klub rendezvényén. Az Aranybika üvegtermében megrendezett, botrányosan rosszul hangosított „közéleti talk-show” mintegy kétszáz vendége a legnagyobb illemtudással ülte végig az alig hallható bő egyórás beszélgetést, amelyen az exminiszter gyermekkoráról éppúgy nyilatkozott, mint a közelmúlt londoni, európai uniós „tanoncéveiről”.


Életmód

Bohács Krisztina
A hosszú élet titka

„Gyakran elgondolkodom azon, hogy ha a fitneszőrültek a szabadidejüknek nem több mint tíz százalékát - mondjuk napi húsz percet - a házasságuk izmosítására fordítanák a testük helyett, háromszor akkora hasznot hajtanának az egészségüknek, mintha ugyanezt az időt a szobabiciklin pedálozva töltenék el.” (John Gottman)


Szűcs Emese
Pihenés falun

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint hazánkban évről évre egyre többen döntenek a belföldi nyaralás mellett. Ezt mutatja a belföldi turizmusból származó szállodai bevételeknek az előző évekhez viszonyított 18 százalékos növekedése is. A szakemberek szerint a hazai turizmus fejlődésében nagy szerepe van az üdülési csekkeknek. A SZOT-üdülők kora lejárt, és úgy tűnik, napjainkban egyre inkább a falusi turizmus lép a helyükbe.


Fókusz

Pátkai Mihály
A kígyófejűek rakománya

Ketten élték túl. Elmondásuk alapján a doveri tragédia lassan összeállt. Sötét volt, és nagyon meleg, a hűtőrendszer nem működött. A konténerbe zárt hatvan illegális kínai bevándorló teljes erővel kaparta és ütötte a vasajtókat, közben kiabáltak. De mire a vámhivatalnokok később, a rutinellenőrzés során kinyitották az ajtókat, ötvennyolcan már megfulladtak, csak az ajtókhoz legközelebb fekvő két férfi maradt életben. Az áldozatok a feltételezések szerint kínaiak voltak, akiket már négy hónapja hurcoltak ide-oda Európában.


Laudancsek Katalin
Házi rabszolgák és cselédek

Erővel hurcolják el őket, vagy szélhámosság áldozatai lesznek; a barmokhoz hasonló módon szállítják őket országról országra. Úgy dolgoznak, hogy sem életükre, sem biztonságukra nincsen garancia, a fizetésük pedig koszt és egy kis lyuk, ahol lehajthatják fejüket. Ha ellenkezni próbálnak, megcsonkíthatják, vagy akár meg is ölhetik őket. Ők a rabszolgák. Egyes felmérések szerint szerte a világon mintegy 27 millió ember él rabszolgasorban.


Izing Antal
Zöldelő határok

Embercsempészettel alaposan gyanúsítható magyarok a fényképeken, amiket mi azért nem nézhetünk meg, mert az akták titkosak, de ahogy elképzeljük, nagyjából olyan pózban állnak, mint a Közönséges bűnözők című film tékadobozán. Öten vannak egymás mellett, közülük négyen indifferens kifejezéssel tekintenek a győri határőrök szolgálati automatájába, míg közülük egy személy, egy másik csoportképen látható kakukktojással együtt hozzásegített két nyugatra vágyó román állampolgárt ahhoz, hogy az Orient Expressz padlásterében meghúzódva más minőségű „élettérben” lássák meg ugyanazt a Napot, amely Romániából is látszik. Az elmondás szerint a tanúként meghallgatott határsértő, arcát a laterna magica felé fordítva, a következő képen már egyenesen rámutat a magyarra, akinek arca - enyhén szólva is - halmozott szociokulturális hátrányokról árulkodik. Amikor a padlástérbe segítette a románokat, kénytelen volt csak és kizárólag azokra a bankjegyekre gondolni, amelyek nagy tételt nem igazából jelentenek, de azért az ország jelentős részének havi átlagbérnek, amiből élni kéne, éppen megfelelne. Szánom és hallom, bánja ő ezt már, mint a hetet ellő kutya a létfenntartási ösztön kényszerét.


Gazdaság

Munkatársunktól
Privilegizált cégek

Nem hullanak a fejek, pedig ezt ígérte a miniszterelnök, ha április elejétől nem kezdődik el az M3-as autópálya építése. Ugyan áprilisban nekiindultak a földmérők, de nem sok dolguk akadt, hiszen az útvonalat már korábban kijelölték, így a Borsod Invest Kft. és a Geodézia Eger Mérnöki Iroda mindössze a számokat ellenőrizte az Uniter 83 Kft. munkatársaival közösen. Az előrelépés azóta is annyi, hogy a Magyar Fejlesztési Bank kijelölt két magyar tulajdonú építőipari céget - a Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt.-t és a Vegyépszer Rt.-t -, amelyek megépíthetik az útszakaszt.


Munkatársunktól
Gázos helyzet a Molnál

A személyi változás nem módosítja a Mol regionális stratégiáját - mondta lapunknak Antalffy Krisztina, a cég kommunikációs igazgatója, kommentálva Csák Jánosnak, a Mol igazgatósága elnökének váratlan lemondását. Csák döntése összefüggésben van a kormánynak azzal a határozatával, hogy a gáz árát 12 százalékkal emeli. „Lemondásommal lehetővé kívánom tenni, hogy a vállalat vezetése az új helyzetben meghatározza a gázüzletág és a vállalat jövőjét” - áll az elnök lemondó közleményében.


Munkatársunktól
Jövedéki termék lesz a bor

Az Európai Unió által előírt jogharmonizáció következtében augusztustól jövedéki termék lesz a bor. Az új szabályok nemcsak a bortermelőkre, hanem a szőlőtermelőkre is vonatkoznak. A jövedéki adó mértéke literenként szőlőborra 5 forint, egyéb borra 20 forint, így tehát biztosra vehető, hogy áremelkedés lesz az ősszel. Nagykorú családtagonként azonban évi 250, háztartásonként legfeljebb ezer liter menynyiségig saját bor után nem kell adót fizetni.


Szűcs Emese
Nyári diákmunkacsúcs

A nyári vakáció kezdetével a diákmunka főszezonja is elkezdődött. A nyár első hónapjában általában több a jelentkező, mint a munka, de a tapasztalatok szerint ez július második hetétől megfordul, mivel a diákok többsége akkor már nem dolgozni vágyik, hanem inkább nyaralni.


Világbanki hitel a palesztin autonómia hatóságainak
Tovább a cikkhez >>>

APRÓPÉNZ
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Bánhidi Emese, Marosvásárhely
Elfunárosodik-e Erdély

Még nem tudni: a román futballválogatott továbbjutása vagy a korábbi magyar polgármester leváltása tüzelte fel jobban a nacionalista indulatokat Marosvásárhelyen, mindenesetre három nappal a helyhatósági választások második fordulója után éjszaka megrongálták a város egykori első emberének, a vár néhai építőjének, Borsos Tamásnak avatásra váró emlékművét. A következő hónapok fejleményei megadhatják a választ erre a kérdésre csakúgy, mint arra, hogy miként alakul a kívül-belül sokat támadott RMDSZ jövője.


Hit és értékek

Szabó Ibolya Anna
Nők a pünkösdi mozgalomban

Bár a korábbi évszázadok nem sok feladatot tartogattak a nők számára a keresztény egyházakban, a jelek szerint ez - legalábbis ami a pünkösdi-karizmatikus felekezeteket illeti - változóban van. A huszadik század elején Aimee Semple McPherson, majd Kathryn Kuhlman világszerte ismert előfutárai voltak a mai igehirdető aszszonyoknak: százezreket szólítottak meg eredményesen az evangélium jó hírével és az isteni gyógyulás üzenetével. Mindkettőjük szolgálatáról elmondható: nemcsak megtanították az embereket arra, hogy higgyenek a csodákban, hanem különleges egyéniségükkel igazi színfoltok voltak a pünkösdi egyházban. Évtizedekig azonban kevesen követték őket ezen az úton.


Grüll Tibor
Kenyeret és cirkuszt

A Péneiosz és Alpheiosz folyó völgyében, szelíd lankák között fekszik Olümpia. Zeusz szent körzete - merthogy városnak aligha nevezhető - 1170 éven keresztül adott otthont a négyévente megrendezett olimpiai játékoknak. A görög-római világ valamennyi sportolója igyekezett magának és szülővárosának dicsőséget szerezni az itteni vadolajfa-koszorú elnyerésével. A játékok idejére általános fegyverszünetet hirdettek ki, amelynek következtében az olimpia a béke jelképévé vált. Az olimpiai játékok szellemisége azonban a klasszikus görög világ hanyatlásával kezdett megváltozni: a stadionban lelkes amatőrök helyett kitenyésztett profi sportolók küzdöttek, az erkölcsi megbecsülés helyett egyre fontosabbá vált az anyagi haszon, s a játékokon való részvételből gátlástalan politikusok igyekeztek maguknak erkölcsi tőkét kovácsolni.


Interjú

Tihanyi Péter
A Viktor, a Józsi meg a Laci
Fodor Gábor képviselő az elmúlt évtized politikai, emberi tanulságairól, elvekről és barátságokról, illúziókról és megcsalattatásokról

Fodor Gábor képviselő 1998-tól parlamenti képviselő, frakcióvezető-helyettes és az Emberi Jogi Bizottság tagja.


Külpolitika

Csereklyei Márta
Az évezred kihívása

Amikor 1988-ban James Hansen, a NASA Goddard Űrkutató Központjának igazgatója az Egyesült Államok szenátusa előtt mondott beszédében először irányította a közvélemény figyelmét az általa használt fogalommal globális felmelegedésnek nevezett jelenség veszélyeire - azt állítva: „99 százalékig biztos vagyok” abban, hogy emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést -, legtöbb kollégája komolytalannak tartotta állítását. Az eltelt idő azonban Hansent látszik igazolni: az angol környezetvédelmi miniszter nemrégiben a huszonegyedik század legnagyobb kihívásának nevezte a problémát. A sarkvidéki jégtakaró olvadása és a felmelegedés nyomán kitáguló víztömegek együttes hatása az óceánparti vidékeket fenyegeti, míg a hőség és aszályok nyomán kiszáradt erdők hatalmas erdőtüzekkel fenyegetnek - áll egy nemrég megjelent amerikai tanulmányban.


Vajdasági tudósítónktól
A focisták népszerűbbek az ellenzéknél

Újabb politikai merénylet történt Jugoszláviában: otthonában rálőttek Vuk Draskovicsra, a Szerb Megújhodási Mozgalom (SzMM) elnökére. Az utóbbi időben népszerűségéből sokat veszített politikus könnyebb sérüléseket szenvedett. A közvélemény Miloseviccsel szembenálló része a szerintük kompromittálódott ellenzéki öregek helyett az Ellenállás Diákmozgalomban látja a változás lehetőségét.


Hetek-összeállítás
Central Park-i rémdráma

Fiatalokból álló banda mintegy ötven nőt zaklatott a múlt hét végén a New York-i Central Parkban - fényes nappal. A Puerto Rico-i Nemzeti Nap alkalmából rendezett esemény kapcsán a szakemberek a médiában mindinkább elburjánzó erőszakos, illetve szexuális tartalmú filmek és műsorok felelősségére hívják fel a figyelmet.


Vagyim Arisztov
Putyin és a Család

Szabadon engedték Vlagyimir Guszinszkijt, az NTV tévétársaság valamint a Moszkva visszhangja rádióadó és több újság tulajdonosát, akinek a múlt heti letartóztatását nemzetközi tiltakozás kísérte. A botrány azonban még mindig nem csendesedett el: a politikusok és az orosz média az egész elmúlt héten át letartóztatásának lehetséges okait és üzenetét taglalták.


Eperjesi Ildikó
Haider a zsebnapóleon francia elnökről

Meghiúsultak az Ausztria elleni szankciók felszámolására irányuló kísérletek a kétnapos uniós csúcstalálkozón, így egyelőre kétséges a bővítéshez nélkülözhetetlen intézményi reformok kimenetele. A portugáliai Santa Maria da Feirában megrendezett tanácskozáson kitűnt: az osztrákoknak megvannak az eszközeik arra, hogy megbénítsák az EU döntéshozatalát. Egyre többen - Olaszország, Finnország, Dánia és Írország - szeretnék befejezni a bojkottot, de egyelőre a saját határaikon belüli szélsőjobb előretörésétől tartó franciák és németek ragaszkodnak a korlátozások fenntartásához.


Hetek-összeállítás
Hajózható a Mars

Felszíni víz nyomaira bukkantak a Marson - jelentette egy internetes hírforrás a szenzációs hírt, amelyet a NASA kutatói hivatalosan csak június 29-i sajtótájékoztatójukon kívántak nyilvánosságra hozni. Azzal már régóta tisztában voltak a tudósok, hogy a Marson nagyon régen lehetett víz, de eddigi megfigyeléseik szerint a felszínen a vékony légkör miatt az nem maradhatott meg folyékony halmazállapotban, legfeljebb jég formájában a sarkokon, illetve a felszín alatt. A szkeptikusok emlékeztetnek viszont a néhány éve nagy feltűnést keltett bejelentésre egy mikrobákat tartalmazó állítólagos meteordarabról, amelyről kiderült: földi baktériumokat néztek „marslakóknak”.


Publicisztika

Szétzilált parlament

Az Országgyűlés a héten befejezte a tavaszi ülésszakot, a képviselők a háromhetenkénti ülésezések „fáradalmait” két és fél hónapos pihenővel készülnek kiheverni. Az ülésszak befejezésével lezárult az újjáéledő parlamentáris demokrácia történetének tízesztendős korszaka. Az évtized mérlege lehangoló, tíz év után a magyar Országgyűlésben egyetlen dolog emlékeztet a klasszikus parlamentarizmusra: az Országház épülete. Az alábbiakban az Orbán-kormány kétéves országgyűlési dominanciájának eredményeit a parlament klasszikus feladataiból kiindulva elemzem. A végkövetkeztetésem: az elmúlt két esztendőben az országgyűlés munkáját, sőt magát az intézményt is oly mértékben sikerült szétzilálni és lezülleszteni, hogy az feladatait csak jelképesen képes betölteni. Az ilyenkor szokásos statisztikai sikerjelentések mögött szinte alig van tartalom.


Kertész Ákos
Balról előz, benzin nélkül

A rossz, amiről nem lehet tudni, mire jó, a Haider-jelenség. (Nem maga Haider, ő megmérettetett, és könnyűnek találtatott). A jelenség, amit a politikus neve fémjelez: az újfasizmus századvégi fedőszerve, amely rendszeresen kierőszakolja magának a liberális-demokratikus Európában, szalonképtelensége ellenére, a legitimitást: a populizmus.


Gadó György
Mimózalelkű neonáci

Werner Pfeifenberger 58 éves osztrák politológust, aki a németországi Münsterben működött mint főiskolai docens, június 26-ára vádlottként idézte meg egy bécsi büntetőbíróság. Pfeifenberger nem jelent meg: május 13-án Salzburg közelében öngyilkos lett. Amint ügyvédje elmondta, védence mindenképp el akarta kerülni a bíróság előtti meghurcoltatást, mert nem bízott a bírák és az esküdtek tárgyilagosságában.


Sport

Baumgartner Nikolett
Ti vagytok a gyalázat

A sokat bírált Matthäus, aki már a múlt héten hazautazását fontolgatta, most már Erich Ribbeck néhai német szövetségi kapitány beleegyezése nélkül is Németországba repülhetett. A keddi Eb-mérkőzés következtében nem volt magányos az útja, a hűséges társak, Oliver Kahn kapus, Mehmet Scholl, Jens Jeremies, Dietmar Hamann, Thomas Hassler elkísérhették a válogatottból immár véglegesen távozó német futballistát, hiszen mindannyiuk számára véget ért a kontinensbajnokság. Az már a bajnokság kezdete előtt nyilvánvalóan látszott, hogy öregek a fiúk, de hogy ennyire…


Németh Szilárd
Jaj annak, aki elveszti a fejét

A csoportmérkőzések után már csak nyolc csapatkapitány reménykedhet abban, hogy magasba emelheti a győzelemért járó Henri De-launay-kupát. Az Európa-bajnokság negyeddöntője érdekes párosításokat hozott. Szombaton hatkor kezdődik a portugál-török összecsapás. A luzitánok mindenkit megvertek a Halálcsoportban. Sergio Conceicao a németek elleni 3-0-s mérkőzésen mesterhármast ért el, az Eb-k története során ilyet csak kevesen vittek véghez, például Van Basten vagy Platini.


Az EB állása
Tovább a cikkhez >>>

Eb-sípszó
Tovább a cikkhez >>>

Mondovics L. Gábor
Megkoronázták a Lakerst

Hat mérkőzés után befejeződött az NBA döntője. Az Indiana Pacersnek már az is csoda volt, hogy a döntőig eljutott. A csapat történetében ugyanis először történt meg, hogy a végső körbe kerültek. Ettől függetlenül nem örültek a hatodik mérkőzés végeredményének. Ezzel szemben Los Angelesben spontán utcai fesztivál lett a végeredmény, meg pár égő rendőrautó, betört kirakat és tizenkét sebesült. A rendbontás következményeként a vendégek két órát élvezték még a győztes csapat légkondicionált csarnokát.


Hortobágyi Péter
Barrichello türelmetlen

A kanadai futam teljes Ferrari sikert hozott. Az élről induló Schumacher - véget vetve a pole pozíció 12 futam óta tartó átkának - Barrichello és Fisichella előtt szerezte meg idei ötödik futamgyőzelmét. A fennmaradó három pontszerző helyen Häkkinen, Verstappen és Trulli osztozott.


Pál Imre
Nagy a Barcelona jövője

A világ legdrágább játékosa. E szavakkal köszöntötte a Nemzeti Sport (NS) az évtized magyar kézilabda átigazolását. Azt, hogy a Pick-Szeged 19 éves balátlövője Nagy László szép jövő előtt áll, már évekkel ezelőtt lehetett tudni, mikor barátjával Buday Dániellel együtt, 16 évesen felkerültek a szegedi együttes felnőtt csapatához. (Bár kevesen tudják róla, az elején kosárlabdázott is, de a sikerek a kézi felé billentették a mérleg nyelvét.)


Varga József
Adok-veszek, bajnok leszek

Elkezdődött az átigazolási időszak a magyar labdarúgó bajnokság „nyári” szezonja előtt. A két csoportban nyolc-nyolc gárda küzd a rájátszásba kerülésért, ahol is eldől a bajnoki cím sorsa. Az előző kiírás élbolyában végző alakulatok jelentős erősítésekbe kezdtek.


Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Kánai András
Teremtés, tudomány

E sorok írójának felejthetetlen élményei közé tartozik, amikor az általános iskola első osztályában a Himnusz elemzésére került sor. A határozott osztályfőnök ugyanis azt mondta: „A Himnusz így kezdődik: Isten, áldd meg a magyart - Isten pedig nem létezik.” Már ezért is érdekes a Henry M. Morris által szerkesztett, nemrég nálunk is megjelent könyv, a Kreacionizmus. A teremtéselméletet bemutató műnek ugyanis az a kiindulópontja, hogy Isten - az osztályfőnök állításával ellentétben - létezik. És nemcsak létezik, de ő a „felelős” a világmindenség és az élet létrehozásáért is.


Vadközelség

Hamisítatlan természeti környezetben, zöldellő hegyek között működik a Budakeszi Vadaspark. A szép kirándulóhelyeiről ismert környéken számos erdei játszótér is övezi a rezervátumot, a hely nem véletlenül vált az iskolai és óvodai csoportkirándulások kedvelt célpontjává.


Kiss Tünde
Harc a kullancsok ellen

A nyári jó idő sokunkat a szabadba, erdei sétákra csalogat. Számolnunk kell viszont kullancsok jelenlétével, különösen az erdők szélein, a tavak és folyók melletti ligetes részeken, a dús aljnövényzetű erdőkben, valamint a lombos és tűlevelű erdők közötti átmeneti részeken. Mivel a kullancsok főként a fél méter magasságig megnövő fűszálakon és bozóton telepszenek meg, a gyermekek veszélyeztetettebbek.


Színes

DUMA PLÁZA

Ha az úszás olyan jót tesz az alaknak, mi a helyzet a bálnákkal?     (graffiti)


Művészkutya kerestetik
Tovább a cikkhez >>>

Börtönesküvők Latin-Amerikában

Általában a mennyasszony érkezik utolsóként a templomba, de szerdán 120 brazil ara és násznépe tűnt fel két órával az esküvő előtt - motozásra.


Jaj, úgy élvezem én a strandot
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

100 év együtt

Nagy-Britannia legidősebb ikerpárja, Alice és Nellie Clarke nemrég ünnepelte 100. születésnapját. A két idős hölgy - akik egyébként egypetéjű ikrek - közel állnak ahhoz, hogy bekerüljenek a Guinness rekordok könyvébe. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban élő Dale és Glen Moyer a világ legidősebb ikertestvérpárja, akik 105. születésnapjuk ünneplésére készülnek. „Azonban a Clarke nővérek egyedülállóak. 700 millió esetből csak egyszer fordul elő, hogy az ikrek közül mindketten megérjék a 100. életévüket” - nyilatkozta Neil Hayes, a Guinness rekordok szóvivője.


Bosszú a mosógépen
Tovább a cikkhez >>>