Vissza a tartalomjegyzékhez


Vadközelség

Hamisítatlan természeti környezetben, zöldellő hegyek között működik a Budakeszi Vadaspark. A szép kirándulóhelyeiről ismert környéken számos erdei játszótér is övezi a rezervátumot, a hely nem véletlenül vált az iskolai és óvodai csoportkirándulások kedvelt célpontjává.


Embernéző muflon    Fotó: Vajda Bertalan

A park egy erdős hegygerincen terül el, ahol a nagyvadakat drótkerítés, a számos madárfélét pedig méretes röpde védi a látogatóktól. Látható itt többek közt gímszarvas, dámszarvas, muflon, őz, borz, görény, mosómedve, nyestkutya, vörös róka, szürke farkas, mókus, héja, egerészölyv, vörösvércse, erdei fülesbagoly, macskabagoly, gyöngybagoly, uhu, fehér gólya, vetési lúd, réce, gerle és fácán is. Az állatok érdeklődve figyelik a vendégeket: természetes közegben az erdei vadak többnyire elbújnak előlünk, itt viszont teljesen megszokott jelenség, hogy egy-egy barátkozó szarvas vagy őz kísér bennünket a drótkerítés másik oldalán - olykor némi harapnivaló reményében. A mókus a kezünkből eszik, s harcedzetten rágcsálja az imént kapott fél almát, miközben a gyerekek a dróthálón át a hátát bökdösik, simogatás gyanánt. A vadasparki kilátó tetejéről a környék gyönyörű panorámája tekinthető meg, s a száraz forróságban nem elhanyagolható tényező az sem, hogy a bejáratnál két ivókút várja az érkezőket. (Egyébként jégkrémeken és üdítőkön kívül más étkezési lehetőség nincs a helyszínen.)
A Budakeszi Vadaspark legkönnyebben a Moszkva tértől közelíthető meg a 22-es autóbusszal. A buszról leszállva körülbelül 15 perces séta után érjük el a vadrezervátumot, eltévedni nehéz, mert táblák jelzik az utat. A park naponta reggel 9-től sötétedésig tart nyitva, a pénztárat hétköznap 16, hétvégén és ünnepnap 18 órakor zárják. A belépő felnőtteknek 170, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 90 forintba kerül. Csoportkedvezmény van.
(Budakeszi Vadaspark-Budakeszi, Virágvölgy utca. Tel.: 06(23)451-783) (M.R.)