Vissza a tartalomjegyzékhez

Eperjesi Ildikó
Békét kínál a kiéhezett Észak-Korea

Történelmi csúcstalálkozóra érkezett a héten Kim De Dzsung dél-koreai elnök Észak-Koreába. A két Korea vezetői első ízben találkoztak egymással azóta, hogy 1948-ban különvált a két ország. Dél-Korea ígéretet tett arra, hogy minden segítséget megad a katasztrófa sújtotta északi országnak, ahol egyes becslések szerint kétmillióan váltak az éhínség áldozatává az elmúlt években.


A két Korea vezetői tárgyalóasztalhoz ültek Phenjanban. Áthidalható távolság     Fotó: Reuters

Kim Dzsong Il, Észak-Korea (KNDK) kemény vonalas kommunista vezetője a héten fogadta a dél-koreai vezetőt, aki nyilatkozatában elmondta: „Azért jöttem Phenjanba, hogy erőfeszítéseket tegyünk a béke, az együttműködés és az egyesülés érdekében”. A találkozó a jelek szerint áttörést hoz a két ország közötti viszonyban: mindkét vezető támogatja a párbeszéd folytatását egészen addig, amíg el nem jutnak a két Korea egyesítéséig. Ezt északon államszövetség, míg délen ennél lazább formában tartják elképzelhetőnek.
Az egyik legsürgetőbb feladat, hogy elősegítsék azoknak a családoknak az egyesítését, amelyeket a háború szakított szét. Az északiaknak nagy szükségük van a segítségre, hiszen Észak-Koreát 1995 óta többször sújtotta súlyos árvíz és aszály.
A Koreai-félsziget vasútvonalait és közúti hálózatát 1948-ban zárták le, amikor a két Korea önállóan alakított kormányt, és lezárta határait. Az 1950-53-as háború fegyverszünettel fejeződött ugyan be, de nemzetközi jogi szempontból még mindig hadban áll a két ország. A kettejük között húzódó határ a világon a legfelfegyverzettebb, több százezer katona néz farkasszemet ötven éve egymással, és 37 ezer amerikai katona is állomásozik Dél-Koreában. Kim De Dzsung már hangot is adott annak a véleményének, hogy az amerikai csapatoknak továbbra is kiegyensúlyozó szerepet szán a térségben érdekelt hatalmak között, még akkor is, ha a két ország egyesül.
Elemzők szerint az apja örökébe lépett Kim Dzsong Ilt elsősorban a mérhetetlen nyomor és az öt éve pusztító, a humanitárius szervezetek szerint eddig kétmillió halálos áldozatot követelő éhínség kényszerítette arra, hogy kilépjen elszigeteltségéből.
A nagyhatalmak - az USA és Oroszország - üdvözölték a találkozót, amely néhány héttel megelőzi Vlagyimir Putyin orosz elnök észak-koreai látogatását. Putyin célja is az, hogy elősegítse a két Korea megbékélését. Az Egyesült Államoktól azt várják most, hogy enyhít a KNDK-t sújtó szankciókon, miközben a térségben a legaktívabb diplomáciát folytató Kína elsősorban a saját ideológiát és piacgazdaságot ötvöző modelljét ajánlja követendő példának.