Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 25. szám, 2000. június 17

Belpolitika

Változtató kormánytervek

A kormány benyújtotta az Országgyűléshez őszi törvényalkotási programját, amelyben 41 elfogadandó és 15 tárgyalandó indítvány szerepel. Az elfogadandó indítványok között 21 új törvényjavaslatot kíván a Ház elé terjeszteni a kabinet, a tárgyalandók között pedig 8-at.


MTI
Életveszélyes fenyegetés

Simó József, a Várhegyi Attila politikai államtitkár és kilenc társa ellen folyó büntetőper másodrendű vádlottja csütörtökön a Budakörnyéki Bíróságon bejelentette, hogy életveszélyesen megfenyegették. Simó József, aki beismerő vallomásával egyúttal a vád tanúja is, elmondta: ismeretlenek mobil-, illetve vezetékes telefonon is életveszélyesen megfenyegették őt és családját, továbbá több százezer forintos kárt okoztak két személygépkocsijában. A másodrendű vádlott közölte, hogy személyi védelmet kért az ügyészségtől és hozzájárult ahhoz is, hogy lehallgassák telefonját.


Munkatársainktól
Olajtörténetek a parlamentben

Bármikor előállhat egy személy azzal az állítással, hogy az FKgP is részesült támogatásban a 1998-as kampánya során az úgynevezett olajmaffiától, sőt még ennél elképesztőbb történeteket is kitalálhat. Mit szólnának ehhez a kisgazdák? Egy ilyen eset mutatná meg, hogy az olajbizottság miként is működik - érvelnek lapunknak a politikusok, akik szerint több mint dilettantizmus, hogy ellenőrizetlen, zavaros és ellentmondásos információkat tárt a nyilvánosság elé Pallag László kisgazda képviselő, a bizottság elnöke.


Somorjai László
Módosított ügynöktörvény

Az Országgyűlés június 13-i zárószavazásán elfogadták az ügynöktörvény Mátrai Márta és Csúcs László nevével fémjelzett kormánypárti módosítását, amely az átvilágítás határidejét 2004. június végéig hoszszabbítja meg, az érintettek személyi körét pedig az ügyészekre, bírákra és a sajtó vezetőire terjeszti ki. A jelzett időpontig várhatóan mintegy 18 ezer személy politikai múltjának ellenőrzésére kerülhet sor. Azok a csoportok pedig (ügyvédek, közjegyzők, egyházi személyek és újságírók), akik nem tartoznak a „kötelező” kategóriába, önkéntes alapon kérhetik átvilágításukat egy külön, erre a célra felállított bizottságtól.


Hetek-hírösszefoglaló
Pepó vette kalapját

„Pepó Pál eddigi tevékenységét megköszöntem, lemondását el kellett fogadnom” - nyilatkozta Torgyán József, az FKgP elnöke csütörtökön a környezetvédelmi miniszter távozására reagálva. A pártelnök Pepó Pál személyes ügyének nevezte a döntést, amelynek hátterében szerinte az „állandó politikai hajsza” állt. A hivatalos bejelentésig nem kívánja nyilvánosságra hozni, kit jelölnek a tárca élére. Torgyán megerősítette ugyanakkor: konzultált Ligetvári Ferenccel, a szarvasi mezőgazdasági főiskola főigazgatójával és Skultéty Sándorral, a környezetvédelmi tárca közigazgatási államtitkárával.


Tudósítóinktól
Tűzvészek országszerte

Vasárnap délidőben, egy óra után pár perccel érkezett a riasztás a kecskeméti tűzoltóságra, hogy a várostól húsz kilométerre fekvő Ágasegyháza határában erdőtűz van. Az egyes fokozatú riasztást aztán néhány perccel később a 3-as, majd a legmagasabb készültséget igénylő 5-ös követte. A kecskeméti tűzoltók mellett Cegléd, Kiskőrös és több környező település lánglovagjai, katonái, polgári védelmi szakemberei is megmozdultak. A tűzoltókat maga a gondatlan károkozó értesítette.


Ignácz Valéria
Chipet akasztanának a kutyák nyakába

Őrjöngött, és kisiskolás gyermekekre támadt minap egy Veszprém megyei településen egy kutya. Az utóbbi hónapokban ez már a sokadik kutyatámadás, miközben hivatalosan mindössze négy veszélyes ebet tartanak nyilván Magyarországon. A jövőben szigorúbb feltételekhez kötnék az ebtartást, s minden kutyába „azonosító” chipet terveznek ültetni a gazdák pénzén. A szakértők csak találgatják, hogy miért „bolondultak” meg mostanában a kutyák.


Fókusz

Scharrer János
Kegyetlen harc a bűnözőkkel

Lapunk a Novosztyi hírügynökség segítségével interjút kért az új orosz miniszterelnöktől. Mihail Kaszjanov optimista: szerinte a pénzügyi botrányok, a szervezett bűnözés, vagy a katasztrofálisan rossz demográfiai helyzet ellenére az új orosz vezetésnek sikerül megtalálni a kibontakozást. Kormánya ennek érdekében jelentősen csökkenteni kívánja az adókat, ugyanakkor Kaszjanov elmondta: nagyobb állami szerepvállalásra törekednek például az energiaszektorban, hogy a magánvállalkozók körében előforduló „hanyagságot” elkerüljék, ám mindezt nem államosítással, hanem a gazdaság élénkítésével kívánják megtenni.


Vagyim Arisztov
Rettegő elit

Az ellenzékinek tartott sajtó megfélemlítése lehetett az egyik célja annak, hogy a héten Oroszországban letartóztatták és bebörtönözték Vlagyimir Guszinszkijt, az ország egyik legjelentősebb üzletemberét.


Izing Antal Hazafi Zsolt
Füredi perpatvar

Balatonfüred közvéleményét - függetlenül attól, hogy a helyi hivatalos körökben már lefutott ügynek tekintik, még mindig - erősen foglalkoztatja a Tagore sétány elején található bazársor hűlt helyének és az egyetlen közülük el nem bontott, 1958-ban épült üzlethelyiségnek a sorsa. Az önmagán túlmutató történetben első látásra „a modernizáció hívei állnak szemben a maradi szellemmel”. Riportunk végén, hazafelé mindannyian nagyon szerettük volna, hogy a történet ennyire egyszerű legyen.


Gazdaság

Papp Levente
Meg kell menteni Afrikát

Bár a „Készen áll-e Afrika a XXI. századra?” címmel megjelent tanulmányában a Világbank sokkoló tényeket közölt a földgolyó legszegényebb földrészéről, mégis optimista a fekete kontinens jövőjét illetően. A Világbank a súlyos problémákkal küzdő Afrika kitörési lehetőségeit is feltárja.


Márer György, New York
Egyben maradhat-e a Microsoft

Megszületett az ítélet a Microsoft ellen, amely ugyan várható volt, mégis okozott némi meglepetést. Az óriáscég természetesen megfellebbezte a bíró ítéletét, és igyekezik majd megcáfolni ítéletének minden egyes pontját. A cégnek igen kedvezőek a kilátásai arra, hogy a fellebbviteli bíróság helyt adjon a keresetnek.


Györök Orsolya
Testvéri tárgyalások

A nem túl dicső múlttal rendelkező Észak-Koreában valami megmozdult. Kim De Dzsung dél-koreai elnök 1998-ban elkezdett közeledése után a héten - mintegy 50 év után - elindult a párbeszéd a kettészakadt ország két fele között. A kommunista modellre berendezkedett Észak-Korea igencsak megsínylette a politikai, gazdasági, kulturális elszigeteltséget: gazdasága romokban, az emberek éheznek. A „kommunikációs blokád” eheti megtörése azonban lehetővé teszi a kitörést.


Acsai Anikó
Kora nyári uborkaszezon
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Nyilvános benzináremelés

A magas benzinárak kapcsán egy új fogalmat vezet be a köztudatba a kormány: az ármegfigyelési monitoringot. A legnagyobb magyarországi üzemanyag-kereskedő, a Mol Rt. szempontjából jó időpontban történik mindez, hiszen a májusban kissé lejtmenetre kapcsolt világpiaci kőolajár június második dekádjában ismét felfele kezdett kúszni. A hét derekára csúcs közeli 32 dollárt ért egy hordó olaj, és az olajtermelő országok mindeddig nem mutatnak hajlandóságot a termelés növelésére.


Munkatársunktól
Kilátásban a gabonabomba
Tovább a cikkhez >>>

Sóhajda Borbála
Még egyszer a kötelező tőkeemelésről

Nem késtek el a kötelező tőkeemeléssel azok a cégek, amelyek június 16-ig nem tettek eleget a törvényi kötelezettségüknek. A cégbíróságok álláspontja szerint ugyanis a jogi személyiségű cégeknek még 60 nap (bizonyos esetben még hosszabb idő) áll erre rendelkezésükre. Cikkünkben néhány praktikus tanáccsal kívánjuk megkönnyíteni a tőkeemelés procedúráját.


Elektronikus aláírás
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Morvay Péter
Nemzeti szív és a nemzetek feletti Európa

Az egyik legnépszerűbb norvég Eb-induló szövege szerint: „Legjobb férfiaink ismét harcra készek. A vikingek győztes hadjáratra indulnak Európa ellen.” Nemzeti színek kavalkádja kerítésen, autókon, a szurkolók kifestett arcán és egyenmezén - a világszerte közel 7 milliárd néző által nyomon követett futball Eb-t figyelve úgy tűnhet, hogy az egyesülés felé robogó Európában elszabadult a foci-nacionalizmus. Mindez ráadásul az EU szívében, Belgiumban és Hollandiában.


Ónody György
Szíria helyét keresi a Közel-Keleten

Kudarcok és sikerek sorozata volt Háfez el-Asszad élete. Óriási hátrányt jelentett a szunnita többségű országban, hogy Asszad családja az iszlám alavita ágazatához tartozott. Számukra egyetlen érvényesülési lehetőség nyílt, mégpedig az, ha elmennek katonának. Háfez el-Asszad, aki egyszerű földműves családból származott, ebből a hátrányból előnyt tudott kovácsolni. Igaz, hogy a szunnita családok tagjaiból lettek a magas rangú minisztériumi tisztviselők, ezek gazdagodtak meg a damaszkuszi bazár kereskedőiként is, viszont az a nacionalista áramlat, amely a második világháború után megérintette az arab világot, éppen a fiatal katonatisztek körében kezdett terjedni s nőtt erős, a hatalmat ostromló politikai erővé.


Földvári Katalin
Diktatúrák, dalok, demokráciák beszélgetés Bródy Jánossal
Tovább a cikkhez >>>

Hit és értékek

Hechs László, Jeruzsálem
Imádkozó nők a Siratófalnál

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság május 22-én meghozott precedens értékű döntése feljogosítja az izraeli nőket, hogy a Siratófalnál imalepelben, imaszíjakkal imádkozzanak, és a Tórából olvassanak. A határozat szerint az érintetteknek hat hónapig tartózkodniuk kell az imaszíjak viselésétől és a Tóra nyilvános felolvasásától annak érdekében, hogy a kormánynak legyen ideje felkészülni az új szituációra, és megoldani a különböző nézeteket valló zsidók együtt imádkozását a Falnál.


Szabó Ibolya Anna
Felülkerekedtek a fundamentalisták

A nők nem láthatnak el pásztori feladatokat a gyülekezetekben - szavazta meg egyhangúlag az a 16 ezer küldött, akik az elmúlt héten részt vettek a legnagyobb létszámú és legbefolyásosabb amerikai protestáns felekezet, a Déli Baptista Egyház Orlandóban rendezett konferenciáján. A felekezet képviselői elítélték a posztmodern kultúra „erkölcsi romlását”, és megszigorították a tagegyházak feletti kontrollt, élesen szembehelyezkedve a mérsékeltebb álláspontot képviselő, függetlenebb szellemű kisebbséggel. A konferencia résztvevői emellett újra kifejezték elutasításukat a homoszexualitás, a rasszizmus, a pornográfia, az abortusz és az eutanáziával szemben.


Grüll Tibor
Európa két pillére

Az épülő „Európa kultúrház” két legfontosabb tartópillére a klasszikus antikvitás és a kereszténység. A nyugati humanizmus alapértékeit a görög filozófia, irodalom, művészetek és a római jog jelentik, melyek legfőbb letéteményese és áthagyományozója az elmúlt kétezer évben a kereszténység volt - érvelnek egyes történészek. A II. világháború kataklizmája után azonban Európában is megnőtt azoknak a kétkedőknek száma, akik nem feltétlenül fogadják el a rómaiság = humanizmus, katolicizmus = kereszténység egyenlőségeken alapuló érvelést.


Interjú

Tihanyi Péter
Freund Tamás agykutató professzor

Freund Tamás neurobiológus Zircen született 1959-ben. Őt és fiatal kutatócsoportját az agykéreg, az agykéreggel szorosan összefüggő funkciók, a memória, a tanulás, a tudatos érzékelés kérdésköre izgatja leginkább. A világon ők határolták be először pontosan azokat az idegsejttípusokat, amelyeket a marihuána és a hasis hatóanyaga közvetlenül befolyásol. „Valójában az érdekel bennünket, milyen körülmények között termelődnek az agyban - merthogy termelődnek - a marihuánaszerű belső anyagok, és mi az igazi funkciójuk.” 1997-ben Akadémiai Díjat kap, eredményeit világszerte elismerik. Számos nemzetközi díja közül legjelentősebb az 1998-ban - 39 éves korában - kapott amerikai életműdíj. Az idén pedig elsőként kapta meg a Somody Imre által alapított, tizenötmillió forintos Bolyai-díjat.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
A Szürke Farkas megőrizte titkát

Török katonai repülőgépre ültették fel Olaszországban Mehmet Ali Agcát, II. János Pál pápa merénylőjét kedd éjszaka. A most 43 éves török férfi pápai közbenjárásra kegyelmet kapott ugyan az olasz elnöktől, hazájában viszont még tíz év fogság vár rá egy Törökországban elkövetett gyilkosság miatt. A katolikus egyházfő többször is hangot adott annak, hogy megbocsátott az 1981-ben életére törő Agcának.


Hetek-összeállítás
Argentin bocsánatkérés a gyilkosok bújtatásáért

A héten az argentin kormány elnöke nyilvánosan kért bocsánatot amiatt, hogy Argentína a második világháború után számos náci bűnösnek - többek közt Adolf Eichmannak és Josef Mengelének - biztosított menedéket.


Hetek-összeállítás
Bizonytalan a szír trónörökös helyzete

Az elmúlt évben két arab országban is - Jordániában és Marokkóban - a vártnál sokkal simább hatalom- és generációváltás zajlott le. Szíriában egyelőre más a helyzet: egy héttel Asszad elnök halála után még mindig bizonytalan az utód, Basar Asszad helyzete. Bár a hadsereg és a kormányzó arab szocialista párt Basar mellé állt, a hatalomra új jelentkező is akadt: a néhai elnök öccse, a száműzetésben élő Rifat Asszad. Rifat magát véli az egyetlen legitim utódnak, és kijelentése szerint kész demokratikus választásokon szembeszállni Basarral. A készenlétbe helyezett szíriai biztonsági erők minden felhatalmazást megkaptak, hogy megakadályozzák Rifat hazatérését.


Eperjesi Ildikó
Békét kínál a kiéhezett Észak-Korea

Történelmi csúcstalálkozóra érkezett a héten Kim De Dzsung dél-koreai elnök Észak-Koreába. A két Korea vezetői első ízben találkoztak egymással azóta, hogy 1948-ban különvált a két ország. Dél-Korea ígéretet tett arra, hogy minden segítséget megad a katasztrófa sújtotta északi országnak, ahol egyes becslések szerint kétmillióan váltak az éhínség áldozatává az elmúlt években.


Mondovics L. Gábor
Jugoszlávia egysége megmarad

A most lezajlott montenegrói helyhatósági választások tétje nem pusztán a mandátumok megszerzésében állt. A kisebbik jugoszláv tagköztársaság szavazói közül minden harmadikat érintett a választás, ezért az eredmény túlnőtt a két város ellenőrzésének kérdésén, valójában a Belgrád-párti és a nagyobb önállóságot szorgalmazó csoportok erőpróbája volt. A több induló ellenére két párt ütközött meg, a Milo Djukanovics nyugatbarát montenegrói elnök vezette „Éljünk jobban” koalíció és a Momir Bulatovics jugoszláv kormányfő (volt montenegrói elnök) nevével fémjelzett „Jugoszláviáért” szövetség.


Publicisztika

Magyary Ferenc
Winston Churchill: megállította a náci birodalmat

„Nem ígérhetek mást, csak vért, erőfeszítést, verítéket és könnyeket” - a világtörténelem legfurcsább miniszterelnöki programbeszéde hangzott el hatvan éve, 1940. május 13-án az angol képviselőházban. A beszéd riasztó szavai mégsem félelmet keltettek Angliában, hanem reménységet; a történelme során talán legveszélyeztetettebb helyzetbe kerülő Nagy-Britanniában ezek a szavak a kijózanodást és a háborúban végső győzelemig vezető erőfeszítésekre való felhívást jelentették. Az angol nép számára világossá vált, hogy meg kell védeniük otthonaikat, szabadságukat, az emberi élet méltóságát és szabadságát a világtörténelem legpusztítóbb hatalmával, a náci Németországgal szemben.


Sport

Varga József
Az ördögök megszállták a Dallast

Hat mérkőzés kellett ahhoz, hogy kiderüljön a profi jégkorongozás csúcsát jelentő Stanley-kupa idei győztesének neve. A tavalyi címvédő, remek erőket soraiban tudó Dallas Stars ismétlésre készült, és esélyese volt a bajnoki finálénak. A keleti bajnok New Jersey 1995-ben már megtapasztalta a kupagyőzelem örömét, és az utóbbi évek sikertelenségét feledve trónfosztásra készült a gárda.


Pál Imre
Intelligens játékosokra van szükség
Interjú Skaliczki Lászlóval, a Dunaferr kézilabdacsapatának edzőjével

Skaliczki László az egyik legsikeresebb magyar edző. Négy évvel ezelőtt - megtörve Veszprém egyeduralmát - bajnokságot nyert Szeged férfi kéziseivel. A csongrádi megyeszékhely csapatával a Bajnokok Ligájában sem vallott szégyent, mégsem maradhatott sokáig a Tisza-parti alakulatnál. De az idő őt igazolta. A tavalyi bajnokságot az a Dunaferr csapata nyerte, aki bejutott a Kupagyőztesek Európa-kupájának a döntőjébe. Nemrég Szegeden járt, mert a magyar férfi kézilabda válogatott Norvégiával játszott világbajnoki selejtezőn ki-ki mérkőzést. Lapunk munkatársa itt beszélgetett vele.


Hortobágyi Péter
Gugászi teljesítmény

A hazai közönség nagy örömére női egyesben a francia Mary Pierce diadalmaskodott, miután közel két óra alatt könnyedén győzte le a spanyol Conchita Martinezt. Pierce a női párosban Hingis oldalán is győzedelmeskedett, feltéve a koronát kéthetes teljesítményére. A férfiak emlékezetes mérkőzésén a brazil Gustavo Kuerten győzött a svéd Magnus Norman ellen, így 1997 után másodszor nyerte meg a „salakpályás világbajnokságot”. Férfi párosban a Woodforde-Woodbridge duó első sikerét érte el Párizsban.


Baumgartner Nikolett
Bomlanak a németek

Óriási izgalommal nézhetünk a szombati Németország-Anglia mérkőzés elébe, nemcsak azért, mert két nagy múltú, hatalmas népszerűségű válogatott csap össze, hanem azért is, mert a vesztes akár le is mondhat a továbbjutás lehetőségéről.


Németh Szilárd
Vita a játékvezetőkről

A labdarúgó Európa-bajnokság játékvezetői az elmúlt hét óta támadások kereszttüzében állnak. A törökök a skót Hugh Dallas, a csehek az olasz Pierluigi Collina, a románok a dán Kim Milton-Nielsen, míg a spanyolok az egyiptomi el-Gandur tevékenységét kérdőjelezik meg.


Mondovics L. Gábor
A hét mérkőzése: Jugoszlávia-Szlovénia

A mérkőzés izgalmas volt. A mindenki által jobbnak tartott jugoszláv csapat az elején szinte érthetetlenül nem találta a helyét a pályán. Ennek megfelelően a szlovének fegyelmezett munkával három gólt rúgtak a volt szövetségesnek. Ez a tény láthatóan doppingolta a szlovén labdarúgókat, akik az első gól után majdnem elrepültek. Éltek azzal a hatalommal, hogy ők kerültek fölénybe.


Narancsszínű halottak
Tovább a cikkhez >>>

Az EB állása
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

A férfiak és a müzlik

Nagyvárosi, magasan képzett nők az első számú fogyasztói a müzliknek és gabonapelyheknek - derül ki a GfK Piackutató Intézetnek abból az idei felméréséből, amelynek során a 15 éven felüli hazai népesség táplálkozási szokásait vizsgálták. A megkérdezettek ötöde kedveli ezeket a cereáliákat, a nők aránya e tekintetben a férfiak kétszerese, és összességében a diplomások között dupla annyi a müzliszeretők aránya, mint az általános iskolai végzettségűek körében. Befolyásolja a viszonyulást még a jövedelem nagysága és a lakóhely is: az átlagosnál magasabb jövedelműek és a városiak, különösen a budapestiek az elsőrendű fogyasztói ezeknek a termékeknek.


Hajóra szállunk, úgy megyünk
Tovább a cikkhez >>>

Zöldkapu
Tovább a cikkhez >>>

Magyar Színházak Fesztiválja

Harmincnyolc hazai és határokon túli magyar nyelvű társulat harmincnyolc előadással mutatkozik be csütörtöktől kezdve június 30-áig, tizenhat napon át a Miskolci Nemzeti Színházban, a Magyar Színházak Fesztiválja 2000 címet viselő rendezvénysorozaton - mondta el Barázda Eszter, a rendező színház szóvivője.


Színes

Egyszer fent de mikor lent
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Zenéről írni olyan, mint táncolni az építészetről.     (graffiti)


INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

Szarvas a habfürdőben
Tovább a cikkhez >>>

A briteknek elegük van a monarchiából

Minden idők legalacsonyabb támogatottságát élvezi a királyi család Nagy-Britanniában.


Pionírromantika
Tovább a cikkhez >>>

Csalánevő verseny
Tovább a cikkhez >>>