Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Multikulturális díjözön Cannes-ban

Lars von Trier dán rendező alkotása, a Dancer in the dark (Táncos a sötétben) nyerte el az 53. Cannes-i Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Aranypálmát. Akárcsak tavaly, Cannes ezúttal is előnyben részesítette a művészfilmeket - az egyediséget - a közönségfilmekkel szemben. Amerikai alkotás idén is alig szerepelt a jutalmazottak között, és a francia filmek is háttérben maradtak. A fesztiválzsűri mostani elnöke Luc Besson francia filmrendező volt.

A filmek idei vásárán minden eddiginél nagyobb volt a kínálat, melynek színvonalát illetően erősen megoszlottak a vélemények. A nagy meglepetést kiváltó tavalyi díjkiosztás után - melyet az amatőr filmesek fesztiváljaként is emlegettek - az idei nem okozott különösebb megrázkódtatást: a nagypénzes amerikai szuperprodukciókkal szemben a cannes-i zsűri most is az európai és ázsiai művészfilmekre szavazott. (Más kérdés, hogy az effajta rétegfilmek eladhatóságában a mozgókép-forgalmazók ugyancsak kételkednek.)
Az idei versenyfilmek közül a dán alkotás az egyetlen, amely két kitüntetésben is részesült: a női alakításért járó díjat a filmben játszó izlandi énekes, Björk kapta. Ő alakítja von Trier hatvanas években játszódó, tragikus hangvételű filmjének (Dancer in the dark) a főszerepét, az Egyesült Államokba disszidáló cseh munkáslányt.
Egy kis ízelítő a többi díjazott közül: A nagydíjat kínai film, a Csiang Ven rendezte Gizi Lai Le (angol címén Devils on the doorstep) nyerte. A három és fél órás fekete-fehér filmet francia sajtóbeszámolók szerint a pekingi hatóságok nem akarták a fesztiválra engedni.
A férfi alakítás díjával Tony Leung Chi Wait tüntették ki a hongkongi Wong Kar-Wai In the mood for love című filmjében nyújtott teljesítményéért.
A rendezés díját tajvani filmes, Edward Yang érdemelte ki Yi Yi című filmjével.
Az Aranykamerát megosztva juttatta a zsűri két iráni film alkotóinak. Bahman Gobadi a Zamani baraje maszti aszbha (A lovak részegségének ideje) és Haszan Jektapana a Dzsóme című filmért nyerte el.
Ugyancsak megosztva adták ki a zsűri díját: a szintén iráni (20 éves) Szamira Mahmalbaf Fekete Tábla és a svéd Roy Andersson Dalok a második emeletről című filmje kapta ezt az elismerést.
A forgatókönyvdíj az amerikai Nurse Betty (Neil LaBute filmje) szerzőinek, John C. Richardsnak és James Flambergnek jutott.
A rövidfilmért járó Aranypálmát Fülöp-szigeteki alkotás, az Anino (Raymond Red filmje) nyerte.
A szakmai közönség az egyik nagy vesztesnek Ken Loach Bread and Roses című filmjét tartja.