Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IV. évfolyam, 22. szám, 2000. május 27

Belpolitika

Kalmár Mónika
A keszthelyi ingatlanháború folytatódik

Gyuga Pál, Zala megye 3. számú választókörzetének képviselője a Fidesz-frakció szerdai etikai bizottsági ülése előtt bejelentette: kilép a kormánypárti képviselőcsoportból, politikusi pályafutását független képviselőként folytatja.


Szlazsánszky Ferenc
A miniszter félrelépett

A Fideszben és a kormányban is vannak olyan személyek, akik már korábban tudtak arról, hogy Deutsch Tamás ifjúsági és sportügyekért felelős miniszternek házasságon kívüli gyermeke született titkárnőjétől. A közvélemény csütörtökön a Blikk című bulvárlapból értesülhetett az eseményről, két héttel az után, hogy Deutsch Zalán meglátta a napvilágot. A Heteknek nyilatkozó kormánypárti és ellenzéki politikusok egyaránt leszögezték: magánügynek tekintik a kérdést.


Több szerkesztőségben a sajtóvesztegetési terv

Több laphoz és legalább egy kereskedelmi televízióhoz is elküldték azt a Dobos Ferencnek, az FKgP Borsod megyei szervezete megbízott társelnökének tulajdonított tanulmányt, amely a média pénzzel való korrumpálását javasolja Torgyán József pártelnöknek. Több országos orgánumnál már kezdettől kétségesnek tartották a „csomag” hitelességét, ezért nem is közölték azt - értesült a Hetek megbízható forrásokból. Lányi Zsolt, az FKgP alelnöke politikai gengszterizmusnak tartja a történteket.


Somorjai László
Elkészült a népszámlálás végleges listája

Összeállt az a végleges lista, amely alapján a jövő év februárjában anonim, azaz név nélküli népszámlálást tartanak. A kérdőív a személyekre vonatkozóan 25, a lakásokkal kapcsolatban 15 kérdést tartalmaz. A lista összeállítása során figyelembe vették a módosító kéréseket - tájékoztatta Czibulka Zoltán, a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási főosztályának vezetője a Heteket.


Szlazsánszky Ferenc
Úgy néztünk ki, mint két Muppet show-figura

Most lehet igazán hálás az uborkaszezon rémétől fenyegetett újságíró Ambrus Attilának. Elég ugyanis beülni a harmincszoros bankrabló perének valamelyik tárgyalási napjára, s a harmincsoros tudósítás alapanyaga percek alatt rendelkezésére áll. Azok számára pedig, akiket az erdélyi születésű Ambrussal kapcsolatban a „hát magyar földön már egy valamire való bankrabló sem terem?” gondolata kínoz, szintén jó hírünk van: a másodrendű vádlott és tettestárs Orbán Gábor tőről metszett magyar, és sem vagányságban, sem jó modor tekintetében nem marad el a Viszkis mögött. Sőt. Választékos beszéde és hangulatos előadásmódja akár egy talk-show házigazda szerepére is alkalmassá tenné. Kérdés, van-e affinitása a műfajhoz. Amennyiben igen, csupán egy bizonytalansági tényezővel kell számolnia: nem telítődik-e a pálya tehetséges fiatalokkal, míg ő sokéves börtönbüntetését tölti majd.


Fókusz

Sebestyén István
Különös kegyetlenséggel

Legalább 22 gyilkosság írható fiatal-, vagy gyermekkorú elkövetők számlájára az elmúlt tíz év eseteit tekintve. Bár 1999-ben csökkent a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma, a valóság mégis elszomorító, hiszen az elkövetők egyre agresszívabbak, kegyetlenebbek. A statisztikát az apa- és anyagyilkos, hidegvérű rabló, vagy éppen sátánista gyerekek teszik gyászosan változatossá. Szintúgy, mint a múlt szombaton holtan talált 11 éves lány esete, akit saját, 12, illetve 14 éves iskolatársai gyilkoltak meg. Egy lapunknak nyilatkozó szakember szerint a fiatal generáció körében növekvő agresszivitás alapvetően a család intézményének válságával magyarázható.


Hazafi Zsolt
Az ártatlanság vélelme

Összeférhetetlenség, sikkasztás, alapvető törvényi és etikai szabályok áthágása - címszavak a Körmendy-Ékes Juditot, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) fideszes elnök asszonyát érintő, szocialista képviselők által elmondott felszólalásokból. Fideszes politikusok felháborítónak tartják az ellenzéki megnyilvánulásokat, és azt mondják: a szocialisták az ártatlanság vélelmét semmibe véve rágalmaznak.


Hechs László, Jeruzsálem
A visszavonulás ára

„Izrael háborús cselekedetnek minősíti majd, ha libanoni területről lövések érik a zsidó államot, s egy ilyen lépésre megfelelő választ adna” - jelentette be Ehud Barak izraeli miniszterelnök, miután az izraeli hadsereg keddről szerdára virradó éjszaka teljesen kiürítette a dél-libanoni biztonsági övezetet.


Mondovics L. Gábor
Kampányterror

Tiltakozási hullám indult Belgrádban, miután a kormány támadást indított a független jugoszláv média ellen. Milosevicsék legutóbbi lépéseiket a Jugoszláviában év eleje óta tartó gyilkosságsorozat legújabb áldozatának halála után kezdeményezték. A kulcsemberek ellen elkövetett merényletek Pavle Bulatovics belügyminiszter meggyilkolásával kezdődtek, majd Zeljko Raznatovics - ismertebb nevén Arkan kapitány - lemészárlása következett (Hetek 2000. január 22., ). Zika Petrovicsot, a jugoszláv légitársaság (JAT) elnökét belgrádi otthona előtt lőtték le ismeretlen tettesek. Az ő meggyilkolása azonban egyelőre érthetetlen, hiszen soha nem foglalkozott politikával, s a közéletben sem vállalt aktív szereplést. Elemzők szerint Petrovics bűne valószínűleg az lehetett, hogy a Milosevics család baráti köréhez tartozott.


Gazdaság

Györök Orsolya
Adóreform Izraelben

Egy évvel megválasztása után Ehud Barak minden külpolitikai vihar ellenére is igyekszik ígéretét megtartani, és életet lehelni a gyengélkedő izraeli gazdaságba. A közeljövőben kerülhet sor annak az adóreform-törvényjavaslatnak az elfogadtatására, amely hónapok óta készül, de már évek óta időszerű lenne. A gazdasági reformok folytatása nemcsak Izraelben, de a szomszédos Egyiptomban is szükséges, különösen most, amikor az USA megelégelte, hogy gazdasági segélyeit évtizedek óta lyukas zsákokként nyelik el a segélyezett országok.


Hetek összeállítás
Milliárdos adakozók

Az Egyesült Államokban a hagyomány szerint a gazdagság egy bizonyos szintjén túl illik jótékony célokra adakozni. Az amerikai zsidó közösség által felállított alapítványok 20 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek, ennek hozadékaként évente egymilliárd dollárt osztanak szét a pályázók között - adta közre a Szombat című hetilap. Az adakozási hajlandóságban és a célokban jelentős változások figyelhetők meg az utóbbi időben, ami elsősorban a közösségi értékrendszerben végbement változásokat jelzi.


Hetek-összeállítás
Kína a WTO kapujában
Tovább a cikkhez >>>

Hetek MTI
Szigorúak a Microsofttal
Tovább a cikkhez >>>

Adóreform Oroszországban
Tovább a cikkhez >>>

Munkatársunktól
Szeretjük a hipermarketeket

Leginkább a hipermarketekben szeretünk vásárolni - derült ki a Gfk Piackutató Intézet felméréséből. Az év első negyedévében 12 százalékra kúszott fel a piaci részesedésük, és az Auchan, a Carrefour és a Tesco megismert terveit figyelembe véve várhatóan tovább folytatódik a kereskedelem koncentrációja. A felmérés szerint a megkérdezettek a választék tekintetében a hipermarketekről alkották a legjobb véleményt.


Ruff Gabriella
GKI: nem fenyeget a túlfűtöttség

Dinamikus fejlődési pályára került a gazdaság, évi 5 százalék körüli növekedés várható az egyensúly megtartása mellett - értékelte a gazdaság helyzetét Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Rt. vezérigazgatója. A felmérések szerint mind a lakosságnak, mind az üzleti élet szereplőinek pozitív várakozásai figyelemre méltóak, mert ez kedvező gazdasági folyamatot vetít előre. Az árnyoldalt a tartósan válságban lévő, reformok nélküli ágazatok adják, mint a mezőgazdaság, a vasút vagy az egészségügy, ahol továbbra sincs elmozdulás.


Szűcs Emese
Bővített lakáshitelkeret

A kormány soron kívüli ülésén kibővítette a lakástámogatási rendszert. Július elsejétől valamennyi házaspár vagy gyermekét egyedül nevelő szülő új lakás vásárlása vagy építkezés esetén az eddigi legfeljebb nyolc helyett akár tízmillió forintos hitelt igényelhet nyolc százalékos kamatra.


Rekord GDP-növekedés

Bár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) még dolgozik a számításokon, számos adat látott már napvilágot az első negyedévi GDP növekedésével kapcsolatban. A jegybank elnöke már a tavasszal jelezte, hogy 6 százalékot elérő, sőt azt meghaladó növekedést produkált a gazdaság. Kutatóintézetek, sőt brókercégek, újságírók is jelezték hasonló számításaikat. A Reuters hírügynökség felmérése 6,47 százalékot hozott ki. Orbán Viktor miniszterelnök 6,6-7,1 százalékot jelentett be a kormányszóvivői tájékoztatón.


Acsai Anikó
Folytatódó lejtmenet

Nem volt szerencsés a részvényeseknek az elmúlt hét, a részvénypiacokon világszerte jelentős áreséseknek lehettek szemtanúi. Amerikában a kamatemelés bejelentése után közvetlenül nem, később annál inkább esésnek indultak az árak: a Dow Jones 2,18 és az S&P 500 3,37 százalékos esése még mérsékeltnek mondható a Nasdaq 10 százalékához képest. A technológiai részvények indexe 3 ezer pont közelébe süllyedt, megsértve ezáltal a hosszú távú mérsékelt emelkedést mutató trendvonalat, ami nem sok jóval biztat a jövőre nézve.


Magasabb lesz az infláció
Tovább a cikkhez >>>

Drágul a benzin
Tovább a cikkhez >>>

Háttér

Hajdú Sándor, Tarján Péter
Összefogás Funar ellen

Június első hétvégéjén helyhatósági választásokra kerül sor Romániában. Amint arról már korábban beszámoltunk (Hetek 2000. május 20., ), a feszültségektől amúgy sem mentes román belpolitikát a választási kampány még kiélezettebbé tette. Többszörösen igaz ez a romániai magyarság kulturális és oktatási fellegváraként számon tartott Kolozsvárra.


Hit és értékek

Földvári Katalin
Megszerezzük, ha kell, erővel

A karrier és a siker érdekében akár az erőszak alkalmazásától sem riadna viszsza a mostani fiatal generáció egy része. Mintakövetőkből mintaadóvá váltak gyermekeink, s ezt a fordulatot a média eredményesen aknázza ki azzal, hogy igyekszik az ifjú fogyasztókba beleprogramozni a mindenkori piaci trendet. Ráadásul a társadalom korábban meghatározó csoportjait váratlanul érte a gyors gazdasági és politikai változás a kilencvenes évek elején, ezért nem „dolgoztak ki” modern és használható értékmodellt, ami a mai fiatalságnak vonzó lehetne.


Hetek-összeállítás
XII. Pius tudott a népirtásokról

A The Times című angol napilap jelentése szerint egy római bolhapiacon megtalált feljegyzések arra utalnak, hogy a vatikáni brit követ „a második világháború alatt rendszeresen tájékoztatta XII. Pius pápát a nácik gaztetteiről”.


Grüll Tibor
A Választott Város

Jeruzsálem neve hatszázötvenhétszer fordul elő az Ószövetségben és százötvenhétszer az Újszövetségben. A várost összesen hetven különféle néven nevezi - jobban mondva becézi - a Biblia: „választott város; Isten hajléka; kedves ünnepek városa; nyugalom hajléka; szent sátor; Sion leánya; az Úr örömének városa; az Úr királyi széke; szép és elkényeztetett asszony; tökéletes szépség; az egész föld öröme; népem kapuja; nyájnak tornya; igazság városa; Nagy Király városa” - és hosszan folytathatnánk a sort. A zsidóságot és kereszténységet - a Biblián keresztül - elszakíthatatlan szálak fűzik Jeruzsálemhez, de a városhoz való szellemi kötődés igényét más vallások, így az iszlám is régen megfogalmazta.


Interjú

Tihanyi Péter
Több kaját Őzikének
kiabálják a pécsi szurkolók kedvencüknek, Gera Zoltánnak

„Nem kétséges, Gera Zoltán a mai pécsi futball legnagyobb ígérete, és egyben a baranyai szurkolók első számú kedvence. Amint azt az MTK elleni mérkőzésen is láthattuk, megkülönböztetett figyelemmel kísérik a támadó megmozdulásait, s a reakciókból abszolút kiérezhető, hogy a szurkolók rajonganak érte. Pedig talán nem is tudják, hogy Gera egészen rendkívüli módon jutott el a magyar élvonalba. Hajszálon múlott, hogy eltűnjön a futballból, sőt sokak szerint az is csoda, hogy a csatár egyáltalán életben van. Története szinte meseszerű, ugyanakkor elgondolkodtató és felemelő. A játékos bízik abban, hogy a következő idényben fizikailag is utoléri korosztályát. Az biztos, egy nagy harcban már győzött.” (Nemzeti Sport 2000. április 16.)


Kultúra

Hetek-összeállítás
Multikulturális díjözön Cannes-ban

Lars von Trier dán rendező alkotása, a Dancer in the dark (Táncos a sötétben) nyerte el az 53. Cannes-i Filmfesztivál fődíját, a legjobb filmért járó Aranypálmát. Akárcsak tavaly, Cannes ezúttal is előnyben részesítette a művészfilmeket - az egyediséget - a közönségfilmekkel szemben. Amerikai alkotás idén is alig szerepelt a jutalmazottak között, és a francia filmek is háttérben maradtak. A fesztiválzsűri mostani elnöke Luc Besson francia filmrendező volt.


Sikeres évadnyitó koncert

A Budai Parkszínpad idei rendezvénysorozatát a Face to Face együttes lemezbemutató koncertje nyitotta meg. A hazai gospel zene képviselői esős időben is közel teltházas rendezvényen debütáltak. Az együttes menedzserének elmondása szerint a gospel hagyományos zenei műfaj, mely nem függ zenei stílusoktól, és csaknem minden irányzatban megtalálhatjuk képviselőit. Az elmúlt évszázadban főleg Amerikában tudott kiteljesedni ez a zenei irányzat, így mai képviselőit elsősorban itt találjuk meg. Néhány név a palettáról: Chester Thompson (Genesis), Alex Acuna, Abraham Laborier, Mansvild Turner, vagy a Grammy-díjas DC Talk, de Michael Jackson, Tina Turner, Stevie Wonder karrierjének gyökerei is ide nyúltak vissza - valamikor.


Pálfy Gyula
Eredeti római jellemek

A Gladiátor című filmben rögtön két effélét is találunk, melyek más összefüggések miatt, de rászolgálnak e jelzőre. Az egyik a család- és hazaszerető, tekintélytisztelő (ebben a sorrendben), bátor hadvezér rokonszenvesen egyenes jelleme. Ő Maximus, Marcus Aurelius hadvezére. A másik Commodus, az uralkodó vér szerinti örököse, szintúgy „római” típus, de hedonizmusa és hatalmi vágya miatt az. Felséges atyja jól látja, hogy bármiféle nemesség teljes hiánya miatt alkalmatlan a régi római erények helyreállítására.


Szakonyi Dávid
Ridley Scott leköpte a közönséget

Ridley Scott, a Nyolcadik utas a halál, A paradicsom meghódítása és a Szárnyas fejvadász rendezőjének legújabb alkotása a történelem és a művészi képzelet keveréke. A megfilmesített politikai dráma egyben üzenet a jelenkornak: ami a kisember számára egyre megy, az az igazságosság számára kemény harcot jelent, akár hullahegyeket követelőt. Az egyszerű polgár célja a holnapi nap, az étel, a ruha, mindegy kitől és hogyan. Ám a hatalmi piramis csúcsa felé közeledve a dolgok egyre súlyosabbak, a „hogyanok” egyre fontosabbak.


Külpolitika

Hetek-összeállítás
A szakma becsülete

Szinte még ki sem lábalt az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton a Paula Jones-per kapcsán körülötte támadt botrányból, máris újabb megpróbáltatás elé kell néznie. Az Arkansasi Kerületi Bíróság döntésétől függ ugyanis, hogy folytathatja-e ügyvédi gyakorlatát Arkansasban. A retorzió szagú döntéssel Clinton mindenesetre az első olyan amerikai elnökként vonulhat be a történelembe, akit hivatali ideje alatt tiltanak el ügyvédi praxisától.


Márer György, New York
Hillary új kihívója

Rudolph Giuliani, New York polgármestere egy héttel ezelőtt bejelentette: a továbbiakban nem vesz részt a szenátori címért folyó versengésben. Kifejtette, hogy egészsége fontosabb a számára, mint Hillary Rodham Clinton ellen folytatott kampánya. „Amikor valaki érzi halandóságát és emberi mivoltát, akkor elsősorban az élteti, ha az egészségével törődik. Ez az idő nem alkalmas számomra, hogy a hivatal után loholjak” - mondotta, utalva az elmúlt hónapban megállapított daganatos betegségére.


Újságírók végzete Afrikában
Tovább a cikkhez >>>

Vagyim Arisztov
Szövetségbe forrt régiók

Putyin hivatalos elnöki pozícióba lépése után Oroszországban a reformok új időszaka kezdődött el. Most éppen a közigazgatás került sorra: Putyin aláírta az ország hét szövetségi kerületre történő felosztásáról szóló rendeletet. Ezekbe tartozik majd mind a 89 oroszországi szövetségi egység, melyek megőrzik a maguk eddigi belső vezetési struktúráját, azonban sokkal erősebben fognak függni Moszkvától. Az új szövetségi körzetek élén az elnök képviselői állnak majd. Ilyen intézmény régóta létezik: már a 90-es évek elején elnöki képviselőket neveztek ki mind a 89 régióban, csakhogy a Kreml rajtuk keresztül nem tudott nagy hatást gyakorolni az egyes régiókra. Jelenleg a képviselők száma sokkal kevesebb, jogaik pedig jelentősen megnövekedtek. Ahogy az egyik volt képviselő kifejezte magát, „ennek az intézménynek vonalasabbnak és keményebbnek kell lennie a jövőben”.


Csereklyei Márta
Fordulatért kampányol a klérus

Mexikóban hetvenegy év után először léphet újra a politikai arénába a katolikus egyház. Az előjelek alapján a nagy visszatérés valószínűleg nem marad nyomtalanul: könnyen elképzelhető ugyanis, hogy a július 2-án tartandó elnökválasztást követően a burkoltan a katolikusok támogatását élvező ellenzéki politikus, Vicente Fox ülhet az elnöki bársonyszékbe. A mexikói helyzetről a Washinton Post készített összeállítást.


Publicisztika

Szabó Miklós
A második Mohács

Vajon szüksége van-e a magyar társadalomnak Trianon mítoszára? Sok jel mutat arra, hogy a mindenkori magyar vezető politikai réteg az utóbbi száz évben nem volt képes számot vetni 1848-49 legfőbb nemzetiségi tanulságával: a történelmi Magyarország nem magyar népei és népcsoportjai a XIX. századi nemzeti ébredések, mozgalmak és forradalmak után már nem akartak egy magyar vezetésű államalakulatban élni. A konzervatív uralkodó rétegek makacsul ragaszkodtak a magyar felsőbbrendűség, a „kultúrfölény” állameszme-jelentőségű gondolatához, ezért utasították el a nemzetek egyenrangúságán alapuló konföderációs terveket, és próbálták hatalmi eszközökkel megtartani az erőfölényt.


Sport

Hetek-összeállítás
Vigaszágról a csúcsra

Nem történt „csoda” a párizsi arénában: a Bajnokok Ligája döntőjében a Real Madrid megverte a Valenciát. A Real mostani sikerével nyolcadszor nyerte el a BEK-trófeát. Ráadásul ez a siker azt is jelenti, hogy a királyi klub címvédőként indulhat a jövő évi kiírásban.


Csíz Petra
Schumacher első hazai diadala

Michael Schumacher és a Ferrari csapat tökéletes versenynapot tudhat maga mögött. Schumacher az esőáztatta Európai Nagydíjon, a Nürburgringen, nehéz feltételek mellett 13 másodpercet vert rá a rivális McLaren csapatra és Mika Häkkinenre, és megszerezte pályafutása 39. nagydíj-győzelmét és első hazai győzelmét a Ferrarival.


Összehajtva könnyebb

Az összecsukható bicikli még nem divat nálunk, de akik a városi kerékpározás rendszeres gyakorlói, azok közül igen sokan és gyorsan átcsábulnának erre a fajta biciklitípusra, főleg akkor, ha ezek közül egy jobb családból valót, például egy angol Brompton típusút használhatnának.


Index
Kiütötték a Lakerst

Ez aztán meghökkentő! 106:77. Ennyire kapott ki Phil Jackson gárdája. Nemhogy otthon, de még vendégségben is meglepetés lett volna ez az eredmény. Viszont a Staples Centerben ez maga a szenzáció.


Nem hajtanak tovább
Tovább a cikkhez >>>

Szabadidő

Erdei L. Tamás
Könyvheti könyvbemutatók

Az idei Könyvhét előzetes eseményei közül az első az Ab Ovo könnyed hangulatú, szerdai könyvbemutatója volt, melyet a kiadó Thurzó utcai irodája mellett, kellemes, kerti környezetben rendeztek meg. A csaknem egy évtizede sikeresen működő Ab Ovo „azért jött létre, hogy a színvonalas szépirodalom kiadója legyen”. Alapítója, Vámos Miklós szerint, mivel 1990 után a magyar irodalom középgenerációjának két legfontosabb megjelentetője, a Szépirodalmi és a Magvető öszszeomlott, szükség volt egy olyan kiadóra, mely átvállalja ezt a szerepet. Mindent elölről kellett kezdeni, erre utal a név („Ab ovo usque ad malum” - A tojástól az almáig, római közmondás, annyi mint Az elejétől a végéig) is. A nyolc legfrissebb kötetet Szegvári Katalin közreműködésével a szerzők, valamint a kiadó képviseletében Szoboszlai Margit mutatták be.


Középiskola, te nagyon drága

Nulladikos szülői értekezlet. Az ember megilletődve, hajdani iskolás éveire emlékezve lépi át a jó nevű gimnázium küszöbét. Itt az ünnepélyeken még kötelező a matrózblúz, az ember megnyugszik: bizonyára őrzik a régi értékeket, jó, hogy a gyerek ide járhat majd, a hagyományőrző iskola újdonságnak számító média tagozatára.


Finta Szilvia
Tapsraforgó és a többiek
Tovább a cikkhez >>>

Programajánlat
Tovább a cikkhez >>>

Színes

Házi kedvencek
Tovább a cikkhez >>>

Mennyit ér a dollár
Tovább a cikkhez >>>

Shakespeare olasz volt
Tovább a cikkhez >>>

A parlament sem biztonságos
Tovább a cikkhez >>>

Van, aki élvezi a hullámvölgyeket
Tovább a cikkhez >>>

INNEN-ONNAN
Tovább a cikkhez >>>

DUMA PLÁZA

Az ember megtanul ott viszketni, ahol vakarózni tud. (Ernest Bramah, író)


Tollhegy

Tollhegy

Olvasóink mind gyakrabban küldik el véleményüket elektronikus levél útján. A Hetek internetoldalán (). Szerkesztőségünk fenntartja a jogot, hogy a hozzánk küldött leveleket szerkesztett és rövidített formában közölje.


Iskolavita Rákospalotán

A Hetek 2000. május 6-i számában jelent meg a című írás, amely ugyan nem konkrétan a rákospalotai Tóth István iskola ügyét kívánta részletesen bemutatni, hanem azokat a politikai reakciókat, amiket az ügy kiváltott; mégis kissé rossz fényt vet azokra, akik (akár szülőként) az iskola jelenlegi formában való fennállásáért mindenféle politikai mellékszándék nélkül küzdöttek (küzdenek). Úgy gondolom ugyanis, hogy egy eset megítélése elsősorban a tények, illetve a szereplők konkrét magatartása alapján kell történjen, függetlenül attól, hogy az ügyet némely politikusok mire kívánják felhasználni. (Jelen esetben: a MIÉP egy képviselője a Meixner Alapítvány feltételezett szcientológiai kapcsolataira hivatkozva sürgette a vallásszabadság további korlátozását.)


Virtuális kapcsolatok

Érdeklődéssel olvastam május 20-i számukban Fabini Piroska tollából megjelent című kiváló cikket, amelyben a szerző az internet kiváltotta függőség veszélyeire hívta föl az olvasók figyelmét. Mint a „szakmában” dolgozó, szeretném néhány tapasztalatommal kiegészíteni az írást.


Nevetés vagy gyűlölet

Május 20-i számukban számoltak be arról, hogy egy új kutatás azt bizonyítja: a nevetés hozzásegít a gyógyuláshoz. () Ehhez szeretnék egy másik tanulságos információt hozzáfűzni.


ILOVEYOU
Tovább a cikkhez >>>

Új tavasz született

A közelmúltban két írásuk is foglalkozott Kossuth Lajos időszerűségével (2000. április 1.: ). Nemrég egy kevéssé ismert dokumentum akadt a kezembe, amely adalékot nyújt a honi zsidóságnak a nemzeti szabadságharc támogatásában betöltött szerepéhez. Néhány részlet Bláyer Ignác rabbi 1848. április 8-án, az országgyűlés lezárásakor Pápán elmondott Az Isten újat teremtett című beszédéből: