Vissza a tartalomjegyzékhez

Erdei L. Tamás
Könyvheti könyvbemutatók

Az idei Könyvhét előzetes eseményei közül az első az Ab Ovo könnyed hangulatú, szerdai könyvbemutatója volt, melyet a kiadó Thurzó utcai irodája mellett, kellemes, kerti környezetben rendeztek meg. A csaknem egy évtizede sikeresen működő Ab Ovo „azért jött létre, hogy a színvonalas szépirodalom kiadója legyen”. Alapítója, Vámos Miklós szerint, mivel 1990 után a magyar irodalom középgenerációjának két legfontosabb megjelentetője, a Szépirodalmi és a Magvető öszszeomlott, szükség volt egy olyan kiadóra, mely átvállalja ezt a szerepet. Mindent elölről kellett kezdeni, erre utal a név („Ab ovo usque ad malum” - A tojástól az almáig, római közmondás, annyi mint Az elejétől a végéig) is. A nyolc legfrissebb kötetet Szegvári Katalin közreműködésével a szerzők, valamint a kiadó képviseletében Szoboszlai Margit mutatták be.


Szegvári Katalin és Kertész Ákos    Fotó: Vörös Szilárd

Ephraim Kishon Kész színház (ford. Hideg János, 1600 Ft) című kötete színházi témájú karcolatainak gyűjteménye, melyben a magyar származású, világhírű izraeli író a tőle megszokott fanyar, szarkasztikus stílusban „szedi le a keresztvizet erről az ősi intézményről, és minden szereplőjéről. A szerzővel szólva: „Legyen ez a könyv vidám gyászbeszéd eme valószínűtlen, nevetséges, mégis csodálatos intézmény, az emberiség egyik legremekebb találmányának sírja felett. Béke poraira.”
Tandori Dezső, a magyar neoavantgarde legendás alakja Ködös Iker (1600 Ft) címen jelenteti meg legújabb novelláit. A szerző ezúttal drámai erejű rövidebb írásokat és hangjátékokat, „irgalmatlan történeteket” kínál olvasóinak. „A mélyekből kiáltok, halld meg Kegyes! Meg hát másokról is lesz szó, már hogy szem ne maradjon szárazon, orr vértelen.”
A francia nyelvű irodalom klasszikusa, Jorge Semprun Tündöklő nyaraink gyors tüze ... című emlékiratában (ford. Szoboszlai Margit, 1600 Ft) kamaszkorára emlékezik vissza, elmeséli a spanyol polgárháború miatti száműzetés keserves időszakát, az első franciaországi élményeket, Párizzsal, a francia nyelvvel, irodalommal való ismerkedés, a férfivá érés folyamatát. „Miközben a Tündöklő nyaraink gyors tüzé...-t írtam, visszanyertem elveszített szabadságom, mintha kiszakítottam volna magam azoknak a véletleneknek és választásoknak a sorozatából, amelyek végül a sorsomat megteremtették.”
Új kiadásban jelent meg a fiatal író, Zilahy Péter, Az utolsó ablakzsiráfja (1490 Ft). A szerző részt vett a nevezetes 1996-os belgrádi füttyös tüntetéseken. Az eseményeket egy lexikon szerkezetébe ágyazva, érzékeny, gunyoros, szellemes szócikkekben örökítette meg. A könyvet a szerző saját felvételei, valamint az Ablakzsiráf gyermeklexikonból vett ábrák és karikatúrák gazdagítják. „Régi vágyam élőben látni a híreket. Ismerni a helyszínt, a szereplőket, mint osztálykirándulásról készült házimozi képeit nézni esténként a híradót.”
Szécsi Magda Pogány tűz című meseregénye (1100 Ft) tulajdonképpen egy roma kiseposz, mely a szeretet és a szerelem erejét mutatja be a romboló, értelmetlen gonoszsággal szemben. A könyvet a szerző egyedi rajzai illusztrálják. „Élt egyszer egy nép. Úgy hívták, sumburó. Nem kevesebbet állítottak magukról, mint hogy ők a világ kezdete, a mag, amelyből más népek fakadtak, sokasodtak a Földön. Szépségüket a csillagok fényének köszönhették, erejüket a Nap erejének tulajdonították.”
Kertész Ákos, a Sikátor, a Makra, a Zakariás és más regények írója jelenleg krimi-trilógiát ír. Első kötete után, mely A gyűlölet ára címet kapta, most jelent meg az önállóan is olvasható második rész, A tisztesség ára (1600 Ft). A bűnügyi regény vázát a Fenyő-gyilkosság története adja, az író a nyomozást vezető roma rendőrtiszt motívumára építi fel a kisebbségi lét szimbólumaként a magyar cigányság problémakörét. Kertész kérdésünkre Thomas Mannt idézte, aki szerint az igazi író mindig önéletrajzot ír. „Így teszek most én is: a főhős - én vagyok. Zofár, a nem cigány környezetben felnőtt cigány az én zsidóságom allegóriája.” A szerző szerint egy bűnügyi történetben minden társadalmi-lélektani problémát el lehet mondani, s mindez izgalmasan tálalható: „A tárgy csak ürügy a mondanivaló számára, a voltaképpeni témát ugyanazok a morális problémák adják, amelyek egész életemben foglalkoztattak. A cigányság és a bűnözés viszonyában mindazt el tudom mondani, ami engem izgat, a rasszizmust, a hatalom és a maffia összefonódását és egyéb társadalomlélektani kérdéseket. Ajánlom ezt a könyvet roma testvéreimnek, a Magyar Köztársaság rendőreinek, közülük is azoknak, akikkel naponta megfizettetik tisztességük árát.”
Az Ab Ovo kiadó szerzői, köztük Ephraim Kishon, Tandori Dezső, Vámos Miklós és Kertész Ákos június 1-4-ig dedikálják új köteteiket a Vörösmarty téren.