Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
A szakma becsülete

Szinte még ki sem lábalt az Egyesült Államok elnöke, Bill Clinton a Paula Jones-per kapcsán körülötte támadt botrányból, máris újabb megpróbáltatás elé kell néznie. Az Arkansasi Kerületi Bíróság döntésétől függ ugyanis, hogy folytathatja-e ügyvédi gyakorlatát Arkansasban. A retorzió szagú döntéssel Clinton mindenesetre az első olyan amerikai elnökként vonulhat be a történelembe, akit hivatali ideje alatt tiltanak el ügyvédi praxisától.


Bill Clinton amerikai elnök egy dinoszauruszkiállításon, miután Chicagóban részt vett egy adománygyűjtő akción. Jobban ráér    Fotó: Reuters

A Paula Jones-ügyben tett hamis tanúvallomása miatt eltilthatják az ügyvédi gyakorlattól Bill Clintont Arkansas államban, amenynyiben az Arkansasi Kerületi Bíróság egyetért a Legfelsőbb Bíróság szakmai viselkedésért felelős bizottságához hétfőn benyújtott javaslattal. A Southeastern Legal Foundation (Délkeleti Jogi Alapítvány) és Susan Webber Wright kerületi bírónő indítványára a tizennégy fős bizottság az elnök „súlyos viselkedésbeli fogyatékossága” miatt döntött az eljárás megkezdése mellett. A bíróság jogi precedensei nem billentik Clinton javára a mérleg nyelvét: az elmúlt tíz évben ugyanis minden, a kerületi bíróságokhoz utalt hasonló ügy az érintett ügyvéd működési engedélyének bevonásával fejeződött be.
„A bíróság eddig minden egyes esetben egyetértett a bizottság javaslatával - nyilatkozta L. Lynn Hogue arkansasi ügyész. - Ő (Bill Clinton) az Egyesült Államok elnöke, és helytelen viselkedésével olyan sajátos helyzetet teremtett, amely sértheti a jogi szakmát, illetve az egész igazságszolgáltatást.”
Az Amerikai Egyesült Államok történelmében Clinton a második elnök, aki ellen impeachment eljárást folytattak le, ám ő az első, akit hivatali ideje alatt eltilthatnak az ügyvédi gyakorlattól. Clinton több mint 25 éve ügyvéd, valamint az Arkansasi Egyetemen is tanított jogot, ám az 1980-as évek eleje óta nem praktizál aktívan.
Mint ismeretes, 1988 januárjában eskü alatt tett tanúvallomást a Paula Jones-ügyben, aki azzal vádolta az elnököt, hogy arkansasi kormányzósága idején szexuálisan zaklatta őt. Vallomása az ügyben beidézett korábbi fehér házi gyakornok, Monica Lewinsky vallomását követően azonban hamisnak bizonyult. Az ügy végső soron az elnök elleni impeachment eljáráshoz vezetett. „Szándékosan hamis” tanúskodásért az ügyet tárgyaló Susan Webber Wright bírónő tavaly 90 ezer dollár bírság fizetésére kötelezte Clintont. Az ítélet azt is tartalmazta, hogy hazugság, illetve az igazságszolgáltatás akadályozása miatt tiltsák el az elnököt az ügyvédi gyakorlattól. Az ügy most egyelőre a Pulan-ski Megyei Kerületi Bírósághoz kerül, s amennyiben az ottani bíró egyetért a bizottság javaslatával, és úgy dönt, hogy eltiltja Clintont, akkor az elnök közvetlenül az Arkansasi Legfelsőbb Bírósághoz nyújthatja be a fellebbezését.
Clinton ügyvédje és személyi tanácsadója, David Kendall kész azonnal bíróság elé vinni az ügyet: „a javaslat rossz, és az elnök egyértelműen elutasítja. Bíróság előtt fogjuk megvitatni.” Az elnök egyébként abban reménykedik, hogy egy elmarasztaló levéllel megúszhatja az ügyet, és végül nem fogják eltiltani.
A Southeastern Legal Foundation elnöke, Matthew Glavin azonban szeretne precedenst teremteni az ügyből. „Az egész szomorú epizód azt igazolja, hogy az ügyészségek önellenőrzése jogos alappal működik. Sem magánszemélyként, sem szakmabeliként nem hagyhatunk fel a jogrendszer, illetve szolgái feddhetetlenségének védelmezésével és őrzésével. Szolgáljon e jelen ügy ezen kötelességünkre való emlékeztetőül” - nyilatkozta az eset kapcsán.


Jut is, marad is

A jelek szerint úgy tűnik, a botrányokon kívül Bill Clinton amerikai elnök még egy kategóriában bevonul a rekordok könyvébe: ő ugyanis minden idők legsikeresebb politikai pénzalap-teremtője. Már eddig is több mint 500 millió dollárt sikerült összekalapoznia, ám az összeg közel jár a bűvös 1 milliárdhoz. Még az amúgy extravagánsnak ismert amerikai politikai kampányok finanszírozási mértékével mérve is egyedülállónak nevezhető a Demokrata Pártnak az elnök tiszteletére adott, szerdai washingtoni gálája, ahol a különösen nagylelkű kiváltságosok mellett azért azok számára is akadt ülőhely, akik csekélyke 50 dollárral támogatták az elnökválasztási kampányt. Ők ugyanúgy - de természetesen kicsit távolabbi sorokból - élvezhették Clinton beszédének minden egyes szavát, Robin Williams komikus műsorát, illetve Stevie Wonder és Lenny Kravitz dalait, mint az a 15-20 nagyvonalú honpolgár, akik fejenként 500 ezerrel járultak hozzá a kampányhoz. Az első sorok kiváltságosai további megtiszteltetésben is részesültek: ők kedden magával az elnökkel és Al Gore-ral vacsorázhattak együtt.
Rossznyelvek azonban úgy vélik, a babérok nem Clintonnak járnak - aki bevallottan nem is szeret pénzt kérni -, hanem leleményes munkatársának - a
nevéből ítélve skót származású - Terry McAuliffe-nek. Neki köszönhető például az is, hogy tavaly Clintonék új házat vásárolhattak maguknak New Yorkban. McAuliffe különleges tehetség: ő hajtotta fel a Paula Jones-, illetve a Monica Lewinsky-perekben a jogi védelemhez szükséges dollárokat; szabadidejében pedig Al Gore elnöki kampányához, illetve a Hillary Clinton New York-i szenátori versenyéhez szükséges pénzért kalapoz.
„Nem is kérdés, hogy Clinton egymaga több pénzt gyűjtött össze, mint bármely más politikus Amerika történelmében” - nyilatkozta nemrégiben egy demokrata képviselő a New York Timesnak. Ha pénzről van szó, az elnök nem túl finnyás: mindenféle eszköz megfelel számára. Hivatali ideje alatt 350 pénzalap-teremtő beszédet tartott, s még ahhoz is hozzájárult, hogy az igazán nagyvonalú támogatók egy-egy éjszakára a Fehér Házban maradjanak, vagy az Air Force gépein utazzanak.