Vissza a tartalomjegyzékhez


Több szerkesztőségben a sajtóvesztegetési terv

Több laphoz és legalább egy kereskedelmi televízióhoz is elküldték azt a Dobos Ferencnek, az FKgP Borsod megyei szervezete megbízott társelnökének tulajdonított tanulmányt, amely a média pénzzel való korrumpálását javasolja Torgyán József pártelnöknek. Több országos orgánumnál már kezdettől kétségesnek tartották a „csomag” hitelességét, ezért nem is közölték azt - értesült a Hetek megbízható forrásokból. Lányi Zsolt, az FKgP alelnöke politikai gengszterizmusnak tartja a történteket.


Torgyán cáfol: „Nem írtam, nem láttam, nem kaptam”    Fotó: MTI

A Világgazdaság keddi számában ismertetett tanulmány szerint évi 200-230 millió forinttal irányítható lenne a borsodi média. Az RTL Klub által felkért írásszakértő szerint hamis az iraton Dobos Ferencnek, a kisgazdapárt Borsod megyei megbízott társelnökének aláírása, így vélhetően az irat is hamisítvány. A Világgazdaság által idézett okfejtés szerint a kisgazdapárt számára lehetőség nyílik a sajtó befolyásolására, mert minden szerkesztőségben van olyan újságíró, aki jó pénzért bérmunkát vállal. Havi 1-1,5 millió forintért elérhető volna a napilapok befolyásolása, a megye meghatározó médiumaira pedig évi 130-160 millióval nyomást lehetne gyakorolni. A napilap által idézett tanulmány négy kategóriába sorolja a megyei sajtót: felvásárolható, pénzzel megvehető, pénzzel erősen befolyásolható, illetve pénzzel befolyásolható.
A Népszabadságnak nyilatkozó Dobos Ferenc kifejtette: a Világgazdaság által ismertetett levelet nem ő írta, és az idézett megállapítások sem tőle származnak, tartalmuktól elhatárolja magát. Helyreigazítást kér a Világgazdaságtól. Torgyán József közölte, nem kapott ilyen levelet, és kételkedik a létezésében.
A Hetek információja szerint a hamisítványnak tartott „iratokat” legalább két országos politikai napilaphoz és egy kereskedelmi televízió hírszerkesztőségéhez elküldték. A több irományból összeállított csomagot ezek az orgánumok kétkedve fogadták, a hitelesség bizonyíthatatlansága miatt eltekintettek a közlésétől.
Lányi Zsolt, az FKgP alelnöke lapunknak kifejtette: annyira kicsinyes akcióról van szó, hogy nem is érdemes foglalkozni vele. A kisgazda alelnök szerint ez egy alvilági provokáció. A politikus sajnálatosnak tartja, hogy a megjelenés előtt nem győződtek meg a „mű” hitelességéről, s nem kérdezték meg az illetékeseket sem.


Kiterjesztett átvilágítás

A parlament elfogadta azt a kormánypárti módosítást, amely az átvilágítás személyi körét az ügyészekre, bírákra és a sajtó vezetőire is kiterjeszti. Így 2004-ig mintegy 18 ezer személy politikai múltjának ellenőrzésére kerülhet sor. A Tisztelt Ház amellett is állást foglalt, hogy az ügyvédek, közjegyzők, egyházi személyek és azok az újságírók, akik nem tartoznak a „kötelező” kategóriába, önkéntes alapon kérhetik átvilágításukat egy külön erre a célra felállított átvilágító bizottságtól. Az új ügynöktörvény zárószavazása három hét múlva lesz, és nagyon valószínű, hogy a kormánytöbbség megszavazza azt. (Hetek)