Vissza a tartalomjegyzékhez

Kárpáti György
Rodcsenko fotói

Május 4-én nyílt meg a Galéria 56-ban Alekszandr Rodcsenko (1891-1952) fotókiállítása, amelyen a látogatók az egyik legjelentősebb konstruktivista képeiből kaphatnak ízelítőt.

Rodcsenko korának egyik legjelentősebb művésze volt, aki a vizuális kultúra minden műfajában megmutatta tehetségét: készített hagyományos olajfestményeket, szobrokat, rajzokat, kollázsokat, fotómontázsokat, tervezett könyv- és magazinborítókat, posztereket és reklámokat, használati tárgyakat, valamint filmezett és fényképezett is. Igen radikálisan állt hozzá ahhoz a forradalmi munkához, amelynek a művészet és az ember, illetve a művész radikális újradefiniálása volt a célja. Alapító tagja volt a Lef-csoportnak, amely együtt dolgozó és együtt gondolkodó baloldali művészekből állt. Rodcsenko forradalmasította a fényképezést azáltal, hogy az elsők között szakított a fényképezőgép tradicionális, szemtől szembeni látószögével, és elkezdte fényképei tárgyát alulról vagy éppen felülről, különböző szögekből fényképezni. A művészeken túl a politika is hamar rájött az így készített fényképek propagandisztikus erejére. A szocialista realizmus leegyszerűsített és sematikus látásmódját lényegében Rodcsenkónak köszönhetjük. A sors iróniája, hogy éppen a XX. század egyik legjobb propagandaképének köszönheti bukását is.
A Galéria 56 az 1921 után készült - talán legsikerültebb - képekből válogatott össze egy csokorra valót. A képek a legkülönfélébb pillanatokat örökítették meg; a szovjet hadsereg propagandaképei mellett találkozhatunk portréval, futóverseny befutójával, szürrealista beállítással, valamint életképekkel is. A művész egyéni vizuális látásmódja, rendkívüli tehetsége sugárzik a képekből; dinamikus, magával ragadó a stílusa. A fényképek segítségével nem utolsó sorban bepillantást nyerünk a 30-as évek Szovjetuniójába. A kiállítás kellemes kikapcsolódást nyújt minden fényképezést kedvelő ember számára.
A tárlatra a belépés díjtalan; megtekinthető július 1-jéig, minden héten keddtől szombatig 12 és 18 óra között. (Bp. V., Falk Miksa u. 7.)