Vissza a tartalomjegyzékhez


Robbantott a Galatasaray

Telt ház előtt játszották szerda este a koppenhágai Parken-stadionban az UEFA-kupa döntőjét. A Bajnokok Ligájából kiesett két gárda az Arsenal és a Galatasaray drámai előjáték után mérkőzött meg egymással. A két csapat szurkolói ugyanis többször összecsaptak a dán főváros utcáin. Közel egy órán át verekedtek, a két táborból egyformán négy-négy személyt vettek őrizetbe, s összesen nyolc ember sérült meg.


Angol és török szurkolók összecsapása Koppenhágában. Nem ismernek tréfát     Fotó: Reuters

Lopez Nieto sípszavára kezdetét vette a mérkőzés, az első huszonöt perc ismerkedéssel, agresszivitással, helyenként alattomos játékkal telt el.
Az első említésre méltó eseményt Hakan Sükür ollózásos kapura lövése jelentette, amire Overmars két kapura lövéssel válaszolt.
Thierry Henry gyorsasága állandó veszélyt jelentett a pálya baloldalán, a francia csatárt őrző Capone az őt ért fenyítések hatására nem tudott megküzdeni vele. Az első félidő legagilisabb török játékosa, Arif, egyenesen százszázalékos ziccerben lőtt mellé, pedig ajtó-ablak nyitva volt előtte, és David Seaman vert helyzetben volt.
A félidőt jelző sípszót már mindkét csapat várta, mivel az embert próbáló küzdelem alaposan elfárasztotta a játékosokat. Félidőben: 0-0.
Második félidő. Parlour kapufájára Hakan Sükür bődületes erejű lövéssel válaszolt, ami szintén a tartólécen csattant. Nem sokkal később Martin Keown megszerezhette volna az Ágyúsok vezető gólját. Az unalmasra forduló mérkőzésnek Henry, illetve Arif veszélyes lövése vetett véget. Kanu pályára lépése után hatékonyabban támadott az Arsenal, a törökök a kontrákra építettek, nemegyszer veszélyes helyzeteket alakítottak ki Seaman kapuja előtt. A rendes játékidőben nem született gól, következhetett a hosszabbítás.
A hosszabbítás első perceiben Henry veszélyeztetett. Nem sokkal később fölösleges kakaskodása miatt a román Gheorghe Hagit kiállították. Az Arsenal kapuja elé szorította ellenfelét. A 101. percben Marc Overmars közeli lövésből megszerezhette volna az Aranygólt. A hosszabbítás első félideje után: 0-0.
Negyedik felvonás. A 110. percben Adams jobbról érkező beadását mértani pontossággal Henry - a mezőny legjobbja - Taffarel kezébe fejelte. Kanu nem sokkal később ráduplázott, Taffarel ismét parádésan hárított. 120 perc után nem született gól.


A Galatasaray edzője csapatával ünnepel. A törökök bevették Európát     Fotó: Reuters

Következett az utolsó felvonás, a tizenegyesek. A Galatasaray kezdte a lövészetet. Ergür: be a jobb fölsőbe, 1-0. Suker: kapufáról kipattant! Hakan Sükür: be a jobb fölsőbe, 2-0. Parlour: laposan a bal alsóba, 2-1. Ümit: laposan a jobb alsóba, 3-1. Vieira: fölső léc közepébe. Popescu: erőből a bal alsóba, 4-1. A Galatasaray ezzel megnyerte az UEFA-kupát, melyet Lennart Johansson adott át a története legnagyobb sikerét elérő török gárdának. (V. J.-N. Sz.)