Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
GratuLazio

Májusi eső aranyat ér - tartja a közmondás. Ám hogy ez mennyire nem igaz, arról a Juventus labdarúgói tudnának a legtöbbet mesélni, a zebrák ugyanis az „égi áldásnak” köszönhetik leginkább, hogy elbukták az aranyéremért folyó küzdelmet (Perugia-Juventus 1-0). Habár áprilisban a Juve még kilenc ponttal vezetett a Lazióval szemben, a scudetto mégis Rómába került.

Az SS Lazio 1975 után nyert ismét bajnoki címet, világszínvonalon mégis igazi sztárcsapatnak számít. A keretet alkotó játékosok képességei egyedülállóan magasak.
A Lazióra különösen jellemző az a világszerte elterjedt szokás, mely szerint senkinek sincs bérelt helye a kezdőcsapatban. Ez talán a kapusposztra vonatkozik a legkevésbé, ahol Luca Marchegiani több mint háromszáz bajnokit tudhat a háta mögött. A jövőben Marchegiani „monopolhelyzete” is megváltozhat, ha a Lazio esetleg leigazolná Király Gábort a Hertha Berlintől, mint arról már korábban lehetett hallani.
A Lazio védősorát világklasszis játékosok alkotják. Fernando Couto portugál, Néstor Sensini argentin, Szasa Mihajlovics és Sztankovics jugoszláv, Negro, Nesta, Favalli és Pancaro olasz válogatott.
A középpályán a korábbi efcéportós Sergio Conceicao, az örökmozgó veterán Attilo Lombardo és a világranglista második csehek ásza, Pavel Nedved ostromolja az ellenfelek kapuját. Juan Sebastián Verón és Matias Almeyda pedig az argentin válogatott oszlopos tagja, akárcsak Diego Simeone, aki a bajnokság vége felé csapata legjobbjává vált.
A támadók közül Marcelo Salas a 98-as vébén már letette a névjegyét, Alen Boksics már nyert Bajnokok Ligáját is, Roberto Mancini minden évben megpályázza a gólkirályi címet, míg Simone Inzaghi testvére, Filippo a Juventus há-zigólkirálya lett, tavaly pedig Simone szerezte a legtöbb gólt a Serie A-ban.
Az olasz bajnoki cím elnyerése után egész seregnyi sztárjátékost szeretne leigazolni Sergio Cragnotti klubelnök, aki megerősítette, hogy a következő idénytől Rómában játszik Claudio Lopez, a Valencia csatára is.
A Lazio első számú vezetője szerint a szerződést a május 24-ei Real Madrid-Valencia Bajnokok Ligája-finálé után írják alá. A római csapat előrehaladott tárgyalásokat folytat Gabriel Batistutának, a Fiorentina csatárának megvásárlásáról is.
A klubelnök nem titkolta, hogy a brazil Rivaldót is szeretnék Rómába hozni.
„Csak a spanyol bajnokság befejezése után kezdjük meg a tárgyalásokat a Barcelonával. Minden attól függ, hogy mennyi lesz az ára, mert irreális összeget nem fizetünk senkiért” - fogalmazott Cragnotti.
A Lazio a tőzsdén is aratott. Rövid időre fel is kellett függeszteni az olasz labdarúgó-bajnokságot megnyerő klub részvényeinek kereskedését, mivel a papírok értéke a csapat sikerét követően jelentősen emelkedett. A részvényekhez elvileg a pénteki ár kétszereséért lehetett volna hozzájutni, de erre a kereskedési szabályok szerint nem volt lehetőség.
A klub 1998-ban jelent meg a milánói tőzsdén. Egy részvény akkor 3,4, hétfőn viszont már majdnem 11 eurót ért.