Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Őrizetben az ENSZ réme

Megkerült végre Foday Sankoh, akinek Forradalmi Egységfront (RUF) nevű gerillacsoportja május eleje óta tartott fogva ötszáz ENSZ-békefenntartót. A lázadóvezér letartóztatásával azonban még nem értek véget a problémák az Afrika nyugati partjánál fekvő Sierra Leonéban.


Foday Sankoh, a lázadók elfogott vezére. A ruandaihoz hasonló rémtettekkel vádolják     Fotó: Reuters

Kedden késő este Sierra Leone fővárosában, Freetownban sikerült elfogni Foday San-kohot, akinek május 8-án azt követően veszett nyoma, hogy a rezidenciája előtti tüntetés során kirobbant lövöldözésben többen életüket vesztették (Hetek, 2000. május 13., ). Sankoh - aki egyébként elnökhelyettesi posztot tölt be Sierra Leone kormányában - jelenleg állítólag kormányfelügyelet alatt áll, tartózkodási helyét azonban nem hozták nyilvánosságra, mivel a hatóságok attól tartanak, hogy ha kiderül, hol van, akkor nem tudják többé féken tartani a felbőszült lakosságot.
Mint ismeretes, a Foday Sankoh vezette Forradalmi Egységfront május elején mintegy ötszáz ENSZ-békefenntartót ejtett túszul, akik közül a múlt héten 139-et szabadon engedett. 347 kéksisakos azonban még mindig a gerillák őrizetében van.
Sankoh személye továbbra is meglehetősen ellentmondásos maradt: jóllehet sokak szerint ő az, aki a békefolyamatot a leginkább hátráltatja, mások mégis úgy vélik, hogy fontos szerepet tölthet be a rendezésben. Ez utóbbi véleményt osztja - s hirdeti fennhangon - Bill Clinton amerikai elnök különleges afrikai követe, Jesse Jackson, aki szerint Foday Sankoh továbbra is pozitív szerepet játszik az ország életében. Jackson egyébként a tervek szerint hamarosan Nyugat-Afrikába utazik, hogy elősegítse a béke helyreállítását Sierra Leonéban. A Washington Post című nagy tekintélyű amerikai lap vezércikkében groteszknek minősítette az amerikai elnöki követ megjegyzését. „A RUF nem más, mint bűnbanda: a tagok kezét civilek ezreinek a vére mocskolja be… Az USA és az ENSZ erőfeszítései a békemegállapodás betartatására teljesen kiszolgáltatták Sierra Leone lakóit Sankohonak.”
Úgy tűnik, Sierra Leone lakossága inkább ezzel a véleménnyel ért egyet. Sankoh népszerűtlensége nem is meglepő, hiszen a felkelővezér csapatai a hatalomért - és a gyémántbányák felügyeletéért - folytatott nyolcéves harc során civilek ezreit csonkították, illetve ölték meg. „Ez az ember sok bajt okozott. Valóságos démon, aki azt sem érdemli meg, hogy éljen. Most rögtön le kellene lőni” - mondta egy férfi abból a tömegből, amely szerdán Sankoh letartóztatásának hírét ünnepelve árasztotta el Freetown utcáit. „Ez győzelmet jelent Sierra Leonénak és győzelmet a békefolyamatnak” - nyilatkozta a kormány szóvivője.
Most már csak az a kérdés, hogy vezérük őrizetbe vétele után a Forradalmi Egységfront vajon mennyire lesz hajlandó szabadon bocsátani a még fogva tartott ENSZ-katonákat.