Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Császár és isten

Japán militarista múltjára utaló emlékeket ébresztett Mori Josiro japán miniszterelnök, amikor hétfőn az ország „isteni” jellegét és a császár kiemelt helyét hangsúlyozta. „Japán isteni nemzet, ahol a császár központi helyet tölt be” - mondta parlamenti képviselők egy csoportja előtt elhangzott beszédében, amelyet élesen támadott a liberális sajtó és az ellenzék. Mori kormányfő utólag elnézést kért a megjegyzések miatt.

Hatojama Jukio, a középbal irányzatú Demokrata Párt vezetője szerint: „Ezek a szavak homlokegyenest ellenkeznek a mai alkotmány szellemével, amelynek értelmében a legfőbb hatalom a népé.”
1946-ban a legyőzött és megalázott Japán által elfogadott, elsősorban az amerikaiak befolyását tükröző új alkotmány megfosztotta a császárt isteni kultuszától. Addig a császárt a sintoista ideológiának megfelelően istenként tisztelték alattvalói. Az új alkotmány szerint a világ legrégibb uralkodóházának örököse „az állam, továbbá a nép egységének jelképe”, és kisebb hatalommal rendelkezik, mint az uralkodók többsége.
A legtöbb ázsiai szemében bármiféle utalás a japán császár isteni jellegére feleleveníti az erre hivatkozó Japán által a század első felében folytatott terjeszkedő, hódító politikát. A japán militarizmus akkor feldúlta Ázsiát, elsősorban Kínában és Koreában élénk még ennek az időszaknak az emléke.
Ezért Hatojama szerint a miniszterelnök szavainak „negatív hatása lesz a többi ázsiai országban”. Fuva Tecuzo, a japán kommunista párt vezetője azért sajnálkozott, mert „egy isteni Japán gondolata az emberekben azt a meggyőződést keltheti, hogy különleges országról van szó, amelynek joga van a világ meghódítására”. A szociáldemokrata párt részéről Fucsigami Szadao pártvezér egyenesen „a háború előtti évekhez való visszatérésről” beszélt.
Maga a miniszterelnök kedden „a hagyományok megőrzésének szükségességével” érvelt megfogalmazása mellett, amely szerinte nem mond ellent az alkotmány elveinek. Mori hétfőn a Liberális Demokrata Párthoz tartozó 230 sintoista hitű képviselő előtt beszélt. E képviselők 30 éve létrehozott szövetsége, amely a születésnapra a miniszterelnököt kérte fel szónoknak, azt akarja elérni, hogy a politikai élet tükrözze a sinto hitet, amely a buddhista mellett az ország másik nagy vallása.
Megfigyelők szerint Mori kijelentései azt célozták, hogy erősítse helyzetét a választások előtt, amelyekre várhatólag június 25-én kerül sor - írta az ország „isteni jellegével” kapcsolatos vitáról beszámolva az AFP. (MTI)